Itt vagy: » Hírek » A székelyföldi ásványvízipar a helyi közösséget gazdagítsa

A székelyföldi ásványvízipar a helyi közösséget gazdagítsa

2017. augusztus 25., péntek

Több mint 70  résztvevővel megkezdődött péntek délelőtt a 13. Kárpát-medence ásványvizei című nemzetközi tudományos konferencia, amelynek első ízben ad otthon Sepsiszentgyörgy

Több mint 70  résztvevővel megkezdődött péntek délelőtt a 13. Kárpát-medence ásványvizei című nemzetközi tudományos konferencia, amelynek első ízben ad otthon Sepsiszentgyörgy.

Székelyföld borvíz nagyhatalom, sőt mofetta nagyhatalom is, emlékeztette a jelenlevőket Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának  elnöke, aki a megnyitón mondott beszédet. Felidézte, a több mint 2000 borvízforrással Európa borvíz nagyhatalma vagyunk, hiszen minden harmadik székelyföldi településnek van ásványvíz forrása vagy valamilyen gyógyvize. Csak Háromszéken több mint 600 ásvány- és gyógyvizet tartanak számon. Olyan térségeink is vannak, mint Kovászna városa, ahol a természetes és fúrt borvízforrások száma 30 feletti, a vajnafalvi házi borvizes kutakkal pedig meghaladja a 120-at. De említhetjük Torja-Bálványosfürdő térségét is a maga 80 forrásával vagy az Olt-völgy forrásait. A Romániában minősített és palackozásra engedélyezett ásványvízforrások jegyzéke szerint az 56 forrásból 20 Székelyföldön található, és az évente az országban palackozott mintegy 2 milliárd liter ásványvíz több mint fele szűkebb tájhazánkból származik.

 

"Ez a jórészt itthoni piacra, de külföldre is eljutó több százmillió palacknyi ásványvíz székely termék. Ezt a tényt a borvizes címkéknek is hirdetniük kellene, hiszen sem a magyar felirat, sem a régi forrásnevek használatára vonatkozóan nincs tiltó rendelkezés. (...) Ennek az iparágnak a haszna csak töredékeiben marad Székelyföldön. Mi azt akarjuk, hogy a borvíziparból származó nyereség térségünk fejlődését szolgálja. Ennek érdekében az RMDSZ képviselői több alkalommal törvényjavaslatot nyújtottak be arra nézve, hogy a kitermelés után fizetett illeték nagyobb hányada maradjon az érintett településen. Ha a Székelyföld és Erdélyország működtetését a helyiek kézbe vehetnék, akkor a borvizek gazdasági hasznát is szülőföldünk fejlesztésére fordíthatnánk" – fejtette ki a tanácselnök.

 

"Mindig tartsuk szem előtt, hogy nálunk olyan természeti kincs van, ami máshol nincs. Ennek a kihasználására elsősorban szemléletváltásra van szükség. Majd hitre és pontosan megfogalmazott ütemtervre. A Turizmus éve sorozattal éppen az a célunk, hogy egy asztalhoz ültessük az érintett szereplőket és megszabjuk közösen az irányt, hogy merre kell a háromszéki turizmust fejleszteni. Ebbe a konzultációba önöket is be szeretnénk vonni. Hiszen a hiteles hangot képviselő szakértelem a gyógyturizmusnak is az alapját képezi. Arra kérjük, vizsgálják, kutassák vizeink, mofettáink gyógyhatását, dolgozzanak ki saját módszereket, állítsák az emberek szolgálatába ezt a páratlan természeti adottságot" – fordult a szakemberekhez Tamás Sándor.

A megnyitón házigazdaként és szervezőként dr. Máthé István, a Sapientia EMTE egyetemi docense és Nagy József, az Aquasic Egyesület igazgatója köszöntötte a résztvevőket, majd Szőcs Péter a Miskolci Egyetem, Tometz Ladislaw a Kassai Műszaki Egyetem,  Lénárt László a Felszín Alatti Vizek Alapítvány részéről szólalt fel. A plenáris ülés előadásainak sorát Kisgyörgy Zoltán geológus indította. A nemzetközi konferencián három előadást a plenáris ülésen mutattak be, 15 kutatásról a szekcióüléseken számoltak be a Romániából, Magyarországról, Szlovákiából és Ukrajnából érkező, az ásványvizeket, azok gyógyhatását kutató szakemberek.

Az augusztus 24-27. között zajló konferenciát szakmai tanulmányút egészíti ki, idén a résztvevők a bálványosfürdői Apor Lányok feredőjét, a torjai Büdös barlangot és környékét, a Grand Hotel Bálványost, a Szent Anna-tavat, Mohos-tőzeglápot látogatják meg.

Ez alkalommal bemutatják az Incze Réka, Jánosi Csaba, Kisgyörgy Zoltán, Tatár Márta által jegyzett Székelyföldi mofettás könyv - Gyógygázok az egészség szolgálatában című kötetet, amely most jelent meg a Háromszék Vármegye Kiadónál.  A könyvbemutatót pénteken  17 órától tartják a Sapientia EMTE Sepsiszentgyörgyi Tanulmányi Központjának nagy előadójában.

A vándorkonferencia szervezői a Sapientia EMTE, az Aquasic Egyesület, Kovászna Megye Tanácsa, a Miskolci Egyetem Környezetgazdálkodási Intézete, a Felszín Alatti Vizekért Alapítvány és a Kassai Műszaki Egyetem Földtudományi Intézete. 

Hírek