Itt vagy: » Hírek » Befejezték a kórház felújítási munkálatait

Befejezték a kórház felújítási munkálatait

2016. november 4., péntek

„November 1-én jogilag és gyakorlatilag is befejeztük a Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórház felújításának azon részét, amelyet a Regionális Operatív Program kereteiből finanszíroztunk. A munkát folytatjuk azokon a helyeken, ahol saját költségvetésből építkezünk" - fogalmazott Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke.

 

„November 1-én jogilag és gyakorlatilag is befejeztük a Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórház felújításának azon részét, amelyet a Regionális Operatív Program kereteiből finanszíroztunk. A munkát folytatjuk azokon a helyeken, ahol saját költségvetésből építkezünk" - fogalmazott Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke.

Csütörtökön, sajtótájékoztató keretében a járóbeteg rendelőt, az intenzív terápiás osztályt, és a műtőket mutatták be a média képviselőinek. András Nagy Róbert, az intézmény menedzsere hangsúlyozta: az újonnan elkészült részlegek egy részét csak 2017 tavaszától használhatják majd – addig azokat a munkálatokat is lezárják, amelyeket nem a pályázatból fedeznek. Ennél a fejezetnél a tűzvédelmi rendszer korszerűsítését, az intézmény szabványszerű vízellátást és víztisztítását, valamint a villamos hálózaton zajló munkálatokat említette a menedzser.

A felújítások valóban látványosak: az intézmény új orvosi felszerelésekre is kapott, továbbá az átalakítások következtében hermetikusan záródó ajtókat építettek be, eltérő légnyomású termek hoztak létre. A légnyomáskülönbség eredményeként a műtökből kifelé áramlik a levegő és nem befelé: így az aerob kórokozók nem juthatnak a frissen műtött páciens közelébe. Az intézmény úgynevezett orvosi gázhálózatot is kapott: itt oxigén, dúsított levegő, vagy éppen vákuum közlekedik a csövekben. A műtők logisztikailag is eleget tesznek a világszerte bevett szabványoknak – külön útvonal van a bemenő és távozó betegeknek, orvosoknak, a fertőtlenített eszközök is sterilen, csomagolva érkeznek.

Tamás Sándor a november 3-i sajtóeseményen hangsúlyozta: „A közbeszerzések után közel 60 millió lejes értékű ez a beruházás, ami fele-fele arányban építkezést, illetve a szükséges a legkorszerűbb gépek, felszerelések vásárlást jelenti. A következő cél az, hogy egyrészt az orvosok és ápolók, másrészt a betegek közt kialakult hangulaton változtassunk, hiszen kár is volna tagadni, hogy sok a panasz. A feladat sajnos nem egyszerű, hiszen a mindenkori román kormány olyan egészségügyi politikát folytat, amely nem felel meg a valós elvárásoknak. A rossz bérezés és a rossz hangulat miatt az elmúlt évtizedekben több mint 25 ezer orvos hagyta el az országot. Pár napja robbant ki a szakszemélyzet sztrájkja is. Itt, ebben az intézményben is előfordul, hogy ugyanazon munkakörért egyik osztályon több pénzt kap egy ápoló, mint egy másik osztályon dolgozó kollégája, ami minden, csak nem normális állapot. Ha rajtunk múlna ezt is megoldanánk. Én azt hiszem, hogy az elmúlt években bebizonyítottuk, hogy jobb gazdái vagyunk a kórháznak, mint amilyen annak idején a szaktárca volt. ”

András Nagy Róbert a beruházás részleteit számszerűsítette. Elmondása szerint 151 km villamos vezeték, több mint 1000 köbméter beton, 28 tonna betonvas, több mint 1000  négyzetméter gipszkarton került helyére, 30 ezer négyzetméternél is nagyobb felületen zajlott festés és glettelés, illetve több mint 4000 folyóméternyi orvosi gázvezetéket fektettek le.

 

Hírek