Itt vagy: » Hírek » Baróti csapat nyerte a Jancsó Benedek Történelmi Emlékversenyt

Baróti csapat nyerte a Jancsó Benedek Történelmi Emlékversenyt

2017. március 27., hétfő

Szellemi lámpásokra van szükség

Szombaton Gelencén tartották a Jancsó Benedek Történelmi Emlékverseny döntőjét, az első alkalommal szervezett kétfordulós vetélkedőt 7-8. osztályos háromszéki tanulóknak hirdették meg.

Örömmel biztosítottak a versenynek otthont, hiszen Gelencén fontosnak tartják az iskola névadójának, Jancsó Benedek emlékének ápolását, szellemiségének továbbvitelét, fogalmazott Kovács Zsuzsanna, a gelencei Jancsó Benedek Általános Iskola igazgatónője, aki a döntőre érkezett diákokat üdvözölte.   

Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke köszöntőjében támogatásáról biztosította a Jancsó Alapítványt, ugyanis a megyei önkormányzat kiemelt feladatának tartja a székely identitáserősítő kezdeményezéseket. "A továbbiakban is támogatjuk a Jancsó Alapítvány tevékenységét, hiszen az nemcsak Erdélyben, de az egész Kárpát-medencében felvállalta Jancsó Benedek szellemi hagyatékának gondozását" – hangsúlyozta a tanácselnök, rámutatva: nemcsak anyagi forrást biztosítanak, de szervezésben is segítik a Jancsó Alapítványt.

Szellemi lámpásokra van szükség, mondta Jancsó Antal, a Jancsó Alapítvány kuratóriumi elnöke, hozzátéve, reméli, hogy a vetélkedőn résztvevő diákok mindegyike gazdagodott a felkészülés során, ugyanakkor bízik abban, hogy a későbbiekben sokukkal fog találkozni úgy, hogy felnőttként a közösség szellemi építőivé váltak.

Az első fordulóban tizenöt csapat pályamunkáját fogadta el a Jancsó Benedek Történelmi Emlékverseny zsűrije, tízen jutottak tovább a második fordulóba, a szombati döntőn végül kilenc csapat méretkezett meg, egy csapat betegség miatt nem tudott részt venni. A döntőn sorshúzással jelöltek ki mindegyik háromfős csapatnak négy-négy témakört, majd azt követően mindegyik témakörhöz húzták ki a diákok az interaktív feladatsorokat.  

A szakemberekből álló zsűri elnöke, Egyed Ákos történész-akadémikus értékelése szerint felkészült csapatok jelentkeztek a felhívásra és arra ösztönözte a fiatalokat, hogy mélyüljenek el még jobban ebben a témában. Mint fogalmazott, reméli, hogy a székelység életével, történelmével kapcsolatos versenyre való felkészülés a diákoknak segít megőrizni saját székely identitásukat.

A szoros versenyt végül a baróti Gaál Mózes Általános Iskola csapata nyerte, második helyezett a csernátoni Bod Péter Általános Iskola, harmadik helyezett a kézdiszentléleki Apor István Általános Iskola csapata lett. Különdíjban részesültek a mikóújfalusi Fejér Ákos Általános Iskola diákjai ötletes kisfilmjükért, amelynek alapját egy, a településüket bemutató játékos vers képezte.  

A versenyt első alkalommal hirdették meg háromszéki diákoknak azzal a céllal, hogy szülőföldjük jobb megismerésére ösztönözzék, felkeltve az érdeklődésüket a székelység élete, kultúrája, történelme iránt.

Az emlékversenyt megelőzően a résztvevők koszorút helyeztek el Jancsó Benedek gelencei mellszobránál.

 

 

Hírek