Itt vagy: » Hírek » Életmentő vizsgálat Rétyen

Életmentő vizsgálat Rétyen

2018. október 24., szerda

Közel 3 ezer vizsgálatot végeztek a szakemberek másfél nap alatt a rétyi Antos-kúriában a Máltai Szeretetszolgálat programja révén, akik egy 12 éves egerpataki kislánynál előrehaladott szívproblémát észleltek. A további kezeléseket sürgősen elkezdik.

Közel 3 ezer vizsgálatot végeztek a szakemberek másfél nap alatt a rétyi Antos-kúriában a Máltai Szeretetszolgálat programja révén, akik egy 12 éves egerpataki kislánynál előrehaladott szívproblémát észleltek. A további kezeléseket sürgősen elkezdik.

Megállás nélkül érkeztek az egykor orvosi rendelőként szolgált impozáns épületbe a községbeli idősek és fiatalok a szemészeti, gyermekortopédiai, valamint általános állapotfelmérő és tüdőszűrő vizsgálatokra október 23-24-én.

Dombora Lehel, polgármester köszönetét fejezte ki a szervezőknek, hiszen első alkalommal adott otthont községük ilyen kezdeményezésnek, ami az egész közösség javát szolgálja. „A székely csak akkor koptatja az orvosi rendelő lépcsőjét, amikor már ordít fájdalmában. Úgy gondolom, hogy ez a vizsgálat elsősorban a magukat egészségesnek valló személyeknek szól, akik nem járnak orvoshoz. Nagyszerű lehetőség számunkra, hogy egy sor tesztet elvégeztessenek, hiszen a krónikus betegségeknek fele megelőzhető az ilyen vizsgálatok révén.” Az elöljáró szerint a szűrővizsgálat egy olyan szociális réteget is érintett, amely hasonló vizsgálatokat nem tudna megengedni magának. 

A program kapcsán tartott sajtótájékoztatón Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke szerint ez idáig testvérkapcsolatok, személyes kapcsolatok, barátságok révén kerültek Háromszékre azok a szűrőprogramok, amelyeket Miskolc és Kecskemét megyei kórházainak orvosai, asszisztensei végeztek 2013-tól évente. „Most egy intézményesített rendszer révén működő szűrőprogram indult el Erdély-szerte, a magyarországi Magyar Máltai Szeretetszolgálat által megpályázott uniós projekten keresztül, szakembereink bevonásával. Szeretnénk, ha ezt a kapcsolatot a jövőben is folytatnánk. Az elmúlt években folyamatos fejlődésen ment át a program, töretlen népszerűségnek örvendve a háromszékiek körében.”

Komplex vizsgálatokat végeztek az elmúlt másfél nap alatt: a belgyógyászati jellegű szűrésen közel 3 ezer vizsgálatot végeztek, közel 1500 szemészeti, 150 tüdőszűrést, valamint közel 200 gyerekortopédiai vizsgálatot. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a magas vérnyomás és magas vérzsírszint az átlagnál gyakrabban fordul elő – összegezte Nagy Ferenc, a magyar Máltai Szeretetszolgálat szakmai vezetője.

A községben dolgozó családorvos, dr. Mester-Nagy Levente hasznosnak és hiánypótlónak értékelte a programot, amelyen olyan páciensek is részt vettek, akik kicsit „hanyagabbak” az egészségügyi vizsgálatok tekintetében. „Helyben volt, gyorsan ment, a szakemberek alapos munkát végeztek” – fogalmazott.

„Öröm nézni, hogy rengeteg embert megszólított a program, sok idős és fiatal vett részt a vizsgálatokon, a gyerekek előszeretettel használják a mobiljátszóteret, igyekszünk hangulatosabbá tenni a várakozást”— emelte ki Tischler Ferenc, a Máltai Szeretetszolgálat országos főtitkára, aki szerint Háromszék ismét bizonyított. Az itt szerzett tapasztalatokkal és pozitív hozzáállással folytatják a programot a további helyszíneken.

A tüdőröntgenről a váróterembe érkező Csősz Tamás éppen feleségét várta, aki szemészeti vizsgálaton vett részt. „Nekem a májammal van kicsi probléma, de az tűrhető” – mesélte az öregúr, aki a biztonság fejéből minden „kórteremben” kivizsgáltatta magát.

A program következő helyszíne Dálnok, ahol a művelődési házba várják a lakosokat október 26-27. között.

Hírek