Itt vagy: » Hírek » Borbély: az erdélyi megyékben a legnépszerűbb a Zöld Ház program

Borbély: az erdélyi megyékben a legnépszerűbb a Zöld Ház program

2010. július 30., péntek

A szerdai kormányülésen Kovászna megye a május-júliusi árvizek által megrongált gátak feljavítására, patakmedrek kitisztítására 10 millió lej vissza nem térítendő támogatást kapott a Környezetvédelmi Alapból – jelentette be Borbély László környezetvédelmi és erdészeti miniszter július 30-án, Sepsiszentgyörgyön. 


A szerdai kormányülésen Kovászna megye a május-júliusi árvizek által megrongált gátak feljavítására, patakmedrek kitisztítására 10 millió lej vissza nem térítendő támogatást kapott a Környezetvédelmi Alapból – jelentette be Borbély László környezetvédelmi és erdészeti miniszter július 30-án, Sepsiszentgyörgyön. 
Háromszéki látogatása alkalmával Borbély László Kovászna Megye Tanácsának elnökével, alelnökeivel, a prefektussal, a helyi szenátorokkal, képviselőkkel, polgármesterekkel ismertette a Környezetvédelmi és Erdészeti Minisztérium 2010-es programjait, valamint a vissza nem térítendő uniós pénzekre való pályázási lehetőségeket.

A környezetvédelmi és erdészeti miniszter további támogatásokra is ígéretet tett, amelyek folyósítására a költségvetés kiegészítése után kerülhet sor. „Egy év konzultáció után véglegesítettük Románia árvízvédelmi stratégiáját, véleményem szerint két-három héten belül a kormány is elfogadja a dokumentumot. A Környezetvédelmi Alapból a 2010-2012-es időszakra még az év elején 437 millió lejt különítettünk el hidrológiai infrastruktúrára. Ebből az összegből idén 130 millió lejt fogunk elkölteni.” – mondta Borbély László.

Az árvíz megelőzési stratégia prioritásai közül Borbély az újraerdősítési programot, a védősávok létrehozását, valamint a vízmosások, talajcsuszamlások megállítását szorgalmazó befektetéseket említette. Míg 2009-ben a Romsilva 28 millió lejt költött újraerdősítésre, addig idén a Romsilva költségvetéséből 44 millió lejt különítettünk el ugyanerre a célra. A Környezetvédelmi Alapból idén további 85 millió lejt fordítunk hasonló jellegű befektetésekre – emelte ki a miniszter.
A helyi önkormányzati vezetők a tanácskozás alkalmával kiemelték az erdők visszaszolgáltatása, illetve a visszaszolgáltatási folyamat alatt lévő erdők kitermelése körüli gondolat. A találkozó alkalmával Borbély László erdészeti miniszter többször is nyomatékosította, hogy a jogilag tisztázott helyzetű erdőket vissza kell szolgáltatni, de az erdészet tulajdonában levő több ezer ingatlan sorsát is el kell dönteni.

Borbély véleménye szerint a Környezetvédelmi és Erdészeti Minisztérium legnépszerűbb programja az ezelőtt négy héttel elindított Zöld Ház. Kovászna megyében az állami támogatásra 214 pályázat érkezett. A pályázók száma meghaladja a megyének elkülönített keretösszeget. A Zöld Ház programmal kapcsolatosan a miniszter kiemelte: minden polgár, akinek jóváhagyják a pályázatát, meg fogja kapni a támogatást. 

„A Zöld Ház program elsősorban Erdélyben sikeres, de vannak olyan megyék is, ahonnan kevés pályázat érkezett be. A pénzkeretüket nem kihasználó megyéktől megmaradt alapokat át fogjuk csoportosítani azokba a megyékbe, ahol vannak pályázók” - jelentette be a Borbély László.
A Zöld Ház program a polgárok számára négy hete indult be, de az önkormányzatok számára eddig is létezett ez a lehetőség, igaz elég kevés önkormányzat élt vele – emelte ki a miniszter.

A miniszter jelenlétében 18 sikeres pályázó átvette a Környezetvédelmi Alap által jóváhagyott szerződéseket.  A helyi hatóságokkal folytatott tanácskozáson elhangzott, hogy amíg vízhálózat kiépítésére Sepsiszentgyörgy, Kézdivásárhely, Barót és Kovászna 2007-2009 között 4 millió lejt kapott, addig ugyanezek a városok az utóbbi 7 hónapban 4,5 millió lejes támogatást kaptak. Az erdősítéssel és a parkok kialakításával kapcsolatosan Borbély László arról tájékoztatta a háromszéki vezetőket, hogy a parkok esetében 1000 dosszié kiértékelése folyik, ezeknek megközelítőleg negyedét tudja a minisztérium támogatni.

Elsődleges fontosságú az országos hulladékbegyűjtő és kezelő infrastruktúra fejlesztése, modernizálása. Az egyik legfontosabb eszköz a hulladékgazdálkodási infrastruktúra fejlesztésére a Környezetvédelmi Operatív Program, amely keretén belül Kovászna megye 25 millió eurót kap 2013-ig – hangsúlyozta Borbély, akinek véleménye szerint a Kovászna megyei hulladék-feldolgozó létesítése jó úton halad, szeptember elsejéig leadják a projektet Brüsszelben. Szintén szeptemberben véglegesítik a vízhálózat projektet is, ez 85 millió eurót jelent a megye számára.

A tanácskozás során Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke elmondta: a Borbély László által kezdeményezett 10 millió lejes támogatás fontos, hiszen az árvíz jelentős károkat okozott a megyében. „Abban a szűk három évben, amikor RMDSZ miniszterek volta a környezetvédelmi tárca élén, 28,5 millió lejt kapott Kovászna megye árvízmegelőzésre, a többi hét évben 2000-től összesen csak 8,5 milliót. Ebben az évben 900 millió lejt fogunk adni árvíz megelőzésre, ez a legnagyobb összeg 1990 óta” – fejtette ki a miniszter.

Borbély László Kovászna megyei látogatása során a helyi zöld szervezetek képviselőivel is találkozott. A környezetvédelmi és erdészeti miniszter a sepsiszentgyörgyi Erzsébet parkban tartott találkozón a környezettudatos életmód oktatásának fontosságáról beszélt.

A miniszteri találkozó alkalmával a civil szervezetek a bicikliutak kialakítását szorgalmazták. Borbély László elmondta, ősztől az önkormányzatoknak a Környezetvédelmi Alap keretén belül megadatik az a lehetőség, hogy bicikliutak megépítésére pályázhassanak.

„Vannak kezdeményezések a polgármesteri hivatalok szintjén, ezeket a konkrét beruházásokat támogatnánk. Vannak olyan turisztikai zónák, ahol lehet biciklis utakat kialakítani. Sok helyre hamarább el lehet jutni biciklin, mint autóval, ez azonban feltételezi, hogy a biciklisáv ne egy fehér vonallal elválasztott járdarész legyen, hanem külön erre a célra létrehozott szakasz” – hangsúlyozta Borbély László.

A miniszter közölte, szeptemberben lesz egy találkozó a reprezentatív zöld szervezetekkel, és a Környezetvédelmi Alapon belül lesz egy külön összeg civil szervezetek részére.

 

Hírek