Itt vagy: » Hírek » Átadták az iskolatáskákat

Átadták az iskolatáskákat

2022. augusztus 31., szerda

A Kovászna Megyei Tanfelügyelőség igazgatói értekezletén adták át a megyei önkormányzat Iskolatáska Programja révén biztosított ajándék hátizsákokat a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium konferenciatermében, augusztus 31-én.

„Az iskolák fenntartói a helyi önkormányzatok. Olyan az iskola, ahogyan az önkormányzat viszonyul az oktatáshoz. A megyei tanács nem iskolafenntartó, viszont olyan programjai vannak, amelyekkel a tanintézményeket, illetve a megyei oktatást támogatja. Egyik ilyen fontos projekt az Iskolatáska program is” – ezekkel a gondolatokkal köszönte meg Kiss Imre, Kovászna megyei főtanfelügyelő a megyei pedagógusok nevében a Kovászna Megye Tanácsától kapott gondoskodást, mely révén minden gyermek egyenlő eséllyel indulhat neki az új tanévnek.

A tanfelügyelő azt is elmondta, nem lesz könnyű az idei tanév, hiszen egyrészt hamarabb kezdődik, mint a korábbi években, ez nehezíti a felkészülést, másrészt olyan változással kell szembenézniük, amelyek korábban nem voltak. Mindezek mellett bízik abban, hogy a nehézkes kezdet után sikerül a megszokott mederbe téríteni a rendszert, a tanárok, diákok és szülők alkalmazkodni fognak az új tanévszerkezethez.

„Fontos a család – valljuk ezt a magánéletben és intézményesített szinten is, hiszen a megyei önkormányzatnak több mint tíz olyan programja van, amelyek a családokat, a vidéki közösségeket, és ifjúságot támogatják. Ilyen az iskolák és óvodák felújítása, játszóterek építése, vidéki könyvtárak, kultúrotthonok, sportközpontok rehabilitációja és felszerelése. Egyik legkedvesebb az After-school program, ahol több mint hatszáz gyerek vesz részt délutáni oktatásban és ebbe a sorba tartozik az Iskolatáska program is. A tíz éve működő projekt révén Kovászna megyében ez idáig több mint 21000 előkészítős kisdiáknak ajándékoztuk tanfelszereléssel ellátott iskolatáskát.”— emelte ki Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke. Az elnök a találkozón arra is rávilágított, hogy a megyei tantárgyversenyek és sportvetélkedők díjazottjait és a felkészítő tanárokat pénzjutalomban részesítik. Kovászna Megye Tanácsa idén 100 ezer lejt különített el erre a célra.

Kommandón négy diák kezdi az előkészítő osztályt. Opra-Béni Béla, a Horn Dávid Általános Iskola igazgatója szerint a diákok nagy szeretettel fogadják a már mondhatni hagyománnyá vált ajándékot. A kicsik boldogan büszkélkednek a táskával és annak tartalmával. Az anyagi nehézségekkel küzdő családoknak pedig rendkívül nagy segítséget jelent.

A 2022-2023-as tanévben 2148 előkészítős diák kap névcédulával, szendvicses dobozzal és kulaccsal ellátott iskolatáskát. Ebben az évben 160 ezer lejt különítetett el Kovászna Megye Tanácsa erre a célra. Egy csomag értéke 74 lej.

 

Hírek