Itt vagy: » Hírek » Az emberek biztonsága és egészségügyi ellátása kiemelt prioritásunk - Közel 8 millió lejből újítjuk meg a megyei kórház sürgősségi osztályát

Az emberek biztonsága és egészségügyi ellátása kiemelt prioritásunk - Közel 8 millió lejből újítjuk meg a megyei kórház sürgősségi osztályát

2019. március 6., szerda

Újabb uniós pályázat finanszírozási szerződését írta alá szerdán Tamás Sándor és Simion Crețu, a Központi Régió Fejlesztési Ügynökségének vezérigazgatója. A szerződésaláírásra a sepsiszentgyörgyi Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórházban került sor, amely a projekt haszonélvezője. A Regionális Operatív Program 2014-2020-as keretéből finanszírozott pályázatból a megyei kórház sürgősségi ellátását bővítik és korszerűsítik, a projekt értéke 7,88 millió lej.

 

Újabb uniós pályázat finanszírozási szerződését írta alá szerdán Tamás Sándor és Simion Crețu, a Központi Régió Fejlesztési Ügynökségének vezérigazgatója. A szerződésaláírásra a sepsiszentgyörgyi Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórházban került sor, amely a projekt haszonélvezője. A Regionális Operatív Program 2014-2020-as keretéből finanszírozott pályázatból a megyei kórház sürgősségi ellátását bővítik és korszerűsítik, a projekt értéke 7,88 millió lej.

Ez a pályázat kiegészíti az eddigi, különböző pénzforrásokból (2007-2013-as Regionális Operatív Program és Egészségügyi Minisztérium, a megyei önkormányzat saját költségvetéséből) megvalósított fejlesztési munkálatokat, amelynek köszönhetően a megyei kórház osztályainak nagy része és a járóbetegrendelő is megújult. A mostani pályázat során a sürgősségi eseteket fogadó egység bővítésére kerül sor, egy új, 600 négyzetméteres korszerű épülettel egészítik ki, amelyet a jelenlegi előírásoknak megfelelően szerelnek fel.

„Az emberek biztonsága és az egészségügyi ellátás minősége, illetve fejlesztése kiemelt prioritásunk. Az életminőséget növelik az egészségügyi rendszert célzó beruházások. Kovászna Megye Tanácsa 2010 óta európai uniós, kormányzati és saját forrásból több mint 20 millió eurót fektetett be a sepsiszentgyörgyi Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórház korszerűsítésébe, ugyanakkor az egészségügyi minisztérium is támogatta kórházunkat új felszerelésekkel, amelynek köszönhetően modern berendezésekkel gazdagodtak az osztályok. Most a sürgősségi ellátást fogjuk fejleszteni, a pályázatnak köszönhetően közel háromszorosára nő a sürgősség jelenlegi területe, a mostani 300 négyzetméteres osztály helyett 900 négyzetméteren fogadják majd a sürgős eseteket. Ugyanakkor legalább ilyen fontos, hogy a bővítés mellett a korszerű orvosi műszerek, felszerelések beszerzését is tartalmazza a közel 8 millió lej értékű pályázat, amelynek eredményeképpen megújul és hatékonyabbá válik a megyei kórház sürgősségi ellátása” – emelte ki Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke.

Az új felszerelés nemcsak az ellátás minőségét emeli, de az esetszámok növelését is lehetővé teszi. A projekt 365 korszerű orvosi műszer és speciális berendezés vásárlását tartalmazza, többek között digitális radiológiai rendszert, általános ultrahangkészüléket, újszülötteknél használt ultrahangkészüléket, mobil EKG-t és lélegeztetőgépet, életfunkciókat figyelő orvosi műszert – felnőtteknek, gyerekeknek és újszülötteknek egyaránt stb.


A Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórházat – szemben más hazai kórházakkal, amelyek ötven évnél régebbi épületekben működnek – pályázati forrásból sikerült modernizálni, a visszajelzések szerint kiváló körülményeket biztosít a betegek számára. A sürgősségi osztály azonban nem a legkorszerűbb, ezért a pályázat eredményeképpen az ellátás zökkenőmentesebbé válik, ez nemcsak a betegek előnyét szolgálja, de az ott dolgozók munkáját is segíti, ugyanakkor a pénzügyi kiadásokat is csökkenti. Regionális szinten az egészségügyi ellátás minőségét növelő beruházásokat támogatunk, összességében 200 millió lej értékben, legyen szó energetikai hatékonyság növeléséről, felszerelés modernizálásáról vagy az egészségügyi egységek felújításáról” – részletezte Simion Crețu, a Központi Régió Fejlesztési Ügynökségének vezérigazgatója, aki elmondta, a régióban Sepsiszentgyörgyön írták alá az első szerződést a sürgősségi ellátás javítását célzó projektek közül.

Nagy szükség van erre a pályázatra, nézzék meg, milyen körülmények között zajlik a munka, mutatott körül Herbst Judit, a sürgősség főnővére, aki 23 éve dolgozik az osztályon. Ezek a termek nem erre voltak tervezve, szükség van a bővítésre, felújításra, hogy rendesen tudjuk ellátni a betegeket, tette hozzá a főnővér.

A kórház életében fontos pillanat a finanszírozási szerződés aláírása, hiszen tavaly több mint 38 ezer esetet, míg az idei év első két hónapjában már közel 6500 beteget láttak el a sürgősségen, tehát egyre túlterheltebb az osztály, egészítette ki András Nagy Róbert kórházmenedzser. Beszámolt arról, hogy a pályázatnak köszönhetően szétválasztják a felnőtt és gyerek sürgősségi ellátást, ez azt is feltételezi, hogy bővíteni kell a személyzetet. Már sikerült alkalmazni a sürgősségre egy röntgenorvost, ugyanakkor szeretnének két gyerekorvost is felvenni, adta hírül a kórházigazgató.

Hírek