Itt vagy: » Hírek » Biztonság és fejlesztés - ülésezett Kovászna Megye Tanácsa

Biztonság és fejlesztés - ülésezett Kovászna Megye Tanácsa

2020. augusztus 14., péntek

Az emberek biztonságát, a megye fejlesztését érintő döntéseket hozott csütörtöki soros ülésén Kovászna Megye Tanácsa. A legfontosabb napirendi pont a költsé

Az emberek biztonságát, a megye fejlesztését érintő döntéseket hozott csütörtöki soros ülésén Kovászna Megye Tanácsa. A legfontosabb napirendi pont a költségvetéskiigazítás volt.   

 

A háromszéki emberek egészségének és biztonságának védelme mindennél fontosabb. Éppen ezért a megyei tanács hónapokkal ezelőtt úgy döntött, hogy a járvány elleni védekezésnek nem lehet sem adminisztratív, sem pénzügyi akadálya, és prioritásként kezeltük a szociális és egészségügyi rendszerek támogatását. Most az országos költségvetésből a megye 6 070 000 lejt kapott, ugyanakkor a kormány 3 535 000 lejt hagyott jóvá a gyermekvédelmi és szociális igazgatóság számára” – ismertette Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke.  A gyermekvédelmi rendszer szolgáltatásainak finanszírozására 3 093 000 lejt különítettek el, 442 000 lejt hagytak jóvá a fogyatékossággal élő felnőttek központjainak fenntartására, részletezte az elnök.  

A világjárvány nemcsak az egészségünket, hanem a munkahelyeket is veszélyezteti. Éppen ezért az elmúlt időszakban kiemelten figyeltünk a nagy beruházásokra, hiszen az építkezési ipar az egyik megmentője a munkahelyeknek. A költségvetés kiegyensúlyozására kapott 6 millió lejt a következő fejlesztésekre fordítjuk: 3 024 0000 lejt a Málnásfürdő – Barót – ágostonfalvi híd közötti megyei út felújítását célzó uniós pályázat nem elszámolható költségeire; 1 412 000 lejt a Bodzaforduló – Nagypatak – Kisborosnyó – Nagyborosnyó – DN13E országút közötti, 22,5 km-es megyei útszakasz modernizálását érintő munkálat társfinanszírozására; 1 534 000 lejt azoknak a közhasznú egyesületeknek tagsági díjára, ahol Kovászna megye alapító vagy rendes tagként tevékenykedik; 33 000 lejt a Kovászna megyei víz- és szennyvízinfrastruktúra kiépítését célzó regionális fejlesztési projektjének finanszírozására” – magyarázta a tanácselnök.   

  

A tanács jóváhagyta a Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórház költségvetésének növelését 1,59 millió lejjel, ebből 950 ezer lej az Országos Egészségbiztosító Pénztár által nyújtott támogatásokból származik, 640 ezer lej a közegészségügyi igazgatóságokkal kötött szerződésekből érkező jövedelem. Ezeket a bevételeket a személyi költségek és a koronavírus-járvány okozta többletköltségek fedezésére fordítják.  

A koronavírus-járvány súlyosan érintette a világ összes gazdaságát. Romániában is gazdasági visszaesés várható. Háromszéken, bár kisebb mértékben, mint Nyugat-Európában, de vannak gondok. Azt gondoljuk, hogy a gazdaság talpra állításához előnyben kell részesíteni a székelyföldi termékeket, a helyi szolgáltatások vásárlását, és népszerűsíteni kell a turizmust. Vágjunk bele együtt!” – fordult a háromszékiekhez Tamás Sándor.   

Hírek