Itt vagy: » Hírek » Egy nap falu a városon - Teltház az Agrofeszten

Egy nap falu a városon - Teltház az Agrofeszten

2017. szeptember 17., vasárnap

A várakozásnál is nagyobb érdeklődést váltott ki a Sepsiszentgyörgy főterén megszervezett AgroFeszt, amely egy napra a városba hozta a vidéket. Szebbnél szebb haszonállatok, kiállításra méltó szarvasmarhák, hatalmas mezőgazdasági gépek, jóféle kézdiszéki pityóka és hagyma, szalmabála, hintó – külsőségekben és tartalmában is meglehetősen vonzó volt a verőfényes vasárnapon megtartott gazdanap. Több mint ötven háromszéki gazda aktív bekapcsolódásával jöhetett létre az, hogy Sepsiszentgyörgyre egy nap erejéig beköltözzön a falu, annak is a legjava

A várakozásnál is nagyobb érdeklődést váltott ki a Sepsiszentgyörgy főterén megszervezett AgroFeszt, amely egy napra a városba hozta a vidéket. Szebbnél szebb haszonállatok, kiállításra méltó szarvasmarhák, hatalmas mezőgazdasági gépek, jóféle kézdiszéki pityóka és hagyma, szalmabála, hintó – külsőségekben és tartalmában is meglehetősen vonzó volt a verőfényes vasárnapon megtartott gazdanap. Több mint ötven háromszéki gazda aktív bekapcsolódásával jöhetett létre az, hogy Sepsiszentgyörgyre egy nap erejéig beköltözzön a falu, annak is a legjava.

Árut és terméket sokan és sokat gyártanak, de értéket nagyon kevesen, a háromszéki gazdák pedig épp ezt teszik, hívta fel a résztvevők figyelmét Orbán Miklós szervező, megyei tanácsos, a AgroSic Közösségek Közti Társulás vezetője a rendezvény megnyitóján. „Mi, itt Háromszéken értéket termelünk, a felelősség pedig mindannyiunké, nekünk, gazdáknak minőséget kell termelnünk, a vásárlóknak pedig minket kell választaniuk a külföldi termékek helyett. Remélem ez a mai nap jó alkalom arra, hogy a felek közelebb kerüljenek egymáshoz” – emelte ki az illyefalvi fiatal gazda.

Azt mondtuk, behozzuk egy napra a falut a városba, mert úgy érezzük, hogy a városi embereknek, a városi gyereknek nem vonzó a vidék, ezen változtatni kell. Az a célunk, hogy mutassuk meg, mit jelent a mezőgazdaság, mit jelent az állattartás, hogy tudatosítsuk: minden, ami egészséges, jó ízű élelmiszer, az vidékről származik” – Könczei Csaba az Agrofeszt házigazdájaként köszöntötte az egybegyűlteket. Elmondta, reméli, hogy amennyiben ez a rendezvény hagyományt teremt, akkor lesznek olyan gyerekek, fiatalok, akik itt megszeretik az állatokat, kíváncsiak lesznek a gazdálkodó életmódra, utánpótlást biztosítva a mezőgazdaságban.

Tóth Birtan Csaba, Sepsiszentgyörgy alpolgármestere gratulált a kezdeményezéshez, ugyanakkor emlékeztetett, hogy „a vidék a miénk is”, hiszen a város külterületein, illetve Szotyorban és Kilyénben is van mezőgazdasági tevékenység.

 

A tejesgazdák, a húsmarhatenyésztők nehézségei, a tej alacsonyfelvásárlási ára a köszöntő beszédekben is visszaköszönt, Ötvös Mózes, a Kovászna Megyei Szarvasmarhatenyésztők Egyesületének elnöke az összefogás fontosságát hangsúlyozta, érdekvédelmi szervezet nélkül nem lehet eredményt elérni. A megnyitón részt vett Dumitru Daniel Botănoiu mezőgazdasági államtitkár és Jacob Lelior, az Országos Fajtanemesítési és Szaporodásbiológiai Hivatal igazgatója, akik a minőség fontosságát hangsúlyozták, ugyanakkor felszólalt Sebastian Cucu prefektus és Dr. Sándor Tibor László, mezőgazdasági és környezetügyi attasé.

 

Hét csapat nevezett be a Szabadtűzi Lovagrend által meghirdetett bográcsversenyre, ahol kimondottan szarvasmarhából készültek a tokányok. Az első helyen a Duna Delta vándorai csapat végzett, amint Balogh József csapatkapitány elmondta, bizonyára a gondos előkészületek hozták meg számukra a sikert, egy nappal korábban ugyanis már bepácolták a húst és lesütötték a paprikát, kápiát. Több mint húsz éve járnak bográcsfőző versenyekre, összeforrott baráti társaság, amely – ahogy a neve is jelzi – együtt járja a deltát is, nemcsak a gasztronómiai rendezvényeket.

A termékvásáron több mint harminc székelyföldi termelő kínálta portékáit. A Bodok hotel előtt is folyamatos volt a sürgés-forgás, az állatsimogató teltházzal működött az esemény minden pillanatában. Forgalmazó cégek, de magángazdák is elhozták nagyteljesítményű mezőgazdasági gépjeiket, amelyek nemcsak a gyerekek, de a rendezvényre érkező gazdák figyelmét is felkeltették.

Idén a Kovászna megyei szarvasmarhaszemlét is a megyeszékhelyen tartották, négy kategóriában 17 állat versenyzett. A többször és az egyszer ellett tehenek kategóriájában is a zágonbárkányi Pastor Nicolae nyert Bella és Mira nevű szarvasmarháival. A fiatal üszők kategóriában a bodoki Ferencz Alpár 7545 – Marcelina nevű tehene került az első helyre, míg a vemhes üszők versenyét a kézdiszentléleki Kanabé Gergely Mona nevű állata nyerte. 

Az AgroFesztet Kovászna Megye Tanácsa, az AgroSic Közösségek Közti Társulás, a Kovászna Megyei Mezőgazdasági Igazgatóság, a Kovászna Megyei Szarvasmarhatartók Egyesülete, Sepsiszentgyörgy önkormányzata, valamint a LAM Alapítvány és a LAM Részvénytársaság, a Zágoni Gazdák Egyesülete, valamint helyi gazdaszervezetek közösen szervezték.

Hírek