Itt vagy: » Hírek » Átadták a megye legnagyobb beruházását

Átadták a megye legnagyobb beruházását

2012. augusztus 19., vasárnap

Közel másfél év után lezárult a Kovásznát Kézdivásárhelyel összekötő 121-es megyei út felújítása. A megyei önkormányzat Európai Uniós alapokból 15,5 millió eurót fordított az igencsak romos állapotú szakasz újraépítésére.

Közel másfél év után zárult le a Kovásznát Kézdivásárhelyel összekötő 121-es megyei út felújítása. A megyei önkormányzat Európai Uniós alapokból 15,5 millió eurót fordított az igencsak romos állapotú szakasz újraépítésére.

Augusztus 18-án, szombaton Szentkatolnán, Imecsfalván, Zabolán, Páván és Kovásznán is rövid ünnepségre került sor. Az érintett települések polgármestereinek egybehangzó véleménye, hogy hogy ez az út kiemelten jelentőséggel bír a környék életében, hosszú ideje ez a legnagyobb beruházás amely településeiket közvetlenül érinti.

„Az elmúlt években a Székelyföldön jelentős előrelépések történtek, ami a közlekedési infrastruktúrát illeti. A megyei és a helyi önkormányzatok számtalan kormányprogram és pályázat révén nem csak az úthálózat javítására és felújítására szereztek támogatást, hanem a víz-, csatornahálózatok kiépítésén és a gázellátás terén is hatalmas fejlődés történt a térségben” – jelentette ki Kelemen Hunor szövetségi elnök az ünnepélyes útátadáson.

Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke a több helyszínen zajló ünnepség keretében bejelentette: Potsa József Háromszék fejlődésének kulcsfontosságú személyisége. Nem véletlen hát az sem, hogy az önkormányzatnál épp az ő nevével láttuk el megyefejlesztési programunkat. Potsa József nevét viseli a szentkatolnai híd is: hiszen az évszázados léptékkel tervezett hidak mind valamely jelentős személy nevét viselik. Az imecsfalvi híd sem maradhat név nélkül: ez a híd Cserey Jánosné Zathureczky Emília nevét viseli majd, akinek nevéhez a Székely Nemzeti Múzeum megalapítás és kibontakozása is fűződik, számos egyéb jótékonysági és modern szóval élve, vidékfejlesztési, kulturális szervezői tevékenység mellett.”

Olosz Gergely, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség képviselője hangsúlyozta: „az elmúlt évek során Háromszéken új dolgok jöttek létre, a vidéken érezhető a fejlődés”. Olosz szerint ebben szerepet játszott az is, hogy „Bukarestben a szövetség képviselőinek megértetniük, hogy a korábban hátrányosan megkülönböztetett Székelyföldet most kiemelten kell fejleszteni". A képviselő véleménye szerint ebből az adósságból valamennyit törlesztettek, ám a megkezdett munka folytatása azt feltételezi, hogy Háromszéken a helyi közösségek fogalmazzák meg, melyek azok a kérdések, amelyekben akár a gazdasági válság ellenére is készek lépni. A honatya szerint a fejlődés csakis akkor lesz lehetséges, ha helyi, megyei és országos szinten is folytatódik az együttműködés.

A 121-es megyei út 17,1 kilométer hosszúságú, emellett 9 kilométeren térköves járda készült az útszélen. A helybéliek különösen örvendtek annak, hogy a vízelvezető árkok mellett a kapubejárók is új formát kaptak. Az utat mindvégig kétnyelvű táblák szegélyezik, összesen 736 darabot szereltek fel. Az ünnepséget a Kézdivásárhelyi Tanulók Klubjának fúvószenekara, valamint a Háromszéki Ifjúsági Tanács 20 biciklise kísérte végig: az utat minden településen megáldotta egy lelkész.
 

Hírek