Itt vagy: » A megyéről » A megye települései » Bodzaforduló

Bodzaforduló

2009. december 14., hétfő

Románia, Erdély leghosszabb alagútját láthatják: 4,8 km hosszú. A Keresztvár (Brassó megye) melletti Virágosvölgy nevű település és Bodzaforduló között nyitották meg a Keresztvári avagy a Nyéni-hágó (840 m) alatt. Az alagút építésénél fiatal munkásként dolgozott Asztalos István (1929-1960) erdélyi író is.

 

Tudta-e, hogy a virágospataki legények körében él még a karácsony előtti és újévi hajnalozás? A legények zeneszóval járják a falut, köszöntőket mondanak a családi házaknál, ahol kaláccsal, itallal kínálják őket. Közigazgatási területén van Fenyős (1 km), Virágospatak (1 km) és Tálpatak (2 km). Itt van az említett alagút vége.
Régi neve Magyarbodza. Újabb neve a Bodza folyó jégkorszak utáni kaptációjával kapcsolatos. Az Erdélyi-Bodza valamikor a Brassói–medence felé folyt. A Bodza hátráló erózióval lefejezte az Erdélyi-Bodzát ,és éppen ellenkező, déli irányba vette útját. Innen jön a forduló elnevezés. Vidéke festői, érintetlen táj. Erdőkben, legelőkben gazdag. Halban bővelkedő folyóvizei, a Bodza és mellékpatakok, a természetes élelmiszer, bio-termények, az erdő gyümölcsei, a gombák a fejlődőben lévő faluturizmus tartalékai. Mindezekhez hozzá tartozik a bodzai román ember közismert vendégszeretete.

Látnivalók:

  • Szent György tiszteletére épített görögkeleti templom (ép.1840). Helyén egy 1753-ból származó régebbi templom állott. Ikonosztáza 1954-ben készült.
  • Görögkeleti templom, Nagyvirágospatak (ép. 1958). Belsejében több XIX .és XX. századi fára festett ikon látható.

Polgármester: Urda Raul
Tel/fax: +40-267-373337
Hozzátartozó falvak: Fenyős, Nagyvirágospatak, Tálpatak
Postai irányítószám: 525300
Lakosság: 9384 fő (2020)
Kiterjedés: 60,97 km2

Hírek