Itt vagy: » Hírek » Elektromos kisbuszok a vidéki iskolásoknak

Elektromos kisbuszok a vidéki iskolásoknak

2024. május 29., szerda

A háromszéki vidéki diákok tanulási lehetőségeit és életkörülményeit javítja az az elektromos iskolabuszok vásárlását célzó uniós projekt, amelyet Kovászna Megye Tanácsa pályázott meg 35 helyi önkormányzattal partnerségben. Összesen 36 elektromos iskolabusz érkezik a megyébe. Május 29-én 19 járműre vonatkozó szerződést írt alá a megyei önkormányzat vezetősége.

A környezetbarát, mozgáskorlátozottak szállítására is alkalmas 16+1 férőhelyes Ford transit elektromos mikrobuszokat a tervek szerint a nyár folyamán szállítja az Aveuro International vállalat Kovászna megyébe, így az ingázó háromszéki tanulók egy része a következő tanévkezdésre már a zöld buszokkal utazhat.

Célunk, hogy a háromszéki vidéki diákok korszerű intézményekben, minőségi oktatásban részesüljenek. Az elektromos iskolabuszok vásárlása is Kovászna Megye Tanácsa családtámogató programjaiba illeszkedik, ezáltal is segítve a helyi közösségeket, és a vidéki diákok mindennapi ingázását. Az összefogás projektjének is nevezhetjük, hiszen átvállaltuk a helyi önkormányzatoktól a pályázást, hogy ezáltal is egyszerűsítsük a bürokratikus folyamatokat. A következő hónapokban Ozsdola, Kézdiszentlélek, Uzon, Esztelnek, Kőröspatak, Előpatak, Zágon, Réty, Dobolló, Nagyajta, Málnás, Kézdiszentkereszt, Barátos, Illyefalva, Csernáton, Barót, Lemhény, Kovászna, valamint Kézdivásárhely önkormányzata is birtokba veheti az országos helyreállítási tervből finanszírozott elektromos iskolabuszokat.” – emelte ki Jakab István Barna, a megyei tanács alelnöke.

A projekt összértéke 35,89 millió lej, ebből az Aveuro International vállalattal megkötött szerződés értéke 20 millió lej. A napokban a megyei tanács a 8+1 férőhelyes elektromos iskolabuszokra is megköti a szerződést, amely Zabola, Maksa, Bacon, Sepsiszentgyörgy, Mikóújfalu, Kökös, Gidófalva önkormányzatát, valamint Kovászna Megye Tanácsát érinti.

Hírek