Itt vagy: » Hírek » Egy évtizedes a Székelyföldi Vadásznapok

Egy évtizedes a Székelyföldi Vadásznapok

2022. október 15., szombat

Tízéves jubileumát ünnepli a Székelyföldi Vadásznapok rendezvénysorozat. A székelyföldi vadászkultúra megerősítését és a szakmai fejlődést célzó seregszemlének Sepsiszentgyörgy és Oltszem adott otthont október 14-15. között.  

A vándorrendezvény pénteken szakmai nappal indult a Székelyföldi Vadászati Közgyűjtemény épületében.  Prihoda Judit, festő- és grafikusművész diákoknak tartott művészeti foglalkozást. Szakmai konferencia keretében Szabó Péter, a Budakeszi Vadaspark igazgatója, Berde Lajos, környezetvédelmi szakértő, Dr. Fodor József-Tamás PhD, miniszteri tanácsos, vadbiológus, vadgazdálkodási szakértő, Benedek Barna, a Pro Silva Vadászegyesület elnöke, Magdó István, a Magyar Fotóművészek Világszövetségének erdélyi alelnöke és Csákány László, erdőmérnök, tanár tartottak érdekfeszítő előadásokat. Ugyanakkor képzőművészeti kiállítás nyílt a Vadászati Kulturális Egyesület képzőművészeinek, Prihoda Judit, Valaczkai Erzsébet, Boros Zoltán munkáiból.

Üdv a vadásznak, tisztelet a vadnak!

Szombaton a történelmi múlttal rendelkező oltszemi Mikó-kastély udvara fogadta a rendezvényt. A Kovászna Megye Tanácsának és Sepsibodok Önkormányzatának tulajdonát képező impozáns birtok megtelt élettel, a vadászat iránt érdeklődőkkel.

Időszerű, hogy Kovászna megye az idei rendezvény házigazdája, hiszen 140 évvel ezelőtt, az akkori országban az elsők között, 1882-1883 fordulóján alakult meg a Háromszéki vadász és védegylet, a felelős vadgazdálkodás megteremtése, az orvvadászat visszaszorítása érdekében – mutatott rá Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke.  „A három székelyföldi megye, ezen a területen tanúsított összefogásának is ez a célja: megőrizni és megerősíteni a sok évszázados, sajátos vadászati kultúra értékeit, becsülni a vadat, fenntartható vadgazdálkodást folytatni, visszaszorítani, sőt kiszorítani azokat, akik vétnek az emberi és vadászati erkölcsi normák ellen, valamint egyensúlyban tartani a természeti környezet és az ember sajátos érdekeit” – tette hozzá.

Fodor István, Sepsibodok polgármestere köszöntőjében kiemelte: „Székelyföld vadászaiként azért gyűltünk össze, hogy meglengessük azt a zászlót, mely jelzi, szükség van ránk. Tudatosítani szeretnék a társadalomban, hogy a vadászok nem gyilkosok, hanem azok a személyek, akik megmentik és megőrzik azt a vagyont, amelyet ezer éve megkaptunk, s ez idáig megvédtünk.”

Az évente megszervezett találkozónak a célja bemutatni a vadászat értékeit a nagyközönség előtt, illetve a közös célok és teendők megvitatása, a hagyományápolás, a vadászat gazdasági vonzatának, illetve a mezőgazdasági kárelhárításban játszott szerepének hangsúlyozása – emelte ki Péter Ferenc, Maros Megye Tanácsának elnöke, aki fontos feladatnak látja, hogy megismertessék a vadászatot a fiatal generációval és érzékenyítsék őket ez iránt, gyermekeknek szóló vadásztáborok és erdei iskolák révén.

Közös, ésszerű döntések kellenek

Uniós viszonylatban Románia páratlan vadállománnyal rendelkezik, mely annak a több évszázados munkának köszönhető, amelyet a vadállománnyal gazdálkodó egyesületek, vadászok folytattak a Kárpát-medencében. „A vadállomány megújuló erőforrás, ahhoz, hogy ez további fenntartható módon kezelésre kerülhessen, szükség van egyrészt arra a szakmai munkára, amely a vadászegyesületekben folyik, másrészt arra a szenvedélyre és hobbira is, amely által ezt értékesíteni lehet. Románia úgy tudja megőrizni ezt a vadállományt, ha megfelelőképpen, fenntartható módon gazdálkodik vele” – összegezte Tánczos Barna, környezetvédelmi, vízügyi és erdészeti miniszter. 

Vincze Loránt, európai parlamenti képviselő szerint a vadgazdálkodásban tényszerűségre és ésszerűségre van szükség, tények alapján kell meghozni a szabályozásokat, amelyeknek ésszerűnek kell lenniük. „Azon dolgozunk az Európai Bizottsággal közösen, hogy az élőhely-irányelv megváltozzon, a medve és a farkas ne számítson szigorúan védett fajnak, hiszen egyértelmű, hogy túlnőtte magát itt az állomány. Az itteni emberek, vadászok pontosan tudják, hogy miként kell a következő nemzedékek számára megőrizni az állományt, abban segíthetünk nekik, hogy munkájukban támogatjuk őket” – fogalmazott. Hozzátette, az Európai Parlament Petíciós és Környezetvédelmi Bizottsága jövő évben tényfeltáró látogatást tesz Romániában, céljuk, hogy Székelyföldre is ellátogassanak, megtapasztalva az itteni helyzetet.

