Itt vagy: » Hírek » Elkészült a Kommandói Szabadidőközpont

Elkészült a Kommandói Szabadidőközpont

2019. október 24., csütörtök

Kovászna megye legújabb és legmodernebb ifjúsági és szabadidősközpontját adták át csütörtökön, Háromszék legmagasabban fekvő településén, Kommandón. Az egykori diáktábor helyén épült új létesítményt Kovászna Megye Tanácsa saját pénzügyi forrásaiból finanszírozta, működtetője a Sepsiszentgyörgyi Művészeti és Népiskola. Az átadó alkalmával Kovászna Megye Tanácsa kihelyezett tanácsülést tartott, ahol a testület újabb nagyszabású projekt elindításához szükséges határozattervezeteket is elfogadott.

Kovászna megye legújabb és legmodernebb ifjúsági és szabadidősközpontját adták át csütörtökön, Háromszék legmagasabban fekvő településén, Kommandón. Az egykori diáktábor helyén épült új létesítményt Kovászna Megye Tanácsa saját pénzügyi forrásaiból finanszírozta, működtetője a Sepsiszentgyörgyi Művészeti és Népiskola. Az átadó alkalmával Kovászna Megye Tanácsa kihelyezett tanácsülést tartott, ahol a testület újabb nagyszabású projekt elindításához szükséges határozattervezeteket is elfogadott.

A tanácsülésen Kocsis Béla polgármestere kiemelte, várták ezt a pillanatot. Minden településnek megvan a maga vonzereje, természeti adottsága ellenére Kommandó számára nagy kihívás a turizmus, szívből örülnek és köszönik, hogy itt épült meg ez a szép, tájba illő létesítmény, hangsúlyozta a település polgármestere.

Közel tízéves folyamat végéhez közeledünk, köszöntötte Tamás Sándor tanácselnök a testület tagjait, emlékeztetve, hogy a megyei önkormányzat 2011-ben négy tábort vett át a megyei ifjúsági és sportigazgatóságtól, ezek közül egyedül a zabolai Csipkés volt működőképes. A kommandói, festői szépségű helyen található, az 1970-es években létrehozott tábor romos, használhatatlan állapotban volt, ezért új, a mai elvárásoknak megfelelő létesítmény építése mellett döntöttek.

Intézményünk működteti a zabolai Csipkést is, amely szintén nagy múltú táborhely. Az elmúlt évek során sok mindent fejlesztettünk, így azt is volt alkalmunk megtapasztalni, hogy milyen korlátozásokba ütközünk egy 50 évvel ezelőtti szabvány szerinti helyszínen. Kommandó ilyen szempontból áttörés: modern, tájba illeszkedő és minden reményünk szerint jövőt álló szabadidőközpont. A létesítmény átadása kiemelten fontos számunkra, mert kiváló terepe a non-formális oktatásnak. Már lehet tudni, hogy visszatér Kommandóra a Háromszék Táncegyüttes égisze alatt szervezett Cigányfolklór Tábor, ahová a világ számos pontjáról jönnek, de vannak további konkrét foglalásaink, valamint terveink is arról, milyen tematikák köré szervezzünk programokat, ugyanakkor a bővülő felszereltség hamarosan lehetővé teszi, hogy edzőtáborokat is lehessen majd itt szervezni” – ismertette Gáj Nándor, a Sepsiszentgyörgyi Művészeti és Népiskola.


Az új ifjúsági és szabadidősközpontban a vendégeket három épületben saját fürdőszobával rendelkező, 2-3 ágyas szobák várják, az ebédlő pedig multifunkcionális, így konferenciateremnek is megfelel, valamint sportpálya és sportterem is rendelkezésre áll. A központban 50-60 fős csoportok számára tudnak szállást és étkezést biztosítani, télen-nyáron működni fog. Az építését 2017 októberében kezdték el, két év alatt sikerült befejezni, jelenleg az engedélyeztetési folyamat zajlik. A projekt összértéke 6,24 millió lej, amelyet Kovászna Megye Tanácsa saját költségvetéséből finanszírozott.

