Itt vagy: » Hírek » Elindult az egyik legnagyobb székelyföldi beruházás - Újjáépítik a Kovászna és Hargita megyét összekapcsoló erdővidéki és udvarhelyszéki utakat

Elindult az egyik legnagyobb székelyföldi beruházás - Újjáépítik a Kovászna és Hargita megyét összekapcsoló erdővidéki és udvarhelyszéki utakat

2018. március 29., csütörtök

Kovászna és Hargita megyei utakat újítanak fel európai uniós támogatással, ezek finanszírozási szerződéseit írták alá csütörtökön a két megye határát jelentő Hagymás-tetőn.

Kovászna és Hargita megyei utakat újítanak fel európai uniós támogatással, ezek finanszírozási szerződéseit írták alá csütörtökön a két megye határát jelentő Hagymás-tetőn. A Kovászna megyei pályázat a Barót-Olasztelek-Vargyas-Hargita megyehatár közötti út újjáépítésére vonatkozik, Hargita megyében az út áthalad Kovászna megye határától Oklánd, Homoródszentmárton, Kányád és Felsőboldogfalva községeken, ahonnan rá lehet térni a Székelyudvarhelyre és a Sóvidékre vezető utakra.

Bebizonyítottuk Hargita és Brassó megyével is, hogy együtt jobban és sikeresebben tudjuk fejleszteni térségünket. Erdővidék hármas határon fekszik, Bardoc fiúszék hagyományosan Udvarhelyszék része volt, Miklósvár fiúszék pedig szerves egységként élt az Olt túlsó partján lévő településekkel. Most infrastrukturálisan ismét összekapcsoljuk, mert ma is egységes gazdasági, turisztikai entitást képeznek. Számunkra fontos térségeket: Bardoc és Miklósvár fiúszékeket, gyakorlatilag egész Erdővidéket összekapcsoljuk Erdély fő ütőerével, a Kolozsvár-Brassó országúttal. Ezzel a projekttel Erdővidéket kinyitjuk Brassó, Kolozsvár és Székelyudvarhely irányába is. Az elmúlt években a Potsa József megyefejlesztési stratégia alapján megterveztük Erdővidék Felzárkóztatásának Programját. A 2020-ig útjavításra felhasználható európai uniós alapokat a megyei önkormányzat erdővidéki megyei utak és hidak teljeskörű felújítására irányítja. Két nagy pályázatról van szó, a Brassó megyei önkormányzattal már korábban aláírtuk a finanszírozási szerződéseket, amelynek értelmében Kovászna megyében 88 millió lejes munkálatra kerül sor Málnásfürdő – Mikóújfalu – Nagybacon – Bibarcfalva – Barót – ágostonfalvi híd közötti 33,1 kilométeres szakaszon. Ma Hargita megyével írtuk alá a finanszírozási szerződéseket, amelynek köszönhetően Udvarhelyszék irányába is kinyitjuk Erdővidéket. Ennek a munkálatnak az értéke 47,1 millió lej, a Barót-Olasztelek-Vargyas-Hargita megyehatár közötti útszakasz újjáépítését célozza. A két szerződés összértéke több mint 135 millió lej” – ismertette Tamás Sándor.

A Kovászna megyei szakaszon 15,7 km megyei utat építenek újjá, 9,6 km járdát építenek, a Kormos patakán átvezető hidat korszerűsítik, a Vargyas patakán átvezető hidat pedig teljesen újjáépítik.

Három pilléren az Erdővidék Felzárkóztatásának Programja

Erdővidék Felzárkóztatásának Programja három pilléren nyugszik: az uniós alapok mellett a kormányzati és saját költségvetési forrásokra támaszkodik. „Az elmúlt években saját költségvetésből befejeztük a Nagyajta és Apáca közötti Olt-híd felépítését, a Hidvég-Nagyajta-Középajta között minden megyei utat leaszfaltoztuk. Most írtuk alá a román fejlesztési minisztériummal a 6,5 millió lej értékű Ajta patakán áthaladó híd újraépítésére vonatkozó finanszírozási szerződést is. Tehát olyan mértékű, összehangolt infrastrukturális fejlesztést indítottunk el Erdővidéken, amelyre több mint 50 éve nem volt példa” – emelte ki a tanácselnök. “Felkérem az erdővidékieket, hogy jó időben dolgozzák ki a saját gazdasági, fejlesztési, turisztikai stratégiájukat, mert a megyei önkormányzat megvalósítja ezt a hatalmas infrastrukturális beruházást, de a helyi közösségeknek kell kitalálni, hogy azt hogyan hasznosítja. Kinyitjuk Erdővidéket Brassó, Székelyudvarhely és Kolozsvár irányába. Ez nem csak azt jelenti, hogy könnyebben ki lehet innen jutni, hanem azt is jelenti, hogy be lehet vonzani a gazdasági befektetőket és turistákat is. De ez már az itt élők feladata és felelőssége, hogy olyan kisrégiós fejlesztési stratégiát dolgozzanak ki, és ültessenek életbe, amely vonzóvá teszi Erdővidéket” – hangsúlyozta.

Megérte az erőfeszítést

Ambiciózus tervünk, hogy 2024-ig 33 út megépítését befejezzük, ezek közül már több munkálata elkezdődött. Ezeknek a fejlesztéseknek az is a célja, hogy Székelyföldön belül a térségek közti családi, kulturális és gazdasági kapcsolatokat elérhetővé és élővé tegyük annak érdekében, hogy a fiataljaink tudjanak itthon maradni, illetve, aki elment, tudjon hazajönni, ha szeretne. 2008-ban eldöntöttük, hogy szorosabbra fonjuk a kapcsolatot Maros és Kovászna megyével. Ez a beruházás az eddig elzárt településeket is segíti, ennek köszönhetően például Petek is fejlődni fog. Gratulálok Kovászna Megye Tanácsának, hogy már a második szerződést írják alá a Regionális Operatív Program keretében megyei út építésére. Köszönöm munkatársaimnak az erőfeszítést, mindenkinek, aki ezzel a projekttel foglalkozott, de leginkább néhai Verestóy Attila szenátornak köszönhető, hogy a formai hibás pályázatból végül nyertes projekt lett. Köszönöm a megértését és a türelmét azoknak a településeknek, ahol a pályázat miatt késtek az útmunkálatok, hiszen ugyanaz a tervező dolgozott, és ezeket a munkálatokat napoltuk a Regionális Operatív Program pályázati határidejének betartása érdekében. Bízom benne, hogy megérte az erőfeszítést, és a munkálat befejeztével az emberek nem elmennek, hanem hazatérnek ezeken az utakon” – mondta Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke.

A Hargita megyei részen 48 km szakaszon modernizálják az utat, a munkálat összértéke 124 millió lej. A Közép régióban eddig tíz megyei út korszerűsítését célzó pályázat finanszírozási szerződését írták alá, ezek összértéke közel 1,17 milliárd lej, azaz több mint 250 millió euró, amelynek köszönhetően a régióban 362 km megyei út újul meg. „Nagy bizalommal támogatjuk a megyeközi mobilitást elősegítő partnerségeket, a régió minden megyéjében írtunk alá hasonló finanszírozási szerződéseket, amelynek köszönhetően megújul a régiót keresztül-kasul szelő megyei úthálózat. Az a célunk, hogy a térség versenyképességét növeljük, befektetőket vonzzunk olyan kisrégiókba is, amelyek korábban elszigeteltebbek voltak, hogy a városi és vidéki települések összekötésével növekedjen az életszínvonal” – emelte ki Simion Crețu, a Központi Regionális Fejlesztési Ügynökség igazgatója.

Hírek