Itt vagy: » Hírek » Bod Péter év: 17 helyszínen zajlott

Bod Péter év: 17 helyszínen zajlott

2012. december 19., szerda

Sikeres volt a Bod Péter Emlékév: 17 helyszínen sok száz résztvevővel, fiatalokat és az idősebb generációt is megmozgató rendezvények, könyvtárhasználati vetélkedő, kulturális programok, könyv, szoborállítás és rövidfilm is készült a Bod Péter Emlékév égisze alatt.

Sikeres volt a Bod Péter Emlékév: 17 helyszínen sok száz résztvevővel, fiatalokat és az idősebb generációt is megmozgató rendezvények, könyvtárhasználati vetélkedő, kulturális programok, könyv, szoborállítás és rövidfilm is készült a Bod Péter Emlékév égisze alatt.

2012-ben, 300 évvel a csernátoni tudós születését követően a sepsiszentgyörgyi Bod Péter Megyei Könyvtár, valamint Kovászna Megye Tanácsa az egész évet átszövő programsorozatot indított, ezáltal tisztelegve Háromszék egyik leghíresebb szülötte előtt.

Az emlékév záróakkordjára december 19-én, szerdán került sor a tudós nevét viselő megyei könyvtár Gábor Áron termében. A rendezvényen Szonda Szabolcs könyvtárigazgató elmondta: az eseménysorozat létrehozásán 2011 februárjában kezdtek el munkálkodni, a rendezvények sikere pedig abban áll, hogy sikerült közelképbe hozni Bod Péter munkásságát a mai közönség számára is.

Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke köszöntőjében elmondta: „Fontosnak tartom kiemelni, hogy ez az emlékév megmozgatta a szórványprogramunk keretében a szórványban élő magyarságot, sikeresen bevontuk az események szervezésébe a magyar történelmi egyházakat és számos fiatalt is. Öröm az is, hogy Magyarigenben, ahol a magyarok száma igencsak alacsony, szobrot állíthattunk Bod Péternek, akik hosszú évekig a közösség lelkipásztora volt. Jelentős dolog ez, hiszen anyagiakban szűkös évet zárunk, ráadásul gáncsoskodó feljelentők árgus szemei követték minden mozdulatunk, bántotta őket, hogy egy háromszéki magyar tudós emlékét ápoljuk. Jóleső érzés, hogy a megyei önkormányzat és munkatársai cselekvő részei voltak ennek az eseménysorozatnak.”

A beszédeket a Simon József által készítet Bod Péter három évszázada című film bemutatója követte, majd két könyvet mutattak be. Az első a Bod Péter által írt Az erdélyi románok egyháztörténetének két könyve címet viselő kötet, amely Gudor Kund Botond történész megfogalmazásában hiánypótló kötet, mind a magyar, mind a román történetírás számára. A második kiadvány több tanulmányt tartalmaz és a Tékák az időben. Sepsiszentgyörgyi Könyvtárak, a Kaszinótól a Bod Péter Megyei Könyvtárig címet kapta. Ez utóbbi helytörténeti jelentőséggel bíró gyűjtemény, amelyet Demeter Lajos helytörténész ismertetett.

Az eseményt, és egyben az emlékévet is a kézdivásárhelyi Bod Péter Tanítóképző színjátszó csoportjának Bod Péter-műsora zárta.


 

Hírek