Itt vagy: » Hírek » Biztonságos jövőtervezés a gyermekvédelmi rendszerben

Biztonságos jövőtervezés a gyermekvédelmi rendszerben

2019. december 13., péntek

Idéntől átalakult a szociális ellátási és gyermekvédelmi rendszer fenntartása, szerkezetileg is vannak változások, illetve bővítették a szociális szolgáltatásokat is – derült ki Kovászna Megye Tanácsának decemberi soros ülésén és az azt követő 20. Megyeinfón. A pénteki tanácsülés napirendjén nyolc olyan határozattervezet szerepelt, amely a Kovászna Megyei Szociális Ellátási és Gyermekvédelmi Vezérigazgatóság tevékenységéhez kötődik.  

Idéntől átalakult a szociális ellátási és gyermekvédelmi rendszer fenntartása, szerkezetileg is vannak változások, illetve bővítették a szociális szolgáltatásokat is – derült ki Kovászna Megye Tanácsának decemberi soros ülésén és az azt követő 20. Megyeinfón. A pénteki tanácsülés napirendjén nyolc olyan határozattervezet szerepelt, amely a Kovászna Megyei Szociális Ellátási és Gyermekvédelmi Vezérigazgatóság tevékenységéhez kötődik.  

Kovászna Megye Tanácsa 2019-ben 121 millió lej működési költséggel gazdálkodott, ennek több mint egyharmadát, 43 millió lejt fordította a szociális háló fenntartására, ismertette Tamás Sándor a Megyeinfón, felidézve, hogy eddig megosztott finanszírozásban részesült a rendszer, a megyei önkormányzat és kormány biztosította közösen a fenntartást. „Ez a közös fenntartás, mint ismert, igencsak döcögősen működött. Idéntől teljes mértékben a megyei önkormányzat finanszírozza a szociális ellátási és gyermekvédelmi rendszert. Akárcsak a kórház esetében, most is bebizonyosodott, hogy jobban gazdálkodunk a közpénzzel, kiszámítható jövőt tudunk tervezni az intézményeinknek” – hangsúlyozta Kovászna Megye Tanácsának elnöke. Rámutatott, jelenleg 560 személy dolgozik a rendszerben, ez az egyik legnagyobb intézménye a megyei önkormányzatnak.

Biztonságot adott a mindennapokhoz, de a jövőtervezéshez is, hogy idéntől az igazgatóság fenntartása a megye saját költségvetéséből történt, értékelte Vass Mária igazgatónő, aki az általa vezetett intézményrendszerben történő módosításokról beszélt.

Az oltszemi elhelyezési központ átszervezéséhez kötődően fogadtak el egy tanácshatározatot, mint ismert, a SERA Alapítvánnyal kötött megállapodás részeként három családi ház építésére kerül sor, Bodzafordulón már elkezdték az építkezést, Kézdivásárhelyen az engedélyek beszerzése zajlik. Ebben az évben kezdeményezték a 18 évet betöltő fiatalokat befogadó sepsiszentgyörgyi központ átszervezését, 12 fiatal korábban tömbházlakásban élt, helyette egy magánházba költöznek, ismertette a határozattervezet lényegét az igazgatónő. Kiemelte, a szolgáltatások bővítése ugyancsak fontos része tevékenységüknek, idén ugyancsak a Sera Alapítvánnyal közösen épített két rehabilitációs központot adtak át, amelyek fogyatékkal élő gyerekek fejlesztését teszi lehetővé. A két új létesítmény Bodzafordulón és Sepsiszentgyörgyön működik. A megyében ezzel hat olyan rehabilitációs központ van, amelyet fogyatékkal élő felnőttek és gyerekek vehetnek igénybe.

A tanácsosok családon belüli erőszak áldozatait befogadó védett otthon létrehozásáról is döntöttek, ezt az esélyegyenlőségi ügynökség országos pályázatának részeként hozzák létre. Egy sürgősségi befogadó központ már működik a megyében, de ott csak 60 napig maradhatnak, az új létesítményben egy évig élhetnek az áldozatok.

Jelenleg 7 éven aluli gyerekeket nem lehet rezidenciális rendszerben elhelyezni, ezért fontos a nevelőszülő hálózat, ugyancsak országos pályázatként bővítik ezt a hálózatot, ötven új állást hoznak létre a közeljövőben, tájékoztatott Vass Mária. Háromszéken jelenleg 122 nevelőszülőt foglalkoztatnak, folyamatosan várják a jelentkezőket, az igazgatóság sepsiszentgyörgyi székhelyén lehet érdeklődni (Sajtó utca 8/A.)

A decemberi soros ülésen a SERA Alapítvánnyal megkötött egyik együttműködési megállapodásának meghosszabbításáról is döntöttek. Ez alapján folytatják a 2018 januárjában indított programot, amelynek célja, hogy rászoruló családok lakhatási körülményein segítsenek annak érdekében, hogy a család egyben maradhasson és a gyerekek ne kerüljenek a gyerekvédelmi rendszerbe. A megyében 28 esetben sikerült olyan életkörülményeket kialakítani, hogy a gyerekek a szülőkkel maradhatnak.

A tanácsülésen módosították a költségvetést, ennek megfelelően a megyei önkormányzat által idén megvalósított 913 ezer lejes többletet elosztották az intézmények között, a legnagyobb tételt a Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórház kapta, 500 ezer lejt orvosi műszerek üzembe helyezésére fordíthatnak.

Kovászna Megye Tanácsa elfogadta a Boricean Cosmin megyei tanácsos mandátumának megszűnéséről szóló határozatot. Ez alkalommal a testület új tagja, Popica Silviu Ciprian letette az esküt, az új tanácsos ugyancsak a Nemzeti Liberális Pártot képviseli.  

 

Hírek