Itt vagy: » Hírek » Együttműködési megállapodás született a moldovai Cimișlia és Háromszék között

Együttműködési megállapodás született a moldovai Cimișlia és Háromszék között

2022. szeptember 9., péntek

Együttműködési megállapodást kötött Kovászna megye és a Moldova köztársaságbeli Cimișlia járás, a dokumentumot a pénteki tanácsülés végén írta alá a két önkormányzati elnök. A kapcsolatfelvétel még 2017-ben megtörtént, a koronavírus-járvány miatt azonban most sikerült hivatalossá tenni a testvérmegyei kapcsolatot.

A szerződésaláírást követő sajtótájékoztatón Tamás Sándor tanácselnök és Mihail Olărescu, a Cimișlia Járás Tanácsának elnöke a megyeközi partnerség előnyeit taglalták.

 

Nyilván több területen szeretnénk együttműködni, az oktatási-kulturális csereprogramok mellett kiemelten fontosnak tartjuk, hogy elősegítsük a gazdasági kapcsolatokat, hiszen kitűnő agrárvidék, híres bortermelő térség. Hat magyarországi megyével van szoros együttműködésünk, ezek mellett szerettük volna, hogy a román közösségnek is legyen aktív testvérmegyei kapcsolata egy moldovai járással. Meggyőződésünk, hogy ez a partnerség előnyös úgy a román, mint a magyar közösség számára” – emelte ki Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke.


Mihail Olărescu, a Cimișlia Járás Tanácsának elnöke a maga részéről felelős feladatnak nevezte a háromszékiekkel indított együttműködést. Mint részletezte, a jó gyakorlatok átvétele is érdekli őket, a kiválóan működő Kovászna megyei hulladékgazdálkodási rendszer különösen felkeltette figyelmüket, ugyanakkor az uniós pályázatok összeállításában és a szociális rendszer működtetésében szerzett háromszéki tapasztalat is érdekli a moldovai felet.

Úgy vélem, azonos hullámhosszon vagyunk, célszerű és jó kapcsolatot építünk mindkét térség hasznára” – erősítette meg Mihail Olărescu, a Cimișlia Járás Tanácsának elnöke

A moldovai járás küldöttsége részt vesz a sepsiszentgyörgyi Kürtőskalács - édes ízek fesztiválján, térségbemutató standjukon bemutatják a cimișliai borokat is. A Moldova Köztársaság déli részén fekvő Cimișlia járás híres gabona- és a bortermelő vidék.

 

Hírek