Itt vagy: » Hírek » Az értékteremtés 25 éve - Háromszék és Veszprém megye közös ünnepe

Az értékteremtés 25 éve - Háromszék és Veszprém megye közös ünnepe

2018. szeptember 16., vasárnap

Kovászna Megye Tanácsa és a Veszprém Megyei Önkormányzat 25 évvel ezelőtt, 1993-ban kötött együttműködési megállapodást. Az azóta is élő és jól működő testvérkapcsolatot egész napos programsorozattal ünnepelték meg Veszprémben. Szombaton Éltes Barna szobrát avatták fel a királynék városában, a veszprémi Óváros téren háromszéki kézművesek részvételével kirakodóvásárt szerveztek, délután a jubileum tiszteletére gálaestet tartottak.

Kovászna Megye Tanácsa és a Veszprém Megyei Önkormányzat 25 évvel ezelőtt, 1993-ban kötött együttműködési megállapodást. Az azóta is élő és jól működő testvérkapcsolatot egész napos programsorozattal ünnepelték meg Veszprémben. Szombaton Éltes Barna szobrát avatták fel a királynék városában, a veszprémi Óváros téren háromszéki kézművesek részvételével kirakodóvásárt szerveztek, délután a jubileum tiszteletére gálaestet tartottak.

Azért jó itt, amiért annak idején, 1975-ben (több mint 40 évvel ezelőtt) Veszprém és Sepsiszentgyörgy színházai, színészei egymást felkeresték, izgulva várták a találkozást. Azért, amiért 25 évvel ezelőtt Orbán Árpád és Zongor Gábor megalapítottak egy önkormányzati együttműködést. Azért, amiért Demeter János és Kuti Csaba elnök urak tartalommal töltötték fel. Majd Lasztovicza Jenővel és Polgárdy Imrével mi folytattuk. Lasztovicza Jenőnek ugyanúgy jól esett, amikor Kovászna megyéből és Sepsiszentgyörgyről 3-3 millió forintot hoztunk a devecseri katasztrófa enyhítésére, mint amilyen jól esett a kommandóiaknak, hogy Polgárdy Imre volt az első magyarországi ember, intézményvezető, aki felhívott és a rá jellemző szelíd szerénységgel azt kérdezte: Sándor, miben segíthetünk? Ezeket nem lehet elfelejteni!” – idézte fel Tamás Sándor a két megye együttműködésének sarokpontjait, hangsúlyozva, a háromszékiek hazajönnek Veszprém megyébe.

Az elmúlt száz év minket, székelyeket különösképpen megpróbált. Keserves száz év volt, szinte összetörte az álmunkat. Elviseltünk jó néhány rendszerváltást, túléltünk több államformát, határrevíziót, forradalmat és impériumváltást, két világháborút, és immár egy évszázada bírjuk a mostani sorsunkat is. Ennyi idő alatt bizony viharossá vált az idő járása felettünk, sűrűbe szőve éljük az életünk. De, „akinek nagy céljai vannak, azt még az ellenségei is útjára segítik” – tartja a régi mondás. (...) Néhány éve Magyarország új korszakot nyitott. Az anyaországot ismét erősnek és jó támogatónak érezzük. Szükségünk is van rá. Ha az anyaország erős, a Kárpát-medencei magyarság is erős lesz” – fogalmazott ünnepi beszédében a háromszéki tanácselnök.

