Itt vagy: » Hírek » Egészségügy és közberuházások

Egészségügy és közberuházások

2020. június 18., csütörtök

A megyei sürgősségi kórházat, a gyerekvédelmi rendszert érintő döntéseket hozott Kovászna Megye Tanácsa júniusi soros ülésén. A testület ugyanakkor több, pályázati forrásból finanszírozott beruházás esetében is kiigazította a műszaki-gazdasági mutatókat, hogy folytatni lehessen a munkát. 

 

A megyei sürgősségi kórházat, a gyerekvédelmi rendszert érintő döntéseket hozott Kovászna Megye Tanácsa júniusi soros ülésén. A testület ugyanakkor több, pályázati forrásból finanszírozott beruházás esetében is kiigazította a műszaki-gazdasági mutatókat, hogy folytatni lehessen a munkát. 

Módosítottuk Kovászna Megye Tanácsa és a Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórház költségvetését, befoglalva azt az 1,3 millió lejt, amit az egészségbiztosító pénztártól kapott az egészségügyi intézmény. Ez az összeg azt a többletköltséget fedezi, amelyet a megyei kórház a koronavírus-járvány kapcsán a saját és a megye költségvetéséből fizetett ki eddig. A biztosítóháztól kapott összegből 739 ezer lejt tesz ki a működési költséghez tartozó plusz kiadás, mint például gyógyszerek, tisztítószerek, fertőtlenítők, védőfelszerelések, karbantartási költségek stb. A fejlesztési részbe 600 ezer lej kerül, mint ismeretes, az elmúlt hónapokban a megyei kórház növelte az intenzív terápiás osztály kapacitását és bővítette az oxigénhálózatot. Ugyanakkor 100 ezer lejt fordítanak egy moduláris, konténerekből álló rendelő kialakítására, amelyben a kórház a járványtani szűrést fogja végezni” – magyarázta Tamás Sándor tanácselnök. 

 

Több pályázatnál módosítani kellett a műszaki-gazdasági mutatókat, ugyanis az építőiparban a személyzeti és anyagi költségek az elmúlt 2 évben jelentősen emelkedtek, indokolták meg a beruházásokra vonatkozó döntéseket. „Európai uniós forrásokból bővítjük, modernizáljuk a megyei kórház sürgősségi ellátásátAmióta megnyertük ezt a pályázatot, Romániában jelentősen változtak a kivitelezési és beszerzési árak. Éppen ezért elfogadtuk, hogy a beruházás összértéke: 9 millió 237 ezer lejre nőtt, amelyből 2 millió 800 ezer lej a megyei tanács önrésze. Ugyanez az oka annak, hogy újra kellett számolni a SERA Alapítvánnyal közösen épített két, 12 fogyatékkal élő gyerek befogadására alkalmas családi ház költségeit, az építkezés összértéke 2 millió 600 ezer lejre emelkedett. Jóváhagytuk a Nagyajta településen található vashíd újjáépítésének aktualizált műszaki-gazdasági mutatóit is, ennek értelmében a beruházás összértéke eléri a 7 millió 500 ezer lejt, júliusban kezdődik a közbeszerzési eljárás” – tájékoztatott Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke. 

  A testület jóváhagyta azt is, hogy a Közrendészeti Hatóságban átvegye elődje helyét Trăistaru Lucian, Kovászna megye megbízott rendőrparancsnoka, aki ez alkalommal be is mutatkozott a megyei tanácsosoknak. 

Hírek