Itt vagy: » Hírek » Bölcs kompromisszum a hulladékgazdálkodási program terén

Bölcs kompromisszum a hulladékgazdálkodási program terén

2009. november 5., csütörtök

Kovászna megye országos első helyen van a vidéki hulladéktárolók bezárása terén – hangsúlyozta Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke csütörtökön, a Kovászna Megyei Hulladékgazdálkodási Közösségfejlesztő Egyesület alakuló-ülésén. 

Kovászna megye országos első helyen van a vidéki hulladéktárolók bezárása terén – hangsúlyozta Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke csütörtökön, a Kovászna Megyei Hulladékgazdálkodási Közösségfejlesztő Egyesület alakuló-ülésén.  A megyei önkormányzat legkésőbb jövő év elején adja le az integrált hulladékgazdálkodási rendszer kialakításáról szóló pályázatát, amelynek értéke 25 millió euró. 

 „Ez a program a bölcs kompromisszum eredménye. A megyében létező 45 településből mindössze Barót város vezetősége nem kívánt részt venni a programban, annak ellenére sem, hogy a megyei tanács a helyi önkormányzatok önrészét finanszírozza, amely ebben az esetben 2,5 millió eurót jelent. A hulladékgazdálkodási program a megyei önkormányzat eddigi legnagyobb értékű pályázata lesz” – mutatott rá Tamás Sándor.

 „Mostanra elkészült és jóvá is hagytuk a kerettervet; kész a megvalósíthatósági tanulmány, folyamatban van a környezetvédelmi jóváhagyás eljárása, a helyi tanácsok jóváhagyták a társulás okmányait” – számolt be Klárik László megyemenedzser az önkormányzatok által létrehozott egyesület alakuló-ülésén.

 A pályázat összértéke 25 millió euró, ebből 80 %-ot az Európai Unió Regionális Fejlesztési Alapjából, 18 %-ot a központi költségvetésből finanszíroznának, 2%-ot Kovászna Megye Tanácsa biztosít.  Ebből az összegből egy regionális hulladékkezelő központ épül, amely korszerű szilárd-hulladék lerakóval, hulladékválogató és komposztáló üzemmel rendelkezik. Felsőháromszéken átrakóállomást építenek, és szerepel a pályázatban a hozzátartozó konténerek és szállítójármű beszerzése is.

A csütörtöki alakuló ülésen Ambrus József megyei tanácsost választották meg a Hulladékgazdálkodási Közösségfejlesztési Egyesület elnökévé, munkáját hat tagú elnökség segíti, és megválasztották az öt cenzort is.

Hírek