Itt vagy: » Hírek » Aranykiadású kürtőskalács-fesztivál

Aranykiadású kürtőskalács-fesztivál

2023. október 9., hétfő

Páratlan aranykürtős, húsz méteres rekord dorongos sütemény, reformkürtős, Székelyföld legjobb kürtőskalácssütői, jókedv, édes illatok és versenyhangulat – ez jellemezte az október 6-8. között megszervezett 5. Kürtőskalács – Édes Ízek fesztiválját Sepsiszentgyörgyön.

Az Év Székelyföldi Kürtőskalácsa címre idén tizenhárom csapat gyúrt rá a legjobb hagyományos receptéből készített cukormázas kürtőssel. A visszatérő Kovászna, Hargita, Maros megyei csapatok mellett ez alkalommal Kolozs és Szatmár megyei résztvevők is versenybe szálltak.

 

A Simon családé az év kürtőse, Melindáé a vásárlók kedvence

A 2023-as év Székelyföldi Kürtőskalácsa címet a szentivánlaborfalvi Simon család kürtőse nyerte el. A csapat jutalma 720 kg liszt a Gyermelyi cég felajánlásából, valamint ízletes gyümölcskosár a Cimișlia Járási Tanács felajánlásából. A fesztivál első kiadásán csupán 2-3 dorongon, kézi csavarással sütöttek, s bár ők adták el a legkevesebbet, ez nem szegte kedvüket. A család három generáció óta foglalkozik kalácssütéssel, így meghatódottan mondott köszönetet Simon Aranka a díj átvételekor: „Ez az életünk, amit csinálunk: a kenyérsütés, a kalács. Ezt szeretjük, minden nap ezzel kelünk és fekszünk”.

 

 

Arany fokozatot ért el a Vitos Kürtős, a Parázska Kürtőskalács, az Oltisz Superpaszt, a Csatószegi Kürtőskalács, a Simon család kürtőskalácsa, és az Ozsdolai kürtőskalács.  Ezüst fokozatban részesült a Melinda Kürtőskalács, az Árpád Kürtősház, a Saitos Kürtőskalács, és Marica Kalácsa. Bronzérmet kapott a Nasa, a Boby Erik & Lily, és a  Carolea Buffe.

Az idei fesztiválon a vásárlók is szavazhattak kedvencükre. A Közönségdíjat a Melinda kürtős nyerte. A csapat Vincze Loránt európai parlamenti képviselő meghívására Brüsszelben mutathatja be jövőben a hagyományos kürtőskalács elkészítését. A képviselő elmondta: céljuk, hogy népszerűsítsék Székelyföld különlegességét, hogy az ottélők is megismerhessék, milyen az igazi székely kürtőskalács.

Ugyancsak a Melinda Kürtős vihette haza a Népszerűségi díjat, a vasárnapi online szavazás eredményeként 454 szavazattal került első helyre, díja egy kürtőskalács sütő a Kürtős Grill felajánlásából. Mivel a verseny nagyon szoros volt, a 441 szavazatot elérő Saitos Kürtőskalácsot is megjutalmazta a zsűri egy fél raklap szénnel a Coal Dust jóvoltából. 

A jó kürtős titka: bele kell rakni, ami bele jár

Egyszerre legyen lágy és roppanós. Legyen összhangban a kalács külseje és belseje, édessége, sóssága, a tészta állaga és vastagsága. A csapatok kiválóan teljesítették a feltételeket, a versenybíráknak pedig nehéz dolguk volt.

A zsűritagok egyetértettek abban, hogy a jó kürtős titka a minőségi, természetes alapanyag. A kalács elkészítésénél kerülni kell az ízfokozókat, az adalékanyagokat, ezeknek ugyanis nincs helyük a termékben. Kívül roppanós legyen, belül puha, de a dorong mérete is fontos, ahogyan az is, milyen vastagságú tésztát tekernek rá és milyen technikával – fejtette ki Jánossy Alíz gasztro-újságíró, aki szerint a jellegzetes füstös íz is hozzájárul a végeredményhez. Farkas Ferenc mestercukrász, a zsűri elnöke úgy véli, a legfőbb cél, hogy a kürtős „olyan székely termék maradjon, amire azt mondhatjuk, hogy nálunk tudják a legjobban elkészíteni.” A zsűri további tagjai: Kabai János marosvásárhelyi és Bocskor István csíkszentmártoni pékmesterek, valamint Szőcs Ilona, a csernátoni Malomkert panzió vezetője.