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke az eseményen elmondta: „Itt az ideje annak, hogy szintet lépjünk, amihez több erőfeszítésre és forrásra van szükségünk Európától. A többi európai országban lévő vadgazdálkodás inkább hasonlít egy nagyobb állatkertre, ellentétben a mi helyzetünkkel. Ilyen egybefüggő és nagy terjedelmű élővilág csak nálunk van, mi magasabbra kell emeljük a lécet, mert nem vagyunk egy szinten a többi országgal. Azért amit folyamatosan itt megvalósítunk és azért, hogy az itteni emberek mennyit voltak már képesek eltűrni úgy gondolom, hogy Európa többet kell fizessen.”

Venator Terrae Siculorum

Hagyományosan idén is átadták a Székelyföldi Vadászati Érdemrendeket. Az elismerést a Vadon Egyesület hozta létre 2014-ben azzal a szándékkal, hogy háláját és köszönetét fejezze ki azoknak a vadászoknak, akik a vadásztársadalom véleménye alapján kiemelkedőt alkotnak úgy a vadászat művészetében, mint a vadászati hagyományok megőrzésében, a vad és élőhelye védelmében, emelte ki Demeter János, a Vadon Egyesület igazgatója. Kovászna megye díjazottja a kézdiszéki Mojzi Béla vállalkozó és a vadászati szakíró, Dr. Deák István. Hargita megye kitüntetettje, a CIC romániai tagja, a több mint 40 éves erdészeti és vadgazdálkodási múlttal rendelkező, dr. Benke József. Maros megye díjazottja dr. Kincses Sándor, a megyei Állategészségügyi és Élelembiztonsági Igazgatóság vezetője. Az eseményen Egyed Sándor református lelkész és Boldizsár Ferenc plébános mondott áldást.

Megmérettek a vadászok

Erdélyi Tamás, fővadász, többszörös szarvasbőgő bajnok az erdők-mezők hangjait mutatta be különböző eszközök révén. Majd a nap egyedi színfoltjaként a szarvasbőgő versenyre benevezők a győztes, a háremét terelgető, valamint a kereső bika hangját imitálták. A megmérettetésben 1. helyezett lett Kiss Attila, a Katrosai Vadász Egyesület vezetője, 2. helyezett a csíkszeredai Fülöp Zsolt, 3. helyezett pedig Kovács Attila, a Nagyküküllő Vadász Egyesület részéről.

Huszonkét székelyföldi vadászegyesület nevezett be a főzőversenyre, ínycsiklandó étkeket elkészítve. A legjobbnak a Kézdivásárhelyi Vadász Egyesület, az SDM Venatoris bizonyult trombitagombás, cserepes gerebennel, reszelt citrommal és áfonyával ízesített vaddisznó pörköltjével. Második lett a Hargita megyei Erdész Vadász Klub, vargányás és zsemlegombócos vaddisznópörköltjével, harmadik helyezést ért el a kézdiszéki Fux-Nyires Halász- és Vadászegyesület a vadnyúl és szarvas pörköltjével. A sort követte negyedikként a vargyasi Somos Egyesület, akik vörösboros szarvaspörköltet készítettek. 

A Kovács Gábor Áron zsűrielnök, Könczei Csaba és Jánosi Ferenc zsűritagok értékelése alapján különdíjat érdemelt, exkluzív kategóriában a Maros megyei Cervus Vadászegyesület kemencében sült vadmalaca, valamint az innovatív Gyergyói Vadgazdálkodási Egyesület smokerben elkészített vadkacsája.

Szombaton, az oltszemi Mikó-kastély udvarán árusok kínálták vadászkellékeiket és kézműves portékáikat. A gesztenyefák árnyékában a székelyföldi vadászegyesületek jóvoltából különböző trófeákat tekinthettek meg az érdeklődők. Az elejtett gímszarvas trófeák a vadgazdálkodás eredményességét bizonyítják. Az eseményen a Nimród vadászújság könyvstandja, valamint Prihoda Judit, képzőművészeti performance is várta az érdeklődőket. A rendezvény ideje alatt gyerekjátszóház szórakoztatta a kicsiket, a felnőttek átélhették a virtuális vadászat élményét. Az odalátogatók számára kitárult a Mikó-kastély, a műemléképületről, valamint annak értékes vadászfreskóiról Csáki Árpád történész mesélt. Fellépett a Mikóújfalusi Nagykürt 1995 Fúvósegyesület, a Sepsibodoki Református Kamarakórus, a Százlábú Néptáncegyüttes, valamint az Országos Magyar Vadászkamara Fúvósegyüttes. Az eseményt Luiza Zan jazzkoncertje zárta.

A X. Székelyföldi Vadásznapokat Kovászna Megye Tanácsa, a Kovászna Megyei Művelődési Központ, a Vadon Egyesület és Sepsibodok Önkormányzata szervezte. A rendezvényt 2023-ban Tusnádfürdőn szervezik meg.

Hírek