Itt vagy: » Hírek » Egy évszázados a székely himnusz

Egy évszázados a székely himnusz

2022. április 6., szerda

A székely himnusz témakörében szervez tudományos ülésszakot 2022. május 21-én, Sepsiszentgyörgyön Kovászna Megye Tanácsa és a Kovászna Megyei Művelődési Központ. A Székely himnusz szövege 1921-ben született, szerzője az erdélyi származású Csanády György, zenéjét 1922-ben dr. Mihalik Kálmán szerezte.

A szakmai találkozót 2021 őszére tervezték, ám az akkor hatályban lévő járványügyi korlátozások miatt elmaradt. Az idei konferencián szakemberek segítségével tárják fel a Székely himnusz keletkezéstörténetét és folklorizációs folyamatát. Hiszen a 101 évvel ezelőtt született, Kantaté címet viselő, majd székely himnuszként közismertté vált költeményhez az évtizedek során számtalan mítosz kapcsolódott, rengeteg zavaros, hamis adat kering a magyar köztudatban. Az eredetileg női karra komponált ének először 1922. május 22-én csendült fel Budapesten.

„A székely és magyar himnusz, valamint szimbólumaink – a címer és a zászló mellett – önazonosságunk erős jelképei itt, Székelyföldön. Erőt és kapaszkodót adtak a nehéz, kilátástalan helyzetekben, de ugyanakkor ünnepeink és örömeink kifejezési módja is egyben. A nép által választott imánk a székely közösségi összetartozás kifejezője. Kiemelt nemzeti értékünk, felvételt nyert a Magyar Értéktárba, de ott a helye a Hungarikumok között is. A szerző, bár kéziratában módosított pár apróságot a szövegen, megőrizte a pesszimista hangvételt, amit természetes fájdalomnak tartott, mely az elveszett szülőföld miatti keserűségben gyökerezett. Így hagyta örökül a jövő nemzedéke számára a megmaradásba vetett hit jelképeként, nekünk pedig kötelességünk megőriznünk” – részletezte Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke.

A konferencia előadói: Bárdi Nándor történész, Katona Zoltán újságíró, Pál Judit történész, Hermann Gusztáv történész, Szebeni Zsuzsa színháztörténész, Orbán Zsolt történész, Nagy József történész, Sófalvi Emese zenetörténész, Boér Hunor muzeológus, Szekeres Attila István heraldikus, valamint Lőrincz József költő.

A szakmai találkozó részeként a következő köteteket mutatják be: Patakfalvi-Czirják Ágnes: A székely zászló a politikától a hétköznapokig; Nagy Botond: Mercur a keleti végeken I–II.; valamint Hermann Gusztáv Mihály, Orbán Zsolt: Csillagösvény és göröngyös út-

Az idén ötvenéves Vox Humana Énekkar előadásában a résztvevők meghallgathatják a Székely himnusz eredeti változatát.

Hírek