Itt vagy: » Hírek » Benedek Elekre emlékezünk

Benedek Elekre emlékezünk

2019. szeptember 24., kedd

Háromszéken a 2019-es évet Benedek Elek emlékévnek nyilvánították, ugyanis idén van a kiváló képességű erdővidéki író és mesemondó, lapszerkesztő születésének 160., halálának 90. évfordulója. Szeptember 28-30. között több helyszínen, Kisbaconban, Baróton, Sepsiszentgyörgyön és Torján is tartanak Benedek Elek emlékére ünnepséget. Az eseménysor központi rendezvényének természetesen a kisbaconi Benedek Elek Emlékház ad otthont.

Háromszéken a 2019-es évet Benedek Elek emlékévnek nyilvánították, ugyanis idén van a kiváló képességű erdővidéki író és mesemondó, lapszerkesztő születésének 160., halálának 90. évfordulója. Szeptember 28-30. között több helyszínen, Kisbaconban, Baróton, Sepsiszentgyörgyön és Torján is tartanak Benedek Elek emlékére ünnepséget. Az eseménysor központi rendezvényének természetesen a kisbaconi Benedek Elek Emlékház ad otthont.

Szeptember 28-án, szombaton, 18 órától Torján Benedek Elek emléktáblát avatnak a Karatnai Református Egyházközség parókiájának épületén. Kevésbé ismert tény, hogy Benedek Elek többször is nyaralt Torján anyai nagybátyjánál, Benedek Ignácnál. A nyugalmazott uzoni református lelkész lakóháza a Torja 1224. házszám alatt állt, a ház Benedek Ignác feleségének, Kun Máriának a családi öröksége volt, melyet kibővítettek és a család oda vonult vissza. A kettős évforduló alkalmával a Balassi Intézet és Kovászna Megye Tanácsa emléktáblát fog elhelyezni a református parókia épületén. Beszédet mond Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke, Daragus Attila, Torja község polgármestere, Beke Boróka, karatnai református lelkész, Dr. Pajtók Gábor, Heves megye kormánymegbízottja. Mesét mond Bedő Bíborka diáklány. Az esemény házigazdája Szebeni Zsuzsa, a Balassi Intézet - Magyarország Kulturális Központja – sepsiszentgyörgyi fiókintézetének vezetője.

Szeptember 29-én, vasárnap, 12 órától Baróton, a Rózsa utcai parkban felavatják Benedek Elek egész alakos szobrát. Beszédet mond: Lázár Kiss Barna, Barót város polgármestere, Zákonyi Botond, Magyarország bukaresti nagykövete, Demeter László, történész, a Pro Bonum Publicum Egyesület elnöke. A szobrot leleplezi Demeter László és Gergely Erzsébet, a szobrászművész özvegye, megáldja Tordai Árpád református lelkész. Közreműködnek: a baróti Gyöngyharmat gyermekkórus és a Cimbora óvoda gyermekei. Gergely István csíkkozmási szobrászművész a 90-es években készítette el Benedek Elek egész alakos, klasszikus szépségű szobrát, másfélszeres embernagyságban. A szobor öntését Demeter Péter csíksomlyói öntőmester végezte el, a szakmai felügyelet és patinázás Berze Imre szobrászművész munkáját dicséri. 

Szeptember 29-én, vasárnap, Kisbaconban a Benedek Elek Emlékház fennállásának 50. évfordulója alkalmával egész napos rendezvénysorozattal várják az érdeklődőket. Az emlékház történeti kiállításának ünnepélyes megnyitója 11 órakor kezdődik, Benedek Botond Farkas színművész Benedek Marcell: Emlékezés és Szentimrei Jenő: Vágtat az élet című írásait adja elő. Köszöntőt mond Bíró Enikő, Benedek Elek dédunokája, az emlékház vezetője. A Cimborák Bábszínház A buták versenye című előadása 12 órakor kezdődik, ezt követően a háromszéki családok kívánság-almafáját, illetve tulipánfát ültetnek a Benedek Elek leszármazottak és a SIC Feszt – Családi Nap szervezőinek közreműködésével. Az ültetés után koszorúzásra kerül sor a kopjafánál, a szobornál és a temetőben.

A Kisbaconi Művelődési Házban 13,30-tól filmvetítés lesz, az emlékházban 15 órakor kezdődik a könyvbemutató, amelynek keretében ismertetik a Bardócz Orsolya, Benedek Elek ükunokája által szerkesztett Kisbaconi versek című kötetet és a Benedek Elek emlékalbumot, melynek szerzői Bardócz Orsolya és Nagy Nándor. A könyveket méltatja Szabó Zsolt irodalomtörténész, a kolozsvári Művelődés folyóirat munkatársa, egykori szerkesztője. A kisbaconi és nagybaconi általános iskolások megzenésített Benedek Elek verseket adnak elő.

A kisbaconi református templomban 17 órától ünnepi nagykoncert lesz Cseppek vagyunk csak a Mindenségből címmel, a budapesti vendégelőadás rendezője Pesty-Nagy Kati. Az emlékháznál 18 órától kerül sor a Rókáné mézes-mákos kalácsa – Benedek Elek meséiből inspirálódott, kiskukták részére készült szakácsfüzet bemutatója.

A nap folyamán az emlékház udvarán megtekinthető a fennállásának 50. évfordulóját ünneplő Benedek Elek Emlékház történeti kiállítása, valamint a Benedek Elek meseillusztrációs rajzverseny alkotásai.

Szeptember 30-án, hétfőn 17 órától Sepsiszentgyörgyön a Keresztes-házban nyitják meg a Székely Tündérország örökös követe című kiállítást, amelynek részeként bemutatják a Bardócz Orsolya és Nagy Nándor által összeállított Benedek Elek emlékalbumot. A kiadványt méltatja Szabó Zsolt irodalomtörténész, a Művelődés folyóirat munkatársa, egykori szerkesztője. Köszöntőt mond Sorin Crișan, rektor, a Kolozsvári Akadémiai Könyvtár igazgatója, Benedek Elek meséket ad elő Dr. Zalka Csenge Virág, nemzetközi mesemondó. A nagy mesemondó emlékére 20 órától Benedek Elek emlékezetére fényfestésre kerül sor a Bod Péter Megyei Könyvtár homlokzatán.

Szeptember 30-án, hétfőn ingyenesen látogatható a kisbaconi Benedek Elek Emlékház.

 

Szervezők: Kovászna Megye Tanácsa, Kovászna Megyei Művelődési Központ, Balassi Intézet - Magyarország Kulturális Központja, Sepsiszentgyörgy, Benedek Elek Emlékház

Támogatók: Nemzetpolitikai Államtitkárság, Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusa, Petőfi Irodalmi Múzeum, Carola Egyesület

Partnerek: Barót Város Polgármesteri Hivatala, Bacon Község Önkormányzata, Pro Bonum Publicum, Bodvaj Egyesület, Vadon Egyesület

 

Hírek