Itt vagy: » Hírek » Egy csepp Székelyföld Heves megyében

Egy csepp Székelyföld Heves megyében

2017. szeptember 11., hétfő

Székelyföld, köztük Háromszék kulturális, gasztronómiai és turisztikai értékeit ismerhették meg azok, akik az egri Szépasszony-völgybe látogattak a hétvégén

Székelyföld, köztük Háromszék kulturális, gasztronómiai és turisztikai értékeit ismerhették meg azok, akik az egri Szépasszony-völgybe látogattak a hétvégén.

A Székelyföld Gyöngyszemei rendezvényen gyúrt és sütött, ropogós cukormázas kürtőskalács illata messziről vonzotta az ínyenceket a Kovászna megyei standhoz, ahol az Aquasic Egyesület által biztosított friss háromszéki borvizekkel olthatták szomjukat, miközben érdekes történeteket hallhattak azokról, illetve a gyógyerejű mofettákról.

Grüman Róbert, Kovászna Megye Tanácsának alelnöke a rendezvény kapcsán elmondta: „A budapesti és a bukaresti turisztikai vásárok után Egerben is közösen népszerűsítettük Hargita megyével Székelyföld turisztikai adottságait. Ebben az évben a Turizmus éve van Háromszéken. Az a célunk, hogy megnöveljük a magyarországi turisták számát a térségben, erre pedig kiváló alkalom a Székelyföld Gyöngyszemei rendezvénysorozat. Bemutattuk székelyföldi kürtőskalács készítésének fortélyait, a látogatók megkóstolhatták a borvizeinket, ugyanakkor képanyag formájában a Szent László-legenda székelyföldi vonatkozásaival is megismerkedhettek az érdeklődők.” Az alelnök hozzátette, tizenkét éve tart a Heves megyei önkormányzattal a partnerségük, amely túlmutat egy aláírt szerződésen, hiszen minden évben kölcsönösen részt vesznek egymás rendezvényein, bemutatva turisztikai, gasztronómiai és kulturális adottságait a két megyének.

Szabó Róbert, a Heves Megyei Közgyűlés elnöke az esemény megnyitón kihangsúlyozta, évről évre nagy öröm a megyei önkormányzat számára, hogy megrendezheti ezt a programot, amely immár a Heves Megyei Értéktárban is szerepel. A Heves Megyei Önkormányzat még 2012-ben, hagyományteremtő szándékkal hívta életre a rendezvényt, hiszen – mint mondta – minden apró lépéssel tehetünk és tennünk is kell a szorosabb magyar-magyar kapcsolat megteremtéséért.

Az eseményt tarkította az Égvilág zenekar vezetőjének, Ségercz Ferencnek a székely népzenei hagyományból áthozott hangszerek és hangszerhasználatról szóló kötetlen beszélgetése, illetve Dáni Ildikó, kürtőskalács készítő – az igazi székely kürtős, mint a Székelyföld szimbólumértékű ünnepi és vásári süteményéről szóló ismertetője.

Hírek