Itt vagy: » Hírek » Átadták az esztelneki szennyvíztisztiót

Átadták az esztelneki szennyvíztisztiót

2016. március 25., péntek

Szimbolikus gombnyomással indult el az esztelneki szennyvíztisztító: a községben az 5,5 millió lejes beruházás a csatornahálózatot is tartalmazza.

Szimbolikus gombnyomással indult el az esztelneki szennyvíztisztító: a községben az 5,5 millió lejes beruházás a csatornahálózatot is tartalmazza.

Március 22-e fontos dátum Esztelnek számára: Varga Attila polgármester a szerény átadóünnepség keretében elmondta, egy 2006-ban készített közvéleménykutatás alapján a település lakói ezt a beruházást tartották a legfontosabbnak, így logikus lépés volt 2010-ben a Környezetvédelmi Alapból egy ilyen munkálatra pályázni. A teljes beruházás 5,5 millió lejbe került, ebből 1,5 millió lejt a helyi költségvetésből fedeztek.

Az esztelneki és kurtapataki csatornahálózat összesen 13,3 km hosszú gravitációs rendszer, amelyen, ha a terepviszonyok azt kívánják meg, kilenc átemelőállomással továbbítják a szennyvizet. A szűrés maga három fokozatban zajlik: mechanikai, biológiai és ultraszűrős rendszert alkalmaznak. Az első fázisban történik a forgótisztítás, homok- és zsírtalanítás, a másodikban anaerob környezetben a víztisztítás szempontjából fontos mikroorganizmusokat adagolnak, míg a harmadikban a membrános tisztítási folyamat alatt 0,04 mikrométeres szűrőn vezetik keresztül a vizet.

Az átadó utolsó felszólalója Kovács Ödön megyemenedzser volt, aki rámutatott: a beruházás elkészülésének és működésének szempontjából rendkívül szerencsés, hogy a tervező és a kivitelező cégek (Baumeister, Cinoco, CV Water) is Kovászna megyeiek, hiszen távolról sem mindegy, hogy egy-egy esetlegesen felmerülő probléma esetében milyen távolságról kell a segítségnek érkeznie. Kovászna megye menedzsere hangsúlyozta: Esztelneken számos és egyben látványos beruházásra került sor, az iskola, a kultúrotthon, vagy a megyei önkormányzat segítségével megjavított 18 kilométeres, Kézdiszentlélek-Lemhény útszakasz mind jó példái annak, hogy a község és annak vezetői nem csak okosan terveznek, hanem komolyan dolgoznak.

Hírek