Itt vagy: » Hírek » Az ukrajnai magyar és román kisebbség mellett áll ki Kovászna Megye Tanácsa

Az ukrajnai magyar és román kisebbség mellett áll ki Kovászna Megye Tanácsa

2017. szeptember 19., kedd

Egyöntetű szavazattal fogadta el Kovászna Megye Tanácsa rendkívüli tanácsülésén az ukrajnai új oktatási törvénnyel kapcsolatos állásfoglalását, amelyben leszögezik, hogy az önkormányzati képviselők egyhangúlag elítélik a kijevi parlament döntését, amely megfosztja a nemzeti kisebbségeket az anyanyelven való tanulás lehetőségétől, semmibe veszi a nemzeti kisebbségek alkotmányos jogait

Egyöntetű szavazattal fogadta el Kovászna Megye Tanácsa rendkívüli tanácsülésén az ukrajnai új oktatási törvénnyel kapcsolatos állásfoglalását, amelyben leszögezik, hogy az önkormányzati képviselők egyhangúlag elítélik a kijevi parlament döntését, amely megfosztja a nemzeti kisebbségeket az anyanyelven való tanulás lehetőségétől, semmibe veszi a nemzeti kisebbségek alkotmányos jogait.

Kisebbségellenesnek, az európai értékek megtagadásának tartjuk Ukrajna elfogadott új oktatási törvényét, amely alapvető emberi jogaiktól fosztja meg a magyar és román, valamint más őshonos nemzeti kisebbségeket Ukrajnában. Szolidaritásunkról biztosítjuk az ukrajnai magyar és román közösségeket. Felkérjük az ukrán államfőt, hogy ne mondjon igent a parlament asszimilációs törekvésére, ne hirdesse ki a törvényt, mely három év átmeneti idő után megfosztja az ukrajnai román és magyar nemzetiségi kisebbségeket az anyanyelven történő tanulás lehetőségétől” – áll Kovászna Megye Tanácsának állásfoglalásában. Tamás Sándor az ügy kapcsán elmondta, hogy megbízzák Grüman Róbert alelnököt, aki az Európai Helyi és Regionális Önkormányzatok Kongresszusának tagja, hogy a strasbourgi testület előtt is vesse fel ezt a kérdést.  

A megyei tanács kedden Barátoson tartotta rendkívüli ülését, ugyanis az első napi rendi pont az orbaiszéki községre vonatkozott. 

A tanácsosok köszöntését követően Tánczos Szabolcs, Barátos polgármestere a község helyzetét ismertette, elmondta jelenleg öt olyan fontos beruházás és program zajlik Barátoson, amelyben eddig is kaptak segítséget és a továbbiakban is számítanak a megyei tanács támogatására. Az önkormányzat anyagi erejét meghaladják a csatorna és ivóvízhálózat kiépítésére vonatkozó 3,5 millió euró összértékű pályázatok, amelynek magas önrészét nehezen tudják előteremteni, ezért kérik a megyei tanács támogatását. Közösen Kovászna Megye Tanácsával tervezik az orvosi rendelők és a sportpálya öltözőit felújítani. Külön kiemelte a falu életében fontos, nagy hagyományokkal rendelkező fúvószenekart és a megyei önkormányzat alárendeltségében működő Művészeti és Népiskola kirendelt szakosztályának programját, amelynek köszönhetően 23 gyerek részesül zenei képzésben, így biztosítva a több mint százéves Ferenc Ernő Református Fúvószenekarnak az utánpótlást.

Kovászna Megye Tanácsa azokat a közösségeket támogatja, ahol van akarat a fejlődésre, van jövőbe mutató elképzelés, van tervezés, Barátos is ilyen község, szívesen melléjük állunk, mert látjuk, mekkora erőfeszítést tesz az önkormányzat, hogy ezeket a beruházásokat megvalósítsák” – emelte ki Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke.    

Első napirendi pontként szavaztak a megyei tanácsosok a Kovászna patakán áthaladó ötvenéves, barátosi híd újjáépítésére kiutalt összegről, amelyet a megyei önkormányzat költségvetési tartalékalapjából biztosítanak. A 2017. július 2-4. közötti bőséges esőzés miatt a híd súlyosan megrongálódott, szakértői vélemény szerint le is kellene zárni, de egy olyan hídról van szó, amelyet három település lakói használnak, 600 hektárt szolgál ki. Barátos 200 ezer lejt kapott a megyei önkormányzattól a híd újjáépítésére.

A tanácsosok felhatalmazták a Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórházat, hogy elvégezze a sürgősségi osztály bővítéséhez szükséges építkezési engedélyeztetést, hogy majd részt vegyen egy uniós pályázati kiíráson, valamint jóváhagyták, hogy a kórház pályázzon a fertőző osztály energiahatékonysági szintjének növelésére is. A Zágonnak szánt összegről szóló tanácshatározatot elnapolták.

Hírek