Itt vagy: » Hírek » A tanulásba fektetett idő és energia megtérül - Pénzjutalmat kaptak Háromszék jeles diákjai

A tanulásba fektetett idő és energia megtérül - Pénzjutalmat kaptak Háromszék jeles diákjai

2019. június 14., péntek

Háromszéken több mint 600 diák és közel 300 felkészítő tanár kap pénzjutalmat Kovászna Megye Tanácsától a diákolimpiák és sportvetélkedők megyei szakaszain elért kiváló teljesítményükért. Pénteken reggel a kézdivásárhelyi Nagy Mózes Elméleti Líceum nyertes diákjai és a felkészítő pedagógusok vehették át az elismerő okleveleket és a pénzjutalmat tartalmazó borítékokat.

Háromszéken több mint 600 diák és közel 300 felkészítő tanár kap pénzjutalmat Kovászna Megye Tanácsától a diákolimpiák és sportvetélkedők megyei szakaszain elért kiváló teljesítményükért. Pénteken reggel a kézdivásárhelyi Nagy Mózes Elméleti Líceum nyertes diákjai és a felkészítő pedagógusok vehették át az elismerő okleveleket és a pénzjutalmat tartalmazó borítékokat.

Látva azt, hogy Romániában az oktatás minősége az elmúlt harminc évben egyre jobban csökken, Kovászna Megye Tanácsa úgy döntött, hogy a törvény adta lehetőséget kihasználva és a rendelkezésre álló anyagi források mértékében, tanulóbarát hangulatot teremt a megyében, vezette fel mondandóját Tamás Sándor, Kovászna megye Tanácsának elnöke. „Az oktatásnak kulcsszerepe van az egyéni- és közösségi fejlődés feltételeinek megteremtésében. Kovászna Megye Tanácsa az elmúlt években számos olyan programot indított, amelynek célja javítani a gyerekek és fiatalok életminőségén, az oktatási és szabadidős lehetőségeken. Iskolák és óvodák korszerűsítését segítjük, ugyanakkor vidéki kultúrotthonokat újítottunk fel, berendezések vásárlását támogattuk, játszótereket építettünk falvakon. Szorgalmazzuk a délutáni oktatást, ismert és közkedvelt az előkészítő osztályok számára biztosított iskolatáska programunk, sok helyen támogattuk a népviselet beszerzését tánccsoportok számra. Kiemelt alkalom a mai nap, hiszen partnerségben a tanfelügyelőséggel, először kezdeményeztük, hogy a megyei versenyek díjazottjait és a felkészítő tanárokat megjutalmazzuk befektetett munkájukért, kiváló teljesítményükért. Meggyőződésünk, hogy azokat kell ösztönözni, akik tanulni akarnak és eredményeket érnek el. Hiszünk abban, hogy Székelyföldön a diákokba, tanulásba fektetett idő, pénz, és energia sokszorosan megtérül, egész közösségünk javát szolgálja” – fogalmazott a tanácselnök. Kiemelte, ez új kezdeményezés, várják a pedagógusok visszajelzéseit, javaslatait, hogyan lehet ezt a programot bővíteni, javítani.

A 2018-19-es tanévzáró alkalmával a kézdivásárhelyi Nagy Mózes Elméleti Líceum olimpikonjai és díjazott sportolói, összesen 58-an vehették át a pénzjutalmat a megye és a tanfelügyelőség vezetőségétől. Köszöntőbeszédében Bejan András, a líceum igazgatója rámutatott, nagy öröm számára, hogy a mai ünnepeltek magas számából kiderül, hogy vannak még olyanok, akik még nem tartják” bűnnek” a tanulást”.

Kiss Imre, Kovászna megyei főtanfelügyelő felszólalásában kitért arra, hogy mind az mellett, hogy a megye legrégibb tanintézményében történik a tanulók díjazása, azért is választották a Nagy Mózes Elméleti Líceumot, mert megyei szinten ez a második iskola, ahol a legtöbb díjazott tanul. Elmondta, hogy 32 kategóriában osztanak ki díjakat a megyében, ez alkalommal kizárólag azokat díjazzák, akik tantárgyversenyen, sportvetélkedőn a megyei szakaszon értek el első, második és harmadik helyezést. Adminisztratív okok miatt nincs arra lehetőség, hogy egy teremben tartsanak ünnepélyes díjátadást, de a következő időszakban mindenki megkapja a jól megérdemelt jutalmat, ígérte a főtanfelügyelő.

A tanuló számára egy tantárgyverseny plusz tanulást jelent, sokszor le kell mondani kirándulásokról, szórakozásról, a családdal együtt töltött időről, a mai jelenlevők száma és a tantárgyversenyek széles skálája is azt mutatja, hogy még mindig fontos a diákok többségének a tanulás, értékelte Nagy Babos Tamás, magyar szakos tanár. „Örülök a versenylehetőségeknek, mivel hozzám a humán tantárgyak állnak közelebb, a versenyeken egy kicsit önmagamat is adhatom. Nagyon örülök a mai díjazásnak, pozitívan hatott rám, és minden bizonnyal ösztönözni fog a jövőben is arra, hogy a lehető legtöbb megmérettetésen ott legyek. A tanulás számomra első sorban öröm, a szüleim és tanáraim támogatása olyan motivációs eszköz, amitől növekedik az önbizalmam” – osztotta meg tapasztalatait Nánia Hanna, kilencedik osztályos tanuló.

Kovászna megyében 49 iskola 411 tanulójának osztanak ki 479 díjat, összesen 53 570 lej értékben, ugyanakkor az iskolai oktatómunka és az iskolavezetés, a rendszeres értékelés, valamint az oktatás rendelkezésére álló erőforrások hatékonyabb felhasználását is ösztönözni kívánja a megyei tanács, ezért 222 felkészítő tanárt jutalmaz. Az erre a célra szánt összeg 27 310 lej. 

A megyei iskolai sporteredmények alapján 25 sportágban 203 sportolónak/csapatnak összesen 238 díjat adnak 30 830 lej értékben, valamint 66 sporttanár 10 310 lej értékben kap pénzjutalmat. A tanintézmények díjazásának értéke összesen 122 020 lej, ezenkívül a versenyeket szervező és lebonyolító iskolák adminisztratív és szervezési költségek megtérítésére kapnak pénzforrást. A jutalomban részesülő diákok és pedagógusok névsorát a tanfelügyelőség pénteken teszi közzé az intézmény honlapján.

 

 

Hírek