 

Rekordot döntött a 20 méteres kürtős

Székelyföld leghosszabb kürtősét sütötte meg szombaton a Szentivánlaborfalvi Ifjúsági Egyesület. A szentiváni fiatalok tapasztalatának, szorgos kezének és elszántságának köszönhetően a közönség megcsodálhatta a rekordokat döntő 20 méteres kürtőskalácsot. Csutak Melinda, a csapat tagja avatta be az érdeklődőket a részletekbe, miszerint az óriás méretű édességhez, amelynek tésztája több száz méter hosszú volt, 60 kg lisztet, 10 kg vajat, 20 kg cukrot, fél kiló élesztőt és ugyanennyi sót, 6 kiló citrom héját, egy kg vaníliás cukrot és 25 liter tejet használtak. A hatalmas, gelencei fenyőfából készült dorongot pedig a férfiak forgatták mindkét szélén, hogy egyenletesen süljön a kalács. A szentivánlaborfalviak nem először készítették el a gigantikus kürtőst, az akár három generációt is felölelő csapat a tavalyi fesztiválon 15 méteres kürtőst készített.

Megtartó hagyományaink

Zalai Mihály, a Békés Vármegyei Önkormányzat Közgyűlésének elnöke egy kis zsák, Csongrád-Csanád és Békés vármegyék határáról származó lisztet nyújtott át a szervezőknek, ezzel járulva hozza jelképesen az aranykürtős készítéséhez, mondván: „Kárpát-medence szíve-lelke, íze is legyen benne.” A hétvége folyamán a Csabai Szlovákok Szervezetének senior tagjai kínáltak a látogatóknak Békés vármegye hagyományos szlovák édességét, az ízletes csörögét. A finomság elengedhetetlen hozzávalója a jó pálinka, hiszen, ha ez is belekerül a tésztába, akkor az kevésbé szívja fel az olajat – árulta el a titkot Lipták Jánosné, a szervezet vezetője.

Gémes László, a Csongrád-Csanád Vármegyei Önkormányzat Közgyűlésének elnöke kihangsúlyozta, hogy mennyire fontos minden nemzedék jelenléte egy ilyen rendezvényen, és megköszönte az idősebb korosztálynak, hogy fenntartják és továbbadják a hagyományainkat.

Vargha Fruzsina, Sepsiszentgyörgy alpolgármestere a fesztivál igazi értékéről beszélt. Szerinte a nyereményeken túl a vásárlóktól kapott mosolyok és a köszönetek lesznek azok, amit a csapatok tovább visznek majd, és évek múltán is erőt adnak a folytatásra.

Tatiana Aramă, a Cimișlia Járás Tanácsának alelnöke a Moldovai Köztársaság üdvözletét adta át a háromszékieknek. A maga részéről kellemes meglepetésként élte meg a székelyföldi hagyományok megismerését, és gratulált a résztvevő csapatoknak. Hozzátette, Moldovában a szőlőhöz kötődik az a kulturális örökség, amelynek kapcsán minden évben rendeznek fesztivált.

A kürtőskalács Székelyföld aranytartaléka konkrét és átvitt értelmében is. Átvitt értelmében azért, mert ez az egyetlen termék, amelynek még a nevét sem lehet semmilyen más nyelvre lefordítani, és rendkívül büszkék vagyunk rá. Valószínű, nem mindenki tudja, hogy Székelyföld-szerte több mint kétezer család él abból, hogy nap mint nap süti és értékesíti a kürtőskalácsot. Rendkívül fontosnak tartjuk ilyen szempontból is ezeket a megmérettetéseket, mert az a cél, hogy ösztönözzünk, növeljük a minőséget. És igen, konkrét értelemben is a kürtős aranytartalék, mert olyan még nem történt sem Székelyföldön, sem máshol, hogy aranyborítású kürtőskalácsot készítsenek. Íme, ez alkalommal erre is sor került.” – fogalmazott Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke.

Gémes László, președintele Adunării Generale a județului Csongrád-Csanád, a subliniat importanța participării tuturor generațiilor la astfel de evenimente și le-a mulțumit generațiilor mai în vârstă pentru menținerea și transmiterea tradițiilor culinare.

Tatiana Aramă, vicepreședintele Consiliului Raional Cimișlia, a transmis salutările Republicii Moldova către locuitorii din Ținutul Secuiesc și și-a exprimat aprecierea pentru tradițiile secuiești, subliniind importanța acestui festival în consolidarea legăturilor culturale dintre regiuni.

