Itt vagy: » Hírek » A Zeroo lenullázva

A Zeroo lenullázva

2009. október 21., szerda

smeretlen tettesek rongálták meg a szeptemberben kijelölt “Zeroo” nevet viselő kerékpárutat jelző táblákat. Mint ismeretes, a kerékpárút a Mobilitás hetében,  2009. szeptember 18-án került kijelölésre a Kovászna Megye Turizmusáért Egyesület, a Kovászna Megyei Hegyimentő Szolgálat és a Sepsiszentgyörgyi Europe Direct Információs Központ szervezésében.

Ismeretlen tettesek rongálták meg a szeptemberben kijelölt “Zeroo” nevet viselő kerékpárutat jelző táblákat. Mint ismeretes, a kerékpárút a Mobilitás hetében,  2009. szeptember 18-án került kijelölésre a Kovászna Megye Turizmusáért Egyesület, a Kovászna Megyei Hegyimentő Szolgálat és a Sepsiszentgyörgyi Europe Direct Információs Központ szervezésében.

 


A terepkerékpárút ötlete 2007-ből származik, megnevezése arra utal, hogy Kovászna megyében – és talán az országban is – ez az első ilyen jellegű kezdeményezés. Célja mozgásra buzdítani a környék lakóit, ugyanakkor biztonságossá, szervezetté tenni a kikapcsolódást szolgáló hegyi kerékpározást. A kerékpárút a Sugásfürdő fele vezető út melletti „Honvéd kút”-tól indul, a sárga pont jelzést követve vezet fel a Baróti hegység gerincére, ahol a kék sáv jelzést követi a Vadas tetőig. Eddig az út hossza 14,9 km. Innen a kerékpáros tetszés szerint beereszkedhet Sepsikőröspatakra vagy Középajtára (7,5, illetve 11 km).

Az út kijelölése 3 nap munkába telt és önkéntesek végezték. A három nap alatt 13 útjelző táblát és 2 kezdőpontot jelölő táblát helyeztek ki. A munka menete egyszerűnek tűnhet és a számok sem nagyok, de ha elképzeljük, hogy ezt a terepet autóval kevésbé, vagy nem is lehet megközelíteni, rögtön megnő az értéke. Egy tábla 70 cm mély beton alapba van helyezve. A betonba fém csap van beleöntve, ehhez csavarral rögzül a síléc, melynek felső végére kerültek a műanyag alapra nyomtatott irányítótáblák. Az építőanyag (szárazbeton, víz, vasak, oszlopok) kihordása után kezdődött az építkezés. Egy-egy gödör kiásása 30-60 percig tartott a talajtól függően és ezt követte a szerelés (fúrás, csavarozás). A munka tehát nem volt egyszerű.

Ezt az erőfeszítést semmisítették meg rövid időre a megvalósítás után. Egy héttel a megnyitót követően kezdtek szállingózni a hírek az összetört táblákról. Nem megélhetési lopásról beszélünk. Egyszerű rosszindulatú rongálásról, amit egy felbőszült angol focidrukker csapat sem tud jobban végrehajtani. A múlt hét egyenlege: 13-ból 6 tábla áll, 7-et pusztítottak el. A táblák egy részét összetörve találtuk, oszlopait kicsavarva. Kovászna Megye Turizmusáért Egyesület és a Hegyimentőszolgálat munkatársai megerősítették, hogy hamarosan kicserélik a megrongált táblákat.
 

Hírek