Az 1993 júniusában aláírt alapszerződés, majd a 2003-ban Magyarpolányban megújított együttműködési megállapodásnak köszönhetően határaink fölé, tiszta szívvel, tiszta szavakból építettünk hidat. Hidat, ami összeköti erdélyi és magyar testvéreinket. Mert a folyó két oldalán közös volt a múltunk, közös a történelmünk, a nyelvünk, közösek kulturális értékeink, mindezt a felhalmozott kincset mi magunk tartottuk fenn, nem írott források, kőtáblák vagy könyvtárak, hanem eleven emberi kapcsolatok törékeny láncolata révén ismerhetjük ma is. Ma már közös a híd is, amely összeköt minket” – hangsúlyozta Polgárdy Imre, a Veszprém Megyei Közgyűlés elnöke a szombat esti gálán. Ugyanakkor figyelmeztetett, ha nemzetről, magyarságról van szó, szükségünk van az érzelmi kötődésre éppúgy, mint a józan, gyakorlatias hozzáállásra. „Nem elég a jó szándék, a történelemtudás, amikor törvényt kell módosítani, óvodát, iskolát kell szervezni, a támogatásokról kell megegyezni. Együttműködésünk az alaptörvény betűjétől a hétköznapi feladatokig öleli fel közös dolgainkat. Gondja van a lélekre, de gondja van a téglára, a tankönyvre is. Önmagában egyik sem elég, hiszen a magyar iskolára sem hord cserepet a puszta jóindulat. Hiszem, hogy ebből a szövetségből mindannyian erőt meríthetünk. Itt kell valóra váltani mindazt, amit június 4-én érzünk. Itt lehet elérni, hogy lelkünkben minden egyes nap a nemzeti összefogás napja legyen” – emelte ki a Veszprém megyei elnök, arra buzdítva mindkét felet, hogy „építsünk hidat, hogy magyar szóra magyar szó felelhessen”.

A háromszéki küldöttség a két megye közötti jó együttműködést szimbolizáló köztéri szobrot vitt ajándékba. Éltes Barna szobrászművész Kapcsolat című alkotása fehér márványból készült. Nemcsak egy kapcsolatról, hanem újraegyesítésről is beszélhetünk, hiszen a magyar nemzettestet száz éve darabolták szét, mondta el az alkotó.  

Az ünnepi programsorozat kiemelt momentuma volt Háromszék és Veszprém megye együttműködésének ünnepélyes aláírása. A két megyei önkormányzat elnöke az 1993. június 7-én, Sepsiszentgyörgyön aláírt alapszerződést, valamint a 2003. június 7-én, Magyarpolányban megújított együttműködési megállapodást záradékkal egészítette ki. A dokumentumban leszögezik, hogy „az együtt gondolkodást és cselekvést szolgáló kétoldalú fejlődés, a kölcsönös és közös hasznok elérése érdekében, a két megye intézményei közötti együttműködési és baráti kapcsolatok megerősítése céljából, az egyesített Európa szellemében, a múltbeli közös értékekre és az eddigi eredményes programokra épülve, megerősítjük testvérkapcsolataink jövőbeli jogérvényességének szándékát”.

A veszprémi Óváros téren Híd, ami összeköt címmel szervezték a kirakodóvásárt, a színpadi programok során láthatta a közönség budapesti Operettszínház sepsiszentgyörgyi születésű művészét, Dancs Annamarit, fellépett az esztelneki Hamuvirág néptáncegyüttes, a kézdiszentléleki Jánó Kinga és a zalánpataki Préda Barna, Farkas Gyula kisbaconi mesemondó is, aki Benedek Elek Az apám lakodalma című meséjét mondta el. Porga Gyula, Veszprém polgármestere köszöntötte a háromszéki küldöttséget, amelynek tagjai, mint fogalmazott, nem vendégek, hiszen hazajárnak Veszprémbe. „Nemcsak Erdélyben küzdelmes a magyarság sorsa a 21. században, a magyarság szerte a világban a megmaradásáért küzd és ebben a küzdelemben találtunk nagyszerű társakra erdélyi testvéreinkben, akik nemzeti identitásunk őrzői a történelmi Magyarország távoli pontjain éppúgy, mint a világ bármely pontján. Veszprém a kultúra és tudomány városaként különös gondot fordít arra, hogy sepsiszentgyörgyi barátaival közös nemzeti és kulturális örökségünket megőrizzük” – hangsúlyozta a veszprémi polgármester.

Kovászna megyéből 13 településnek van Veszprém megyei helységgel testvérkapcsolata, Sepsiszentgyörgy és Veszprém már 1990-ben hivatalos együttműködést írt alá. Ezenkívül Barót Zirccel és Pápával, Kovászna városa Balatonfüreddel és Pápával, Kökös Olaszfaluval és Balatonfőkajárral, Málnás Alsóörssel, Kézdiszentlélek Szentgállal, Vargyas Pápakovácsival, Étfalva-Zoltán Pullával, Zabola Tapolcával, Kisbacon Sóly, Magyarhermány Hegymagassal, Illyefalva Taliándörögddel, Sepsibükszád Berhidával ápol testvértelepülési kapcsolatot.   

Hírek