Itt vagy: » Hírek » Dienes Andor emlékkiállítás Kézdivásárhelyen

Dienes Andor emlékkiállítás Kézdivásárhelyen

2019. október 23., szerda

2019. október 22-én került sor a Visor Székelyföldi Fotófesztivál zárórendezvényére, a Kézdivásárhelytől Hollywoodig címet viselő André de Dienes emlékkiállítás megnyitójára a kézdivásárhelyi Vigadó Művelődési Házban.

 

Az érdeklődőket Bokor Tibor, Kézdivásárhely polgármestere köszöntötte, elmondva, hogy megtiszteltetés és öröm számára, hogy Kézdivásárhely büszkén nevezheti sajátjának a fényképészt. “Sokszor elgondolom, hogy lehetne nálunk is egy hírességek sétánya, hiszen olyan sokan voltak és vannak ma is városunkban, akik annak nevét viszik. Dienes fotóművész munkáit ma is emlegetjük, s bár születési helye sok vita tárgyát képezte, bizonyítékunk van rá, hogy Kézdivásárhely szülöttje, anyakönyvi bejegyzését ma is őrizzük a városházán.” 

Kovászna megye tanácsának elnöke, Tamás Sándor röviden méltatta Ikafalvi Diénes Andor György (1913-1985) rendkívüli történetét és pályafutását, arra biztatva a jelenlevőket, hogy csodálják meg azt a gyönyörű nőt, akit Diénes Andor és Norma Jeane együtt hoztak létre (Marilyn Monroe) és vigyék tovább ezt a csodálatos történetet. Ismertette a jelenlevőkkel, hogy Feltorja 511 szám alatt áll még az a ház, amely tanúja volt Dienes gyerekkorának és bejelentette, hogy annak jelenlegi lakóival már egyeztettek egy, a jövő évben elhelyezendő emléktábláról.

A következőkben felszólaló Jancsó Katalin helytörténész felhívta a figyelmet, hogy Kézdivásárhelyen, a Petőfi Sándor utca 14 alatt is van egy épület, amely hasonló említést érdemelne, hiszen ott szintén éveket töltött a család. (Az már csak a sors mosolya, hogy jelenleg is fotóműhely működik az ingatlanban). Jancsó számos adatot közölt Dienes felmenőiről, akik között megtaláljuk Kézdivásárhely első múzeumának alapítóját is. A családfakutatás eredményeit a jelenlevő Dienes leszármazottak pontosították, majd megegyeztek hogy bőven van még kutatnivaló.

Dienes történetének budapesti éveitől kezdve Imreh István, a Kovászna Megyei Művelődési Központ vezetője vette át a szót, aki Kincses Károly fotómuzeológus előadását tolmácsolta. A magyar fotótörténet megírásával foglalkozó kutató sajnos nem tudott személyesen jelen lenni, ám a fényképész pályafutásának legjobb ismerőjeként kuriózumnak számító információkat, a háromszéki közönség számára ismeretlen fotókat és értékes szakmai képelemzéseket hagyott hátra. Így tudatosította a szülőváros közönségében, hogy bár a világ elsősorban Marilyn Monroe felfedezőjeként ismeri Dienest, nem ez volt sem az egyetlen, sem a legnagyobb szakmai érdeme. Az önmagával szemben könyörtelenül igényes és állandóan elégedetlen művész előbb sikeres divatfotósként dolgozott kora leghíresebb európai, majd amerikai lapjainak, majd új kihívásokat keresve emlékezetes sorozatokat készített a hírhedt Harlem negyed afro-amerikai, majd a hopi, navaho és apacs rezervátumok amerindián lakóiról. Megreformálta az amerikai sztár- és aktfotózást, az addigi gyakorlattól eltérően a szabadba mozdítva ki modelljeit, kapcsolatot teremtve azok teste és a környező domborzat formái között. Később már ez sem volt elég, és a fotótörténet elsői között “nyúlt bele” a fotókba, montázsaival olyan hatásokat érve el a kor technikai körülményei között, amelyek a mai Photoshop-felhasználóknak is dicséretére válnának. 

Marilynnel való kapcsolatát is az a nyitottság, őszinteség jellemezte, amellyel sikerült minden modelljét megnyernie. Öt alkalommal fotózta a gyári munkáslányból lett dívát, akivel a jegyességig jutó kezdeti szerelme idővel mély barátsággá és szakmai együttműködéssé alakult. Már ünnepelt ikonként, karrierje csúcsán és összeroppanása előtt is csak Dienesnek nyílt meg őszintén, lélekben is kendőzetlenül. A fényképészet történetének folyton újító és megújuló művésze egész életében hűen őrizte a díva titkát, csak halála után feldúlt lakásából kerültek elő azok a naplójegyzetek és az a több mint 2000 fotó, amelyből a világ megismerhette nemcsak kettejük kapcsolatát, de lelki vívódásaikat, a sztárok mögötti emberi vonásaikat is.

A Kovászna Megye Turizmusáért Egyesület által finanszírozott, Kovászna Megyei Művelődési Központ által szervezett kiállítás január 19-ig tekinthető meg a Vigadó Művelődési Ház dísztermében, a 2020-as év folyamán pedig a megye bármely településére elhívható.

A kiállítás szövegét Jancsó Katalin és Kincses Károly biztosította, a fotóanyag Kincses Károly és a Shirley de Dienes & de Dienes Photographic Arts engedélyével készült.

Szervezők: Kovászna Megye Tanácsa, Kovászna Megyei Művelődési Központ, Kovászna Megye Turizmusáért Egyesület, Kézdivásárhely Polgármesteri Hivatala, Vigadó Művelődési Ház

Hírek