Itt vagy: » Hírek » Egyre többen burrogtatnak Csernátonban

Egyre többen burrogtatnak Csernátonban

2017. szeptember 17., vasárnap

Évről évre nő a Csernátoni Burrogtató hírneve, szeptember harmadik hétvégéjén mondhatni „életre kelnek” a csernátoni Haszmann Pál Múzeum gépgyűjteményének közel százéves darabjai. Szombaton az ötödik alkalommal megszervezett Csernátoni Burrogtató gépésztalálkozón már nemcsak a gyűjtemény gépjeit hozták működésbe, hanem a térség még használatban levő, veterán traktorjai is felvonultak. Ebben az évben összesen 19 veterán mezőgazdasági gép vonult végig Csernáton utcáin, a sort egy 1925-ös McCormik traktor vezette, a kormánynál Haszmann Lajos volt

Évről évre nő a Csernátoni Burrogtató hírneve, szeptember harmadik hétvégéjén mondhatni „életre kelnek” a csernátoni Haszmann Pál Múzeum gépgyűjteményének közel százéves darabjai. Szombaton az ötödik alkalommal megszervezett Csernátoni Burrogtató gépésztalálkozón már nemcsak a gyűjtemény gépjeit hozták működésbe, hanem a térség még használatban levő, veterán traktorjai is felvonultak. Ebben az évben összesen 19 veterán mezőgazdasági gép vonult végig Csernáton utcáin, a sort egy 1925-ös McCormik traktor vezette, a kormánynál Haszmann Lajos volt.

A burrogtató – több évtizedes, sőt évszázados – gépek hangja messzi földre elhallatszik. Ugyanúgy, mint a csernátoni múzeumunk hírneve. Ez azért van így, mert a Haszmann család és munkatársaik immár három generáció óta őriznek egy intézményvezetési titkot: csak az örökéletű, aminek lelke van. A csernátoni múzeumnak márpedig van lelke” – fogalmazott Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke, aki maga is nagy élvezettel figyelte, hogyan hozzák működésbe a gépészek a veterán gépeket.

Ilyenkor mindig sok új arcot látunk, egyre többen jönnek olyanok, akik korábban nem jártak a múzeumban, tehát az is az egyik célunk, hogy újabb és újabb látogatókat vonzzunk be az intézményünkbe. De az is fontos, hogy a gépek életre keljenek, például az a gőzgép, amit most ezen a hétvégén végre elindítottak, eddig csak egy „szobor” volt, ahogy Lévay Sándor gyöngyösi magángyűjtő, támogatónk és partnerünk fogalmazta meg, de ma láthattuk, hogyan működött” – mondta el Dimény-Haszmann Orsolya, a csernátoni múzeum vezetője.

A rendezvénybe az utóbbi években a térségből egyre többen bekapcsolódnak oly módon is, hogy hozzák használatban levő, veterán gépjeiket, a felvonuláson pedig már második éve ott van például a szentkatolnai Szász-testvérek traktorja is, amelyet ők raktak össze alkatrészekből, de jöttek a helyiek mellett Tibódról, Csíkszeredából, Kézdialmásról, Lemhényből és Kiskőrösről is. Akárcsak tavaly, a traktorok, stabil motrok beindítása mellett, az érdeklődők szombaton a cséplésbemutatót is végignézhettek és természetesen kulturális műsor, kézműves foglalkozások is szórakoztatták a jelenlevőket.

A Burrogtató szakmai lelke a gyöngyösi Lévay Sándor neves gépgyűjtő és Kádár Zoltán, a mezőkövesdi Hajdu-Ráfis János Mezőgazdasági Gépmúzeum igazgatója, akik szakemberekkel együtt már tavasszal meglátogatják Csernátont és előkészítik a gépeket, ha kell legyártatják a hiányzó alkatrészeket. Idén is hozott a neves magyarországi gyűjtő négy gyöngyszemet kollekciójából, többek között a felvonulást vezető 1925-ös McCormik traktort. Az első Burrogtatót a múzeum fennállásának 40. évfordulóján tartották meg, maga a név Sylvester Lajoshoz kötődik, aki a kilencvenes évek közepén egy stabilmotor-indítás kapcsán írta, hogy Burrogtattak Csernátonban

Hírek