Itt vagy: » Hírek » Egyensúlyban tartani a fejlesztéseket

Egyensúlyban tartani a fejlesztéseket

2023. január 12., csütörtök

Csütörtöki tanácsülésén több mint 38,1 millió lejt hagyott jóvá Kovászna Megye Tanácsa a helyi önkormányzatoknak költségvetésük kiegyensúlyozására, az összeg a becsült jövedelemadó 6 százaléka, amelyről a megyei tanács rendelkezik. 

„Nyilván nem lehet patikamérlegre tenni, de igyekszünk – egyeztetve a megye polgármestereivel – hogy regionális szinten egyensúlyban tartsuk a fejlesztéseket. A helyi költségvetés-kiigazításokra kapott összegeket is ennek megfelelően osztjuk el” – hangsúlyozta a tanácsülésen Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke. A községi önkormányzatok 200 és 500 ezer lej közötti összegeket kaptak, míg Sepsiszentgyörgy 17,5 millió lejt, Kézdivásárhely 4,22 millió lejt, Kovászna 2,69 millió lejt, Barót 1,78 millió lejt, Bodzaforduló 500 ezer lejt kap ebből a keretből.     
„Kézdivásárhely és Barót kórháza a térséget szolgálja ki, ennek megfelelően fontos, hogy – mondhatni már hagyományos módon – a környező községek is támogatják működését. A Kézdivásárhelyi Municípiumi Kórház számára 225 ezer lejt adtak össze a térség helyi önkormányzatai, míg Erdővidéken ily módon Baróti Városi Kórház számára 130 ezer lej gyűlt össze, amellyel kiegészítettük a városok költségvetéseit” – tette hozzá az elnök.    

Jakab István Barna alelnök a Kézdiszentlélek-Lemhény közötti megyei út korszerűsítésére vonatkozó tervekről számolt be. Mint ismeretes, a 19 km-es, 8 települést érintő 114-es megyei út felújítását a Központi Régió 2021-2027 Programjából szeretnék finanszírozni, ennek érdekében indították el a tervezési folyamatot. „Jelenleg a megvalósíthatósági tanulmányok szintjén készült el a dokumentáció, most elfogadjuk a műszaki-gazdasági mutatókat, a kivitelezési terv év végére várható, azt követően tudunk pályázni uniós finanszírozásra” – mondta el az alelnök. Az út korszerűsítésének becsült értéke 36 millió euró.  

Minisztérium által kért módosítást eszközöltek három, Kőröspatakot, Angyalost és Sepsibükszádot érintő megyei út dokumentációjában, melyeket az Anghel Saligny-program keretében korszerűsítenek.   
A megyei tanácsosok elfogadták a Kovászna Megyei Gyermekvédelmi Bizottság 2022-es évi tevékenységi beszámolóját is.

Hírek