Itt vagy: » Hírek » Az egyedi székely kolbászhoz lélek is kell Székelyföldi Kolbászfesztivál Sepsiszentgyörgyön

Az egyedi székely kolbászhoz lélek is kell Székelyföldi Kolbászfesztivál Sepsiszentgyörgyön

2019. november 17., vasárnap

A családias hangulat teszi egyedivé a Székelyföldi Kolbászfesztivált – állapították meg a november 16-i rendezvényen résztvevők. A versenyre benevezett csapatok főként hagyományos ízvilágú székely kolbászokat töltöttek, a fűszerezés mellett pedig a jókedvüket és lelküket is belegyúrták.

A családias hangulat teszi egyedivé a Székelyföldi Kolbászfesztivált – állapították meg a november 16-i rendezvényen résztvevők. A versenyre benevezett csapatok főként hagyományos ízvilágú székely kolbászokat töltöttek, a fűszerezés mellett pedig a jókedvüket és lelküket is belegyúrták.

Az elmúlt évhez hasonlóan ez alkalommal is közös reggelivel indult a négy fős csapatok napja a sepsiszentgyörgyi Vadász utcai sportcsarnoknál. A kolbászos tojásrántotta elfogyasztása után, tele gyomorral álltak neki a munkának a Bertis cég által biztosított húsalapanyagból az ízlésesen feldíszített asztaloknál a baráti társaságok, egyesületek, önkormányzatok, politikai szervezetek képviselői és a magánszemélyek.

A kolbászfesztivál átlépte a megyehatárt

Az idéntől Székelyföld határait átlépő kolbászparádéra 73 csapat nevezett be. Grüman Róbert, Kovászna Megye Tanácsának alelnöke sikeresként értékelte a rendezvényt. „Célunk, hogy – a helyiek és turisták számára – olyan értékteremtő, a székely kultúrához és gasztronómiához kapcsolódó programokat szervezzünk, amelyeknek hagyománya van térségünkben, és amelyek a szórakozás és kikapcsolódás mellett közösségépítő szereppel is bírnak. A kolbászfesztiválnak is megvan a sajátos hangulata, a résztvevők a társaságért, a kikapcsolódásért és a találkozás öröméért jönnek.”

Kovács Levente, a Maros megyei önkormányzat tanácsosa elmondta, ahogy Háromszéken a fesztiválok sorozata jól mutatja, Székelyföld rendkívül gazdag gasztronómiai hagyománnyal rendelkezik. Ezeket meg kell mutatni. „Örülök, hogy a fesztiválon való részvétellel Maros megye is hozzájárul Székelyföld hírnevének öregbítéséhez” – tette hozzá.

„A háromszéki szervezők Székelyföldben gondolkoznak, ránk mindig számíthatnak. Bízom benne, hogy a székely gazdatársadalmat tovább fejlesztve elérjük, hogy a jövőben egy ilyen kolbászfesztiválon csak kimondottan hazai takarmányokból felhizlalt disznók húsából töltsünk kolbászt, és minél több helyi kis feldolgozó sikeres lesz, egészséges helyi székely termék védjeggyel ellátott terméket forgalmazva” – osztotta meg gondolatait Becse István, a Hargita megyei önkormányzat tanácsosa, a Székelyföldi Gazdaszervezetek Egyesületének elnöke.

Maros megyei kolbász a fődíjas

A Székelyföldi Kolbászfesztivál nagytestvére a magyarországi Csabai Kolbászfesztivál, ahonnan nagyon sokat tanultak a helyi szervezők. A zsűri tagjai, köztük Uhrin Sándor, a Csabai Kolbászklub Egyesület alelnöke kiemelte, örül, hogy immár 17 éve ápolják és építik ezt a szép hagyományt a háromszékiek. Tóth Endre mesterszakács szerint pedig a sepsiszentgyörgyi „családias, utánozhatatlan történet. A székely kolbászt íze és külleme teszi egyedivé, és persze az, hogy a székely ember lelke is benne van.” Az sem mindegy, hogy milyen alapanyagból dolgozunk a konyhán. Oana Irina Coantă, a brassói Bistro de l'Arte társtulajdonosa és menedzsere a magyar vidékről származó, jó minőségű nyersanyagra esküszik.

