Itt vagy: » Hírek » A szabadság színeváltozásai

A szabadság színeváltozásai

2021. március 16., kedd

Újonnan vásárolt Miklóssy-festmény látható a Lábas Házban

Március 15-én, ideiglenes kiállítótérben, a sepsiszentgyörgyi Lábas Házban nyitotta meg új tárlatát a Székely Nemzeti Múzeum. Az 1848–49-es forradalom és szabadságharc eseményeit és alakjait felidéző, az intézmény képzőművészeti és történelmi gyűjteményeinek műtárgyait egymással párbeszédbe állító kiállításon eddig soha be nem mutatott, vagy újonnan vásárolt műtárgyakat láthat a nagyközönség.

 

A Székely Nemzeti Múzeum képzőművészeti gyűjteménye az utóbbi években jelentősen gyarapodott, hangsúlyozta Vargha Mihály igazgató. „Legyen szó képzőművészetről, történelemről, néprajzról, ha jelentős műtárgyak kerülnek látószögünkbe, fenntartónk, a megyei önkormányzat támogatja megvásárlását. Fontosnak tartjuk, hogy műtárgyaink határon belül maradjanak, sok pénzt fektetünk ebbe, hiszen itt az embereket érdekli, hogy megismerjék, megtekintsék a múlt relikviáit” – emelte ki az intézmény vezetője, hozzátéve, hogy ez alkalommal március 15-ére időzítették az újonnan megvásárolt képek bemutatását.

Bennem is többször megfogalmazódott, hogy mi képezi a megye közvagyonát, Háromszék örökségét: a több mint 250 megyei út, közel 100 híd mellett nemcsak a megyei sürgősségi kórház fontos intézményünk, hanem a Székely Nemzeti Múzeum is az, amely jelentős kulturális központ és értékes szellemi műhely. Tulajdonképpen kulturális, szellemi örökségünk is a megye közvagyona, hiszen így alakul ki az a szellemi-kulturális erőtér, amely minket, székelyföldieket jellemez és mássá tesz. A történelmi tudat megerősítése, székely identitásunk megélése pedig ráadás. Ez a kiállítás méltón illeszkedik a székelyföldi kulturális erőtérbe, gratulálok a múzeum munkatársainak” – fogalmazott Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke.

Az 1848-49-es szabadságharc fontosabb alakjait és eseményeit felidéző tematikus kiállítás közel 20 képzőművészeti alkotást vonultat fel, a késő XIX. században készült művektől a kortárs munkáig, a műalkotásokat több korabeli tárgy és két kisfilm egészíti ki, ismertette a megnyitón dr. Bordás Beáta, kolozsvári művészettörténész.

A tárlat a szabadságharcra való megemlékezés szándéka mellett egy másik kultúrpolitikai vonatkozással is bír: a Székely Nemzeti Múzeum egy sajtótájékoztató helyett ebben az ünnepélyesebb formában tárja a közönség elé a nemrég 14,5 ezer euróért megvásárolt Miklóssy Gábor-festményt, amely a szabadságharc háromszéki hősének, Gábor Áronnak állít emléket. (…) Kiemelném, hogy a múzeum évek óta tartó gyűjteménybővítési gyakorlata ritkaságszámba megy a romániai múzeumi életben” – mutatott rá a művészettörténész.

A tárlaton látható Gábor Áron című nagyméretű olajfestmény a nagyváradi születésű Miklóssy Gábor (1912-1998) egyik főművének tekintett, de sokáig elfelejtett alkotásának számít. A művész az ötvenes, hatvanas évek legsikeresebb romániai művészei közé tartozott, a kolozsvári Képzőművészeti Főiskola nagyhatású festő-pedagógusa volt. Téma tekintetében a nagyméretű festménnyel rokon a Nemzetőr című mű, amelyet a múzeum mintegy ráadásként kapta a Miklóssy-örököstől, és amely szintén látható a mostani kiállításon.

A kiállításon Miklóssy Gábor festményei mellett olyan híres alkotók munkái is helyet kapnak, mint Gyárfás Jenő, Cseh Gusztáv, Varga Nándor Lajos, Szopos Sándor vagy Somogyi Győző. A képzőművészeti alkotásokat a történelmi gyűjtemény válogatott, külföldi kiállításon jelenleg nem szereplő darabjai egészítik ki. A tárlaton felvonultatott alkotások önálló művészi értékei mellett a magyar és székely nép heroikus mementójaként szolgálnak, összegzett Dr. Bordás Beáta.

A megnyitó ünnepi hangulatához a Székely Virtus Hagyományőrző Egyesület tagjai, valamint Császár Katalin tanítványai járultak hozzá. A Szabadság színeváltozásai című tárlat május 21-ig látogatható, hétfőtől szerdáig és pénteken 9-től 16 óráig, csütörtökön 9-től 19 óráig, valamint szombat-vasárnap 10-14 óráig.

Hírek