Itt vagy: » Hírek » Aktív, sokszínű öregkor - idősgondozási workshop a megyeházán

Aktív, sokszínű öregkor - idősgondozási workshop a megyeházán

2017. szeptember 8., péntek

Lehetséges az aktív időskor, sőt, be kell hozni a köztudatba az egészséges öregkor fogalmát, ugyanis az öregedés nem járt feltétlenül együtt a betegséggel, bezárkózással, leépüléssel – hangzott el azon a nemzetközi idősgondozási workshopon, amelyet Kovászna Megye Tanácsánál tartottak csütörtökön.

Lehetséges az aktív időskor, sőt, be kell hozni a köztudatba az egészséges öregkor fogalmát, ugyanis az öregedés nem járt feltétlenül együtt a betegséggel, bezárkózással, leépüléssel – hangzott el azon a nemzetközi idősgondozási workshopon, amelyet Kovászna Megye Tanácsánál tartottak csütörtökön.

 

A szakembereket Henning László, Kovászna Megye Tanácsának alelnöke köszöntötte, kiemelve, hogy Kovászna Megye Tanácsának összköltségvetéséből 33 százalékát fordítják szociális tevékenységekre. "A rendtartó székely társadalomban, a hagyományos közösségekben több generáció élt egy háztartásban, így az idősgondozás családi kérdés volt. Ez ma már, különösen városon nem így van és egyre nagyobb szerepe van az intézményi hálónak az idős gondozásban, legyen szó öregotthonokról vagy otthoni idősgondozásról, betegápolásról.  Kovászna megyében a civil vagy egyházi szervezetek munkatársai a megyei önkormányzat támogatásával több mint 1700 idős vagy rászoruló beteget látnak el. Az erre szánt keretet évről évre növeljük, idén 800 ezer lejt, azaz közel 175 ezer eurót fordítottunk erre a programra, ugyanis az állam lassan kivonul erről a területről, magára hagyva a segítő civil szervezeteket, tehát a kieső támogatásokat pótolni kell. Megyei önkormányzatként pedig kötelességünk támogatni azokat a szervezeteket, amelyek a szociális ellátás fontos szegmensét biztosítják" – fogalmazott az alelnök.

Vass Mária, a Kovászna Megyei Szociális Ellátási és Gyermekvédelmi Vezérigazgatóságának vezetője ismertette a megyei szociális hálót, hangsúlyozva, hogy ez a műhelymunka jó alkalmat teremt arra, hogy megismerjék milyen lesz a jövő szociális ellátása. Szigethy Tünde, a vezérigazgatóság szaktanácsosa az idősellátás rendszerét mutatta be, a megyében négy öregotthon működik, Hídvégen, Sepsiszentgyörgyön, Kézdiszentléleken és Lemhényben.

A sepsiszentgyörgyi Zathureczky Berta Otthont Klárik Mária igazgató mutatta be, az önkormányzati tulajdonban levő, korszerűen felszerelt otthonban három típusú szolgáltatást biztosítanak, állandó bentlakóik vannak, de vállalnak meghatározott időszakra gondozást és nappali központjukban is fogadnak időseket.

Orbán Balázs, a Red Rock Tech és az IT Klaszter képviselője az IT szektorban rejlő szociális innovációs lehetőségekről beszélt, konkrét példákat is említve, alkalmazásokat, intelligens otthon kialakítását lehetővé tevő technológiákat, de egy olyan kezdeményezést is, amely nem igényel külön informatikai megoldást, mégis innovatívnak bizonyul – idős amerikaiak skype-on keresztül tartanak angol órákat brazil fiataloknak.

A szociális innováció nem csak technológiai innovációt jelent, emelte ki Dr. Daniel Buhr, a Tübingeni Eberhard Karls Egyetem szakembere, aki elmondta, kutatásaik során a tudástranszfert, a holisztikus megközelítést is fontosnak tartják. Dr. Sandra Evans a jó gyakorlatok átvételét szorgalmazta, több nemzetközi és regionális együttműködést bemutatva hangsúlyozta, mentalitás kérdése is, hogyan viszonyulnak a szociális innovációhoz. 

A finanszírozási gondok mellett a szakemberhiány is többször jelezték a jelenlevők, akik megegyeztek, párhuzamosan kell a napi anyagi gondokat megoldani és az innovatív megoldásokat bevezetni. Pozitív példákra, ösztönző helyzetekre van szükség, és időben elkezdeni a felkészülést az egészséges aktív időskorra – összegezte a hozzászólásokat dr. Tatár Márta, aki a műhelymunkát moderálta, kiemelve, hogy az időskor valóban változássál jár, de lehetséges az aktív öregkor, érdemes érte tenni. A résztvevők közös pályázási lehetőséget keresnek egy hiánypótlónak számító szakmai platformot tömörítő munkacsoport létrehozására, amely továbbképzési lehetőséget biztosíthatna az idősgondozásban résztvevő szakemberek számára, ugyanakkor olyan programokat terveznek, amelyek a független, aktív öregedést bátorítanák. A workshopon Kovászna megyei szociális intézmények és szociális területen működő civil szervezetek képviselői vettek részt. A műhelymunkát követően a résztvevők megtekintették a sepsiszentgyörgyi Zathureczky Berta Otthont.

Hírek