A zsűri a bírálás során értékelte a szervezettséget, a tagok öltözetét, az alapanyagok előkészítését, az asztali dekorációt, a higiéniát, a vakkóstolásnál pedig az étel ízét és tálalását figyelte. Könczei Csaba, a Kovászna Megyei Mezőgazdasági Igazgatóság igazgatója elmondta nehéz dolguk volt, a csapatok magasra tették a mércét. Mădălina Sánta, kreatív-séf szerint évről-évre folyamatos fejlődés tapasztalható az ízharmóniát illetően, Falvai János, a Bertis cégcsoport éttermeiben dolgozó vezető séf pedig megerősítette ezt a tényt azzal, hogy szoros volt az idei mezőny.

A versenyven győzött az ésszerűség, a kiegyensúlyozott ízű kolbász, jelentette be dr. Sikó Barabási Sándor, a Kovászna Megyei Állategészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Igazgatóság vezetője, főállatorvosa a Maros megyei önkormányzat csapatának fődíjas kolbászát. A Szabó Árpád vezette nyertes csapat szerint a hagyományos recept alapján készített kolbász Magyarországon is megállja a helyét, hiszen „minket képvisel.”Nyereményük részvétel a jövő évi Csabai Kolbászfesztiválon. Különdíjban a Víz-ügyesek csapata részesült.

Hat kategóriában értékelték a csapatokat: a civil szervezetek közül I. helyen végzett a SVESZ csapata, II. lett a Duna-delta vándorai, a III. helyen a Csabai kolbászklub 1-es és 2-es csapata végzett. A megyei önkormányzatok kategóriájában I. Maros, II. Hargita és III. Békés megye lett. A cégek és intézmények kategóriájában I. helyezést értek el a Víz-ügyesek, II. a Zabolai estate, III. a BT cool team lett. A helyi önkormányzatok esetében a baróti tanácsosok csapata nyerte el az I. díjat, II. a zabolai önkormányzat, III. Bacon község lett. A politikai pártok kategóriájában I. helyen az RMDSZ Területi Szervezetének csapata és a PNL-s csapat végzett, a II. helyet az MPP-sek csapata tudhatja magáénak.

A Kovászna Megyei Kis- és Középvállalkozók Szövetségének elnöke és ügyvezető igazgatója Bagoly Miklós, valamint Vajda Lajos a valamikori rendezvény elindítói idén középiskolásokból álló csapatokat toboroztak a versenyre. „Külön odafigyeltünk a fiatalokra. Ezt a jövőben is folytatjuk.” A 16 csapatból I. helyen a Puskás végzett, II. a Berde kolbász székely módra elnevezésű csapat lett, III. díjat a Székely Mikó Kollégium tanulói vihették haza.

A fülitől a farkáig elkelt a levágott disznó

A rendezvényre látogatók betekintést nyerhettek a hagyományos disznóvágás folyamatába és fortélyaiba. Pakucs János sepsikőröspataki böllér a székely családokban évszázadok óta ismert módszert mutatta be, a levágástól, a perzselésen át a felszedésig, annyi különbséggel, hogy a 130 kilogrammos disznó a jelenlevő gyerekekre való tekintettel elektromos kábítás áldozata lett. A szakember külföldön szerzett tapasztalatot és itthon szeretné folytatni mesterségét. A fiatalokat arra buzdítja, hogy ezt a kihalófélben levő mesterséget tanulják meg és vigyék tovább, folytassák ezt az elődeinktől örökölt hagyományt. „Minden háziasszony szeretné, hogy szép tiszta hússal találkozzon a konyhába bevitt tálon. Lehet szépen is dolgozni, de el is lehet kapkodni.”

A 17. Székelyföldi Kolbászfesztivál programját az étfalvi fúvószenekar, valamint a Székely Góbék, a Pittyes2es és Gyufa humoros előadása, illetve a Vesuvius együttes koncertje színesítette.

Az eseményt Kovászna Megye Tanácsa, a Kovászna Megye Turizmusáért Egyesület, Sepsiszentgyörgy Polgármesteri Hivatala, a Kovászna Megyei Kis- és Középvállalkozók Szövetsége (ASIMCOV), valamint a Sepsiszentgyörgyi Vendéglátóipari Egységek Szövetsége (SVESZ) szervezte.

Hírek