Itt vagy: » Hírek » Célegyenesben a megye hulladékgazdálkodási rendszere

Célegyenesben a megye hulladékgazdálkodási rendszere

2010. augusztus 31., kedd

Várhatóan jövő héten aláírják a szerződést az integrált hulladékgazdálkodásról szóló uniós pályázat szerződését. A projekt összértéke 24,5 millió euró, amely Kovászna Megye Tanácsának az eddigi legnagyobb értékű nyertes pályázata. A szerződés aláírásáról szóló jó hírt Borbély László környezetvédelmi és erdőgazdálkodási miniszter jelentette be kedden, Árkoson, ahol az RMDSZ parlamenti frakciói tartották kihelyezett ülésüket.

Várhatóan jövő héten aláírják a szerződést az integrált hulladékgazdálkodásról szóló uniós pályázat szerződését. A projekt összértéke 24,5 millió euró, amely Kovászna Megye Tanácsának az eddigi legnagyobb értékű nyertes pályázata. A szerződés aláírásáról szóló jó hírt Borbély László környezetvédelmi és erdőgazdálkodási miniszter jelentette be kedden, Árkoson, ahol az RMDSZ parlamenti frakciói tartották kihelyezett ülésüket. A miniszter szerint jövő hét folyamán sor kerül a szerződés aláírására, ez az első alkalom, hogy a Környezetvédelmi Operatív Programból finanszírozott, 50 millió eurónál kisebb uniós pályázat szerződését Romániában írják alá.

Kovászna megyében egyetlen hulladéktároló szolgálja majd ki a lakosokat, a korszerű létesítmény Lécfalva és Maksa között épül majd meg. A 15,71 hektáros területen korszerű szilárd-hulladék lerakót, hulladékválogatót és komposztáló üzemet alakítanak ki. Kézdivásárhelyen átrakóállomást építenek, és szerepel a pályázatban a hozzátartozó konténerek és szállítójármű beszerzése is.

„Ami fontos, hogy Sepsiszentgyörgy, Kézdivásárhely, Kovászna és Bodzaforduló szeméttelepeinek szakszerű bezárását is ebből a pályázatból finanszírozzuk. Ez 6.8 millió euró, és ez elég nagy érték lenne, ha magunk erejéből kellene megoldani, hiszen határidő van a bezárásra. Kovászna megye volt egyébként Románia első olyan megyéje, ahol teljesen bezárták a vidéki hulladéktárolókat, most következnek a városi szeméttelepek” – hangsúlyozta Klárik László megyemenedzser, aki szerint 2012-re lehet kész a megye integrált hulladékgazdálkodási rendszere.

Hírek