Itt vagy: » Hírek » Átvettük a megyei kórházat

Átvettük a megyei kórházat

2010. június 24., csütörtök

Kovászna Megye Tanácsa júniusi soros ülésén egyöntetűen megszavazta a dr. Fogolyán Kristóf Sürgősségi Megyei Kórház átvételét. Mint ismeretes, az Egészségügyi Minisztérium döntése alapján az országszerte létező 435 kórházból 373 menedzsmentje kerül át a helyi vagy megyei tanácsokhoz.

Egyöntetű döntés született a júniusi tanácsülésen

Kovászna Megye Tanácsa júniusi soros ülésén egyöntetűen megszavazta a dr. Fogolyán Kristóf Sürgősségi Megyei Kórház átvételét. Mint ismeretes, az Egészségügyi Minisztérium döntése alapján az országszerte létező 435 kórházból 373 menedzsmentje kerül át a helyi vagy megyei tanácsokhoz, minden esetben ahhoz az önkormányzathoz, amely az épületnek 2002 óta birtokosa.

„Nem az első intézmény, amelyet átveszünk, hiszen a lakosság-nyilvántartó és a mezőgazdasági kamara már átkerült a megyei önkormányzathoz. Tény, hogy eddig ez a legnagyobb csomag, hiszen a megyéből a kovásznai szívkórház és az előpataki izomsorvadásos betegek kórháza marad csak minisztériumi felügyelet alatt. Fontos, hogy a megyei önkormányzat egyetértsen, hogy átvegye a sürgősségi kórházat. A decentralizációt, a helyi autonómiát akkor is kell vállalni, ha az nem egyértelműen csak nyereséggel jár, feladatunk a létező problémákat megoldani. Hiszünk abban, hogy lehet javítani az egészségügyi rendszer állapotán és a szolgáltatások minőségén” – válaszolt a tanácsosok kérdéseire Tamás Sándor elnök.

Kovászna megyében a kézdivásárhelyi, a kovásznai és a baróti kórház a helyi önkormányzatok alárendeltségébe kerül. A bodzafordulói kórház egyelőre a megyei kórház kirendeltségeként működik, a tervek szerint hamarosan az is átkerül a bodzafordulói önkormányzathoz. 

A csütörtökön megtartott tanácsülésen felmerült, hogy Barót és Bodzaforduló nem tudja finanszírozni kórházát, ennek kapcsán Tamás Sándor elmondta, körvonalazódik egy olyan megoldás, mely szerint a községi tanácsok együttműködnének a városokkal a kórház fenntartását illetően. A tanácshatározatnak megfelelően Kovászna Megye Tanácsa nevében Henning László alelnök írja alá a protokollumot a Megyei Közegészségügyi Igazgatósággal.

A júniusi tanácsülésen döntöttek a forgóalap felhasználásról, többek között a kommandói kisvasút felújításához szükséges gőzmozdonyok beszerzését hagyták jóvá. Belépett Kovászna városa is a Kovászna Megye Turizmusáért Egyesületbe. A megyei tanács éppen ezért jóváhagyta az egyesület alapszabályzatának módosítását.  A Kovászna Megye Turizmusáért Egyesületet három évvel ezelőtt hozta létre Kovászna Megye Tanácsa és Sepsiszentgyörgy Helyi Tanácsa a háromszéki turizmus támogatásáért és fejlesztéséért, a tagság most a fürdővárossal kiegészült.

 Kovászna Helyi Tanácsa tagdíját is rögzítették: az országos és helyi érdekeltségű fürdővárosokra vonatkozó előírás szerint 4 lejben állapították meg a település lakosságának számaránya szerint.

A tanácsülésen többek között döntöttek Grüman Róbert kinevezéséről az Területi Közrendészeti Hatóságba, mint a közösség képviselője. Grüman Róbert Gáj Nándort váltja ebben a tisztségben.  Elfogadták Kovászna megye részvételét az Angustia Egyesületben, valamint egy újabb, a fogyatékos személyek életminőségét javító pályázatban való részvételről is szavaztak.

Tóth Birtan Csaba megyei tanácsos beszámolt a veszprémi látogatás eredményeiről,. A megyei tanács delegációja az Észak-Balaton Regionális Hulladéktároló Egyesület meghívására utazott Veszprémbe. „Háromszéken is hasonló nagyságú pályázat megvalósítása indul, jó tapasztalat volt megtekinteni, hogy más régióban, hogyan sikerült a hulladékgazdálkodási rendszert kiépíteni” – számolt be a megyei tanácsos.
 

Hírek