Maricáék medvehagymás finomsága az Év reform kürtőse

Medvehagymás, köményes és sajtos borítású reform dorongosával nyűgözte le a zsűrit a csíkszentmártoni Marica Kürtős csapata. A kürtős készítésekor fele-fele arányban használtak fehér és teljes kiőrlésű lisztet. Nyereményük 110 kg cukor az EN GROS ATP felajánlásából, egy raklap szén a Coal Dust jóvoltából és egy 491 napja érlelt raclette sajt az árkosi Arkäse sajtüzemtől.

Színes felhozatal volt a vetélkedő második fordulóján. A csapatok kiválóan teljesítették a feladatot a sós, és ötven százalékos teljeskiőrlésű kürtős kivitelezésekor. Készült carbonara kürtős, császárhúsos, paradicsomos, sonkás-fokhagymás, olivás és szalonnás ropogtatnivaló is.

Az Év reform kürtőskalácsa versenyen arany fokozatot ért el a Vitos Kürtős, a Csatószegi Kürtőskalács, a Simon család kürtőskalácsa, az Ozsdolai kürtőskalács, és Marica kalácsa. Ezüstöt kapott a Parázska kürtőskalács, Oltisz Superpaszt, Árpád Kürtősház, és Saitos Kürtőskalács. Bronz minősítés járt a Nasanak, a Melinda Kürtőskalácsnak, valamint a Boby Erika & Lily.

Kolozsvárra utazik az aranykürtős

A fesztivál attrakciójának számított az aranybevonatú kürtőskalács elkészítése. A Székelyföldi aranykürtős legendájának elmesélése közben elkészült sajtos és arany bevonatú finomságot jótékonysági árverésen, ezer lejért értékesítették. A tulajdonosa egy kolozsvári sebészorvos lett. Az összeget a szervezők a sepsiszentgyörgyi Máltai Szeretetszolgálatnak adományozzák meleg ebéd programjuk támogatására. Az arany kürtőst az árkosi sajt, az Arkäse támogatta.

Óriás reggeli és családi programok

A fesztivált sok izgalmas program tarkította, hagyományőrző tevékenységekkel, koncertekkel és a kicsiknek szóló foglalkozásokkal biztosították a kiváló hangulatot a szervezők. Nagyszabású édes reggelivel indult a vasárnap a város főterén, ahol több mint 300-an foglaltak helyet a Paperline és a Dávid virágüzlet által díszített asztalnál. A reggeli két fő eleme a kürtőskalács, amelyhez mindegyik csapat hozzájárult, valamint a kakaós tej, a Kézdi Lacto Coop Tejszövetkezet jóvoltából.

A fesztivál ideje alatt a Malomkert Panzió standjánál kicsik és nagyok kipróbálhatták a kürtőskalács sütést. Napközben a Bacon Községi Ifjúsági Szervezet tartott különféle gyermekfoglalkozásokat, valamint a Sepsiszentgyörgyi Máltai Szeretetszolgálat szervezett kincskereső versenyt a kíváncsi apróságoknak. A gyerekek ügyeskedhettek a Kovászna Megyei Hegyimentő Közszolgálat által biztosított tirolin, valamint lovagolhattak az árkosi Barabás Lovardának köszönhetően.

 

Top of Form

Bottom of Fo

Pénteken a Tekergők adtak koncertet a gyerkőcöknek, Kaly Roland és a Voltaj szórakoztatta a felnőtteket. A szombat esti programot a PKW koncertje indította, amelyet a közkedvelt Dreamflow követett, végül pedig Keresztes Ildikó, valamint Cári Tibor lépett színpadra. Vasárnap a Florile Zagonului, valamint a Kincskeresők Néptánccsoport nyújtott folklór ízelítőt, az esti órákban a Day by Day, a Slágerebbje és a ManGoRise koncertezett.

Az eseményt Kovászna Megye Tanácsa, Sepsiszentgyörgy Önkormányzata, az AgroSic Közösségek Közti Társulás, Kovászna Megye Turizmusáért Egyesület, Kovászna Megyei Művelődési Központ, a Székely Gazdaszervezetek Egyesülete.

A fesztivál támogatói: Gyermelyi, Coal Dust, ATP Market, Kürtösgrill, Arkäse, Pepsi, Paperline, Kézdi Lacto Coop, Depo és Sepsi Value Centre.

Partnerek: Salvatore Egyesület, Baconi Ifjúsági Szervezet, Szentivánlaborfalvi Ifjúsági Szervezet, Máltai Szeretetszolgálat, Sepsiszentgyörgyi Művészeti és Népiskola.

 

Hírek