Itt vagy: » Hírek » Ahol otthont teremthettek maguknak az otthontalan világban Csángótelep könyvbemutató

Ahol otthont teremthettek maguknak az otthontalan világban Csángótelep könyvbemutató

2022. január 26., szerda

Kovászna Megye Tanácsa, a Kovászna Megyei Művelődési Központ és Esztelnek Polgármesteri Hivatala közös szervezésében 2022. január 24-én, a magyar kultúra napjához kötődő programsorozat részeként mutatták be a dr. Kinda István és Tamás Sándor szerkesztésében újonnan megjelent Csángótelep – Gyertyános kötetet az esztelneki kultúrotthonban.

A kiadvány mementót kíván állítani annak a közösségnek, amelynek tagjai a gazdasági kényszer hatására elindulva új települést alapítottak maguknak térségünkben, akik rendezett, becsületes munkával eltöltött életet éltek Csángótelepen 1935 és 1996 között.

A helyi önkormányzat nevében Salamon Balázs polgármester köszöntötte az érdeklődőket. „Az esztelneki önkormányzat örömmel kapcsolódott be a könyvbemutató megszervezésébe, hiszen ez a könyv a község lakóinak egy kiemelt részéről szól, az ő életüknek, szokásaiknak, hagyományaiknak és értékrendjüknek állít emléket” – hangsúlyozta.

Tamás Sándort, Kovászna Megye Tanácsának elnökét még 1987 júliusában, gyakornok erdészként ragadta magával Csángótelep: „Addig csak hallomásból tudtam, hogy van egy nehezen megközelíthető falu az erdő között. Különlegesnek és egyben vonzónak tűnt, hogy a vadonban – rendezett körülmények között – emberek, családok élnek. Kelemen Lajos esztelneki fogatostól hallottam legelőször, hogy van ott több mint egy tucatnyi ház, a hozzá tartozó gazdasági épületekkel, van ott iskola, temető, kaszáló, legelő, szántó; minden, ami az élethez kell. Hogy miért érdekel a kihalt település története? A választ talán a legszebben Czegő Zoltán fogalmazta meg egykor, aki így írt, amikor 1970-ben ereszkedett le a csángóktól: „Csak látni akartam azokat az embereket, akik otthont teremtettek a rengeteg erdők között, tanyát, melyről a legközelebbi faluban is alig tudnak valamit” – fogalmazott a tanácselnök.

A bemutató során a könyvet szerkesztő dr. Kinda István néprajzkutató beszélgetett a szerzőkkel, többek között jelen volt: a híres énekes és mesemondó Berecz András maga is gyűjtött évtizedekkel ezelőtt Csángótelepen, a hazaiak részéről Mózes László újságíró, Kakas Zoltán néprajzkutató és Tamás Sándor elevenítette fel a helyhez kötődő emlékeit, dr. Pozsony Ferenc egyetemi professzor pedig online kapcsolódott be a beszélgetésbe.

Dr. Kinda István elmondta, a kötet összeállítása során a teljességre törekedtek, szerettek volna megjelentetni minden olyan, a településsel kapcsolatos írást, amely dokumentációs értékkel bír. A munka eredménye így vált egyfajta antológiává: „Az egykor odafent élő csángók fényképgyűjteményeit átnézve nem volt kérdés, hogy azokkal a képekkel fogjuk illusztrálni ezt a kiadványt. Időrendi sorrendbe szedtük a településről és a lakóiról eddig megjelent különböző műfajú, különböző mélységű cikkeket, leírásokat.” Zárásképpen a néprajzkutató megemlítette, hogy az elkövetkezőkben Zabolára könyvbemutatót és szabadtéri kiállítást terveznek a könyv anyagából.

Az est hangulatát Vaszi Levente csángó népdalénekes, illetve az esztelneki Hamuvirág néptáncegyüttes produkciói tették még emlékezetesebbé. A könyv megvásárolható a Kovászna Megyei Művelődési Központ székhelyén, Sepsiszentgyörgyön. Ára 100 lej.

 

Hírek