A tábor szomszédságában megkezdődtek a munkálatok a kommandói Horn Dávid Általános Iskola új épületénél is, az alap kiöntésére már sor került. A kommandói iskola 2017. január 9-én égett le, az új oktatási intézményt a helyi önkormányzat az Országos Vidékfejlesztési Programhoz benyújtott (PNDL) pályázatából építi fel. A projekt összértéke 4,2 millió lej, a beruházás a teljes kivitelezést jelenti, az építést és a felszerelést egyaránt tartalmazza. Ennek elkészültével a kommandói ifjúsági létesítmény új lendületet hozhat a község oktatásában, de a turizmus fellendítésében is.

Két éven belül lezárul itt is az építkezés, és akkor olyan korszerű oktatási, ifjúsági és szabadidős központ lesz a kerítésen belül, amilyenre kevés példa van környékünkön. Viszont arra is kell gondolni, és ez a nagy kihívás, hogy mi van a kerítésen kívül. A falubelieket is rá kell ébreszteni, hogy erre rá lehet csatlakozni, érdemes, mert megélhetést tud biztosítani” – nyomatékosított a tanácselnök. Tamás Sándor hozzátette: „a kommandói létesítmény is jó példája annak, hogy jobb gazdái vagyunk a közvagyonnak, mint a román állam. Ebből a meggyőződésből kezdeményeztük és küzdöttünk annyi éven keresztül az ingatlanegyüttes decentralizációjáért”.

Új fejlesztési tervekről döntöttek

A kihelyezett tanácsülésen többek között a málnásfürdői Gyógyturizmus Szakképzőközpont létrehozásához szükséges tanácshatározatokat is elfogadtak. Gáj Nándor, a Sepsiszentgyörgyi Művészeti Népiskola igazgatója bemutatta a látványterveket, a tanácsosok az előtanulmányokról, gazdasági és műszaki mutatóit fogadták el. Mint ismeretes, a megyei önkormányzat korábban megvásárolta a málnásfürdői egykori kezelőközpontot, ahol korszerű szakképzőközpont kialakítását tervezik.

A költségvetéskiigazításra vonatkozó tanácshatározatnak megfelelően 201 ezer lejt kap a megyei katasztrófavédelmi felügyelőség a 112-es egységes hívószámot fogadó megyei központ korszerűsítésre, fizikailag is egy tető alá hozzák az érintett rendvédelmi szervezetek munkatársait a hatékonyság érdekében. Belefoglalták a költségvetésbe azt az Országos Vidékfejlesztési Programból pályázott 280 ezer lejt, amelyet a baróti rehabilitációs központ felszereltségének bővítésére kaptak. A Háromszék Táncegyüttest 25 ezer lejjel támogatják, az összeget a 31. Népzene és Néptánctalálkozó megszervezésére fordítják.

Módosították annak a tanácshatározatnak a mellékletét, amely a diákolimpiák és sportvetélkedők megyei szakaszain díjazott tanulóknak és felkészítőknek járó pénzjutalom összegét szabja meg. Ennek megfelelően az egyéni versenyeken első díjat elérők 140 lejt, a második díjasok 110 lejt, a harmadik díjasok 80 lej pénzjutalmat kapnak. Csapatvetélkedőnél az összeg 220-130 lej között, a 20 fősnél nagyobb csoportok esetében 500-300 lej között mozog az anyagi támogatás. A 2018-2019-es tanévben Háromszéken több mint 600 diák és közel 300 felkészítő tanár kapott pénzjutalmat Kovászna Megye Tanácsától a diákolimpiák és sportvetélkedők megyei szakaszain elért kiváló teljesítményükért.

A megyei tanácsosok azt is jóváhagyták, hogy Kovászna Megye Tanácsa elindítsa egy nagyértékű ingatlan vásárlását Sepsiszentgyörgy belvárosában, az egykori tervezőintézet épületéről van szó. „Egyre bővülő feladatkörrel rendelkeznek intézményeink, így jogos az igényük, hogy bővüljenek a székhelyek is, ezért kezdeményeztük ezt a vásárt” – ismertette a tanácselnök.

Hírek