Itt vagy: » Hírek » A szükség közelről látszik

A szükség közelről látszik

2017. május 24., szerda

Kovászna megyében több mint 1700 idős vagy rászoruló beteget látnak el a civil vagy egyházi szervezetek munkatársai, a szociális ellátás fontos szegmensét biztosítva

Kovászna megyében több mint 1700 idős vagy rászoruló beteget látnak el a civil vagy egyházi szervezetek munkatársai, a szociális ellátás fontos szegmensét biztosítva. Kovászna Megye Tanácsa a Szociális Ellátási és  Gyermekvédelmi Vezérigazgatóságon keresztül támogatja az otthoni idős és beteggondozást, valamint a gyerekeknek és fogyatékos személyeknek kialakított nappali központok fenntartását.  

Vannak olyan szociális feladatok, amelyeket nem tudunk maradéktalanul ellátni és ezért fontos, hogy támogassunk olyan civil és egyházi szervezeteket, amelyekkel közösen el tudjuk látni ezeket a feladatokat, vezette fel Tamás Sándor, Kovászna  Megye Tanácsának elnöke az idei szociális együttműködési programokat bemutatását.

"A román állam nem veszi komolyan ezeket a szolgáltatásokat, amelyeket nagy lelkiismerettel, sokszor önkéntes módon végeznek az egyesületek. A kormány felelőtlen döntése nyomán az év elején áldatlan helyzetbe kerültek a szociális tevékenységet folytató szervezetek. Akkor megígértük, hogy megduplázzuk az erre a célra megpályázható keretet, ezt az ígéretet meg is tartottuk: idén 800 ezer lej lehívható összeg állt a civil és egyházi szervezetek rendelkezésére azért, hogy Háromszéken a folytonosságot biztosítani lehessen a szociális ellátás terén" – mutatott rá Tamás Sándor, kiemelve, a szociális gondoskodás olyan kérdés, amely prioritás a megyei önkormányzat számára. "Továbbra is számíthatnak ránk" – fordult a sajtótájékoztatón jelen levő civil szervezetek képviselőihez a tanácselnök.   

Vass Mária,  a Kovászna Megyei Szociális Ellátási és Gyermekvédelmi Vezérigazgatóság igazgatójának bemutatójából kiderült, az általa vezetett intézmény tíz éve bonyolítja a Kovászna megye területén szociális ellátással foglalkozó civil szervezetekkel való együttműködési programot, idén nyolc szervezet 13 projekttel pályázott.

A Keresztyén Diakónia Egyesület otthoni beteggondozásra és a fogyatékos fiatalok számára kialakított nappali foglalkoztató központ működtetésére kért vissza nem térítendő támogatást, a Gyulafehérvári Caritas nehéz helyzetben levő gyerekek számára kialakított nappali központjának működésére és vidéki településeken nyújtott komplex szociális szolgáltatások biztosítására pályázott, valamint otthongondozásra. A Pro Nobis Egyesület bölöni, hátrányos helyzetű gyerekek nappali központjának fenntartására, a baróti Laura Ház a fogyatékkal élők nappali központjának működtetésére kért támogatást. Az Izabella Alapítvány és a Kovászna Megyei Vöröskereszt  otthoni beteggondozási tevékenységére pályázott, a Szent Ferenc Alapítvány a sepsibükszádi, a kovásznai, az esztelneki és kézdiszentléleki nappali központ támogatására állított össze pályázatot.  

Bizonyosság, hogy van egy jobb világ

A szükség közelről látszik”, ezzel a mottóval dolgozik a Gyulafehérvári Caritas, mondta Hubbes Kinga, a szervezet területi képviselője, aki úgy vélte, ugyanezt a hozzáállást, szemléletet érezték a megyei önkormányzat támogatáspolitikájában is, úgy gondolják a szociális problémákra közösen tudják megadni hatékony választ. Cseresznyés Emília, a baróti Laura-Ház Egyesület képviselőjeként megjegyezte, nagy felszusszanást, biztonságot jelent ez a pályázat, hátra nem dőlhetnek, de bízik abban, hogy kreativitással idén is, mint minden évben sikerül az évet végigvinni, szerinte a nehézségek ellenére is érdemes dolgozni ezen a területen. Már Mária, a Szent Ferenc Alapítvány képviselője Böjte atya üzenetét tolmácsolta, kiemelve, hogy ez a támogatás "gyermekvédelmi tevékenységük mindennapi életét könnyíti meg, gyerekeink azt a bizonyosságot kapják, hogy van egy jobb világ, amelyért érdemes felnőni, érdemes küzdeni".

Tóth Anna, a Keresztyén Diakónia Alapítvány idősgondozói szolgálatának igazgatója nemcsak a pályázati keret megduplázást értékelte, hanem a megyei tanács vezetőségének közvetítését is, hogy idén 17 háromszéki helyi önkormányzattal egységes részfinanszírozásban tudtak megegyezni. Dr. Szigyártó Ernő, az Izabella Alapítvány képviselője elmondta, ennek a pályázatnak köszönhetően tudják folytatni a tevékenységüket, hiszen az egészségügyi biztosítóház csak bizonyos ideig biztosítja az otthongondozást, van, akit rövidebb, van, akit hosszabb ideig kell ápolni.

Megdöbbentő valóság terepen

Makkai Péter református lelkész, az Írisz ház vezetője szerint "a román állam arra tanít, hogy önállóak legyünk, fontosnak tartjuk az autonómia felé haladásunkat, reméljük, hogy aztán kulturális és adminisztrációs téren is jön majd az autonómia". A lelkész rámutatott, hogy tíz évvel még a külföldi támogatóktól is nagyban függtek a szervezetek, ma már kevésbé érezhető ez. "A civil társadalom és a megyei önkormányzat között kiépült komoly partnerség mindenképpen példaértékűnek nevezhető" – tette hozzá Makkai Péter.

"Állami pénzekre egyáltalán nem támaszkodhatunk, mert kiszámíthatatlanok, mi is megtanultuk ezt az önellátást, autonómiát, azaz a túlélést, mert hiszünk abban, amit csinálunk. Mi napi rendszerességgel gondozunk, munkatársaink átlagosan három órát töltenek a betegeknél, hat olyan betegünk van, akinek nincs az országban hozzátartozója, ha az ápoló nem megy oda, aznap nem eszik, nem tudja szükségleteit ellátni. A terepen megtapasztalható valóságot meglátva sokan megdöbbennének, csak együttes erővel tudjuk ezt a tevékenységet végezni" – mutatott rá Papp Adolf, a Kovászna Megyei Vöröskereszt vezetője. Kernászt Huba, a Pro Nobis Egyesület vezetője szerint a változás fejben kezdődik, és közös erővel, támogatással igenis lehet olyan változást elérni, amelyek a közösség életében hosszú távon fontosak lehetnek.

A Kovászna Megyei Szociális Ellátási és Gyermekvédelmi Vezérigazgatóság a szociális tevékenységeket biztosító civil szervezetekkel május 16-án kötötte meg a folyó év december 15-ig szóló szerződést.

Hírek