Itt vagy: » Hírek » Elkészült a feredő

Elkészült a feredő

2011. július 24., vasárnap

Bodokon július 23-án minden a borvíz körül forgott: a falunapokkal párhuzamosan zajlott az Aquarius borvízfesztivál, és átadták a Sütei Feredőt is.
 

Bodokon július 23-án minden a borvíz körül forgott: a falunapokkal párhuzamosan zajlott az Aquarius borvízfesztivál, és átadták a Sütei Feredőt is.

A bodoki napok keretében fogathajtó versenyre is sor került: a faluünnep alkalmából a versenyre használatos díszbe öltöztetett lovak, illetve a kifényesített kocsik parádésan vonultak végig a településen.

Az ünnep első mozzanataként a 10 napja, önkéntes munkával megkezdett sütei borvízfürdőt vette birtokába az oltszemi, illetve bodoki közönség. A magyarországi Ars Topia alapítvány segítségével helybéli, illetve a megye különböző településeiről érkező önkéntesek alakítottak ki az erdő közepén található sütei forrás mellett medencét, kemencével felszerelt filegóriát. A fürdőt most már frissen kialakított lépcsőn, lekövezett járdán lehet megközelíteni, míg a vízforrás új, fából készült építmény alatt talált menedékre.

Az avatón Fodor István Bodok község polgármestere elmondta: „a munkálatok kezdetekor még gyalogszerrel is nehezen lehetett megközelíteni a helyszínt. Akkor tettem egy olyan elhamarkodott kijelentést, ha itt tíz napon belül elkészülnek, én beleszökök az Oltba”. A polgármester azt is elárulta, hogy a sütei borvíz a világháborúk közötti időszakban nagy népszerűségnek örvendett: a hajadni töltődéből egészen Galacig szállították. Arról is találtak feljegyzést, hogy a palackozó üzemben volt hivatásos hörpintő legény, aki a színültig telt üvegből lehörpintette a fölösleget.

Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke elmondta: „Háromszéken az elmúlt időszakban ez a kaláka az első ilyen jellegű esemény. A Székely Fürdőépítő Program Európai Uniós alapokra, hazai erőforrásokra és a kalákák hagyományaira épül. Éppen ezért olyan településen akartuk az első kalákát tartani, ahol tudjuk, hogy a polgármester a munka elé, és nem mögé áll. Az elmúlt tíz nap tanulsága az, hogy ha az emberek összefognak, és valamit véghez akarnak vinni, akkor gyorsan,hatékonyan készül el egy ilyen nagyságú építkezés is”.


A terveket elkészítő Ars Topia alapítvány részéről Herczeg Ágnes kifejtette: a helybéliek segítőkészsége sokat segített a „szinte hihetetlen eredmény” megvalósításában.

A fürdő felavatása után kezdetét vette Bodokon a falunapok egyik legérdekesebb mozzanata a nemzetközi színvonalú fogathajtó verseny, amit egyes fogat kategóriában Csoma András, kettes fogat kategóriában Orosz László, négyes fogat kategóriában Bodó Zoltán nyert meg. A vadászhajtásért járó első díjat szintén Bodó Zoltán vitt haza.
A falunapokkal egyszerre került sor az Aquarius Borvízfesztiválra, amelyet ötödik alkalommal szerveztek meg. A rendezvény az elmúlt évek során nem csak Kovászna megyét, hanem teljes Székelyföldet is lefedte: ezúttal 14 település, 40 forrása versenyezett az Aquaris királynője címért, amelyet ezúttal a sepsibükszádi borvíz nyert meg.

Bár baljósnak tűnhet, hogy a borvízzel készült palacsintasütő versenyen 13 csapat szállt harcba, mégis barátságosra sikerült a verseny, ahol spenótos palacsintától, mentakrémes palacsintáig számos különlegességet kóstolhatott a zsűri és a szemfülesebb nézelődők. A verseny győztese a tavalyi címvédő, a Ferdinánd Panzió csapata lett. Az ötödik Aquarius tiszteletére, szintén természetes borvíz felhasználásával készült el egy különleges óriás palacsintatorta.
 

Hírek