Itt vagy: » Hírek » Az erdélyi magyar orvostársadalom ünnepe Kovásznán

Az erdélyi magyar orvostársadalom ünnepe Kovásznán

2017. április 7., péntek


Több mint négyszáz orvos vesz részt Kovásznán az Erdélyi Múzeum-Egyesület Orvos és Gyógyszerésztudományi Szakosztálya által szervezett 27. Tudományos Ülésen

Több mint négyszáz orvos vesz részt Kovásznán az Erdélyi Múzeum-Egyesület Orvos és Gyógyszerésztudományi Szakosztálya által szervezett 27. Tudományos Ülésen. Az esemény ünnepélyes megnyitóját csütörtök este tartották, amelyen részt vett a rendezvény fővédnökeként, Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke is, aki üdvözlő beszédében az orvosok aktív részvételét kérte a háromszéki gyógyturizmus szakmai megalapozásában és népszerűsítésében.

Tamás Sándor felidézte a kovásznai Dr. Benedek Géza Szív- és Érrendszeri Rehabilitációs Kórház átnevezési kísérletét, megköszönve azt az egységes kiállást, amelyet 2015 áprilisában megtapasztaltak.  „Akkor tíz nap alatt több mint 30 ezer ember írta alá a beadványt, amelynek többek között köszönhetően visszaállítottuk a kórház nevét. Kovásznaiak, kolozsváriak, bukarestiek, budapestiek, orvosok és kétkezi munkásemberek, magyarok és románok, minden jóhiszemű ember az ügy mellé állt. Tíz nap alatt több mint 30 ezer ember fordult szembe az igazságtalansággal. Azért sikerült, azért sikerülhetett, mert egy tiszta, becsületbeli ügyet vittünk hittel előre. Ezt az összefogást, ezt a kiállást szeretném ezzel az alkalommal is megköszönni Önöknek" – emelte ki a tanácselnök, aki beszédében az irányt mutató, közösségéért dolgozó értelmiségi fontosságát hangsúlyozta. Utalva az országban érezhető orvoshiányra, elismerően szólt az itthon dolgozó szakemberek erőfeszítéseiről. „Kórházunk fizikai újjáépítése mellett kiemelt célunk, hogy a fiatal szakorvosokat hazahívjuk, vagy a szebb jövő reményével induló végzősöket Háromszékre csalogassuk. Ennek érdekében a Studium alapítvánnyal közösen orvosi lakásokat építettünk. Jó szívvel fogadjuk, megbecsüljük orvosainkat, és hiszünk abban, hogy minden területen a szakértelem visz előre. Székelyföld akkor tud fejlődni, ha az orvosok, mérnökök, tanárok, hivatalnokok a legjobbak közül kerülnek ki. Ha a társadalmi szakmai elit nem kifele kacsingat, hanem lát lehetőséget, hogy itthon fejlessze a saját szakterületét. Csak így tud kialakulni az a közös szellemi erőtér, amely Székelyföld, Erdély fellendülését eredményezi" – fogalmazott a tanácselnök.

Háromszéken idén a Turizmus éve van, mondta el Tamás Sándor az orvosi konferencia résztvevőinek, rámutatva, hogy szeretnék a gyógyturizmust jobban felfuttatni, hiszen van rá természeti adottság, vannak hozzá szakemberek, az elmúlt években pedig fejlődött az infrastruktúra is. Svájc példájával élve gondolkodásmód-változást sürgetett, kiemelve, hogy az erdélyi magyarságnak szemléletváltásra van szüksége, arra kérve az Erdélyi Múzeum Egyesület Orvostudományi Szakosztályát, hogy „hozzon létre egy munkacsoportot, ahol kidolgozzák annak gyakorlati oldalát, hogy hogyan lehet hasznosítani, betegeknek ajánlani, netán „receptre felírni" nemcsak a kovásznai szívkórházat, hanem a bálványosfürdői kénbarlangot, a lábáztatókat, a kézdimartonosi hidegfürdőt, a hatolykai mofettát, a „másodnaposság" legjobb gyógyszereit: a torjai 18-as forrást vagy  az előpataki, málnásfürdői gyógyvizeket, az iszappakolást, a szemvizet és … a sort hosszúra tudnánk közösen fűzni".

 Tamás Sándor ez alkalommal elismerő oklevelet adott át Szabó Béla marosvásárhelyi nőgyógyász professzornak, az EME Orvos- és Gyógyszerésztudományi Szakosztályának elnökének a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem ügyének bátor, határozott képviseletéért, az erdélyi magyar orvosképzésben kifejtett, értékes oktatói és tudományos tevékenységéért, a székelyföldi betegeket gyógyító kiváló nőgyógyász orvosprofesszori munkájának elismeréseként.

Szabó Béla marosvásárhelyi nőgyógyász professzor szerint már eleve az motiváló, hogy ilyen sokan vannak a teremben, Erdély minden részéről és Magyarországról is érkeztek, vannak visszatérő vendégek és résztvevők is, mindez a tudományos ülésszak súlyát is jelzi. Az erdélyi magyar orvostársadalom ünnepe ez a vándorrendezvény, mondta az orvosprofesszor, aki felidézte, hogy a szakosztályt több mint száz évvel ezelőtt azért hozták létre, hogy az orvostudományt anyanyelven műveljék, ma pedig az is a cél, hogy összefogják az erdélyi magyar orvostársadalmat.

 

A megnyitón Dr. Albert István belgyógyász-kardiológus, az idei ülésszak főszervezője a rendezőbizottság nevében köszöntötte a több mint négyszáz gyógyszerész, orvos és fogorvos résztvevőt, Gyerő József, Kovászna polgármestere a város lakóinak nevében szólt az egybegyűltekhez.

 

 

Hírek