Itt vagy: » Hírek » Beszámoltak a megyei és városi fejlesztésekről

Beszámoltak a megyei és városi fejlesztésekről

2015. július 16., csütörtök

Július 1-én, szerdán sajtótájékoztató keretén belül ismertették a Regionális Operatív Programból finanszírozott Kovászna megyei és sepsiszentgyörgyi beruházásokat.

Július 1-én, szerdán sajtótájékoztató keretén belül ismertették a Regionális Operatív Programból finanszírozott Kovászna megyei és sepsiszentgyörgyi beruházásokat, amelyek közül a délután folyamán megtekintették a megyeszékhely központjában zajló területrendezési munkálatokat, a Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórház és a szépmezői ipartelep felújítását.

Az egybegyűlteket Simion Crețu, a Központi Regionális Fejlesztési Ügynökség vezetője köszöntötte, aki elmondta, hogy több megyében is megszervezik az ilyen jellegű találkozókat, hogy bemutassák a régiós alapból finanszírozott megvalósításokat az adott térségben. Kovászna megyében 68 projektet támogatott az ügynökség, amellyel egy időben 300 munkahelyet is létesítettek. A régión belül a legnagyobb projekt a Kovászna megyei Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórház rehabilitálása.

Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke összefoglalta a fejlesztési alap által a megyében támogatott és megvalósított beruházásokat. „Kovászna megyében a regionális fejlesztések a Potsa programba épülnek be, amelyek több területet: az egészségügyi ellátást, a mezőgazdaságot, az oktatást, kultúrát, szociális ellátást, infrastruktúrát és sportot egyaránt érintenek. Az Európai Uniós finanszírozásnak köszönhetően az elmúlt években pozitív változások valósultak meg a megyénkben. 2008-tól napjainkig jelentősen megnövekedett a lehívott támogatások összege, a beruházások közel 90%-át ezekből a juttatásokból sikerült elvégeznünk. Régiós szinten pedig Kovászna megyében hívtuk le az egy főre eső legtöbb összeget.”

Az elnök a fejlesztési alapból finanszírozott legnagyobb beruházásokat emelte ki elsőként, amely a Kovászna és Kézdivásárhely közötti útszakasz újjáépítését és négy híd korszerűsítését jelenti 11,1 millió euró összértékben. A közel 16 millió eurót felölelő Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórház rehabilitálása magába foglal 27 millió lejbe kerülő orvosi felszereléseket is. Szintén az egyik fontos program részét képezi a 13 tűzoltó és műszaki mentésre alkalmas speciális rendeltetésű gépjármű, valamint egy lánctalpas jármű megvásárlása is. Az elnök a kiemelt fontosságú beruházások közt felsorolta a 41 új munkahelyet biztosító, lécfalvi integrált hulladékkezelő központ kiépítését, ahol már javában zajlanak a munkálatok. A projekt keretén belül már megvásárolták a hulladékokat tároló konténereket és az azok szállítására szolgáló autókat, valamint a komposztálásra alkalmas 2 kisteherautót is. Sikerült Kovászna megye négy szemétlerakó állomása közül a bodzafordulóit, kovásznait és kézdivásárhelyit felszámolni és ökologizálni, ugyanakkor Sepsiszentgyörgyön is zajlanak a munkálatok.

Antal Árpád András, Sepsiszentgyörgy polgármestere a sajtótájékoztatón kihangsúlyozta: egy város fejlesztése az emberekért történik, azon dolgoznak, hogy élhetőbb, barátságosabb környezetet biztosítsanak a megyeszékhely lakóinak. „Paradigmaváltásra van szükség. Szem előtt kell tartanunk azt, hogy az emberek egészségesebb, tisztább környezetben éljenek. Ha a gyalogosok érdekeit szem előtt tartva fejlesztjük a várost, az emberek gyalog közlekednek, ha az autósokét, akkor autózásra késztetjük őket.” fogalmazott az elöljáró.

Sepsiszentgyörgyön is számos beruházást eszközöltek a Központi Regionális Fejlesztési Alapból. Ilyen a város szociális étkezdéjének felújítása és felszerelése, a sepsiszentgyörgyi Temető utcai zöldövezet kialakítása, sétálóövezetek létesítése a város történelmi központjában, utcák korszerűsítése, a Zathureczky Berta Idősek Otthonának korszerűsítése, Néri Szent Fülöp multifunkcionális központ felépítése, a Kós Károly Szaklíceum, a Székely Mikó Kollégium, a Puskás Tivadar Iskolaközpont épületeinek bővítése, a sugásfürdői szabadidőközpont kialakítása és korszerűsítése. A régiós alapú beruházások sorát bővíti a szépmezői ipari park fejlesztése, a sepsiszentgyörgyi bölcsőde szociális szolgáltatásának fejlesztése, valamint a fotovoltaikus rendszerrel termelt, a közvilágítást és egyes intézmények energiaszükségletét biztosító, villamos energia előállítása.

 

 

Hírek