Itt vagy: » Hírek » Elkészült a nagyajtai híd

Elkészült a nagyajtai híd

2016. augusztus 9., kedd

Öröm és megelégedettség látszott mindazoknak az arcán, akik csütörtökön az ajtai hídon álltak, ugyanis az erdővidékiek augusztus 4-én hosszú idő után hivatalosan is visszakapták a Nagyajtát Apácával összekötő, több mint hatszázezer euróba került Olt-hidat Kovászna Megye Tanácsának köszönhetően, amely szervesen a térséghez, az emberek mindennapjaihoz tartozik.

Öröm és megelégedettség látszott mindazoknak az arcán, akik csütörtökön az ajtai hídon álltak, ugyanis az erdővidékiek augusztus 4-én hosszú idő után hivatalosan is visszakapták a Nagyajtát Apácával összekötő, több mint hatszázezer euróba került Olt-hidat Kovászna Megye Tanácsának köszönhetően, amely szervesen a térséghez, az emberek mindennapjaihoz tartozik.

 „A régi – 1927-ben épített – rossz híd helyett visszakapták, ami megilleti önöket. Nem csak hidat, hanem lehetőséget kaptak. Lehetőséget a gyerekeknek, hogy iskolába járjanak, lehetőséget a gazdáknak, hogy megközelítsék földjeiket, lehetőséget az embereknek, hogy munkába járjanak” - fogalmazott Tamás Sándor, megyei tanácselnök, köszönetet mondva a kivitelezőknek és munkatársaknak, de különösen az erdővidékieknek, apácaiaknak, ürmösieknek köszönte meg a türelmüket és hitüket.

Az ünnepségen a hídkorlátra függesztett képek árulkodtak az átkelő egykori állapotáról. Ennek kapcsán az elnök elmondta, nagyon sokan nem hittek a munka sikerében, sok megérdemelt és ugyanakkor érdemtelen kritikát is kaptak. „Ma viszont az a legfontosabb, hogy itt állunk a 110 méter hosszú beton hídon. Ez a munka, ez az eredmény nem egyszeri eset. Az utóbbi évek eredményeit már nem lehet sem a véletlenre, sem a szerencsére fogni. Nem „megcsinálódott” az út, a híd, a kórház. Hanem megterveztük. Megcsináltuk. Itt Erdővidéken, de a megye szinte minden településén lehet látni, hogy évről évre, napról napra mennyit gazdagodott és épült Székelyföld.”

A híd megépítése mellett a megyei önkormányzat leaszfaltozta az átkelőt és Nagyajtát összekötő két kilométeres útszakaszt. Korábban a Hídvég − Bölön – Nagyajta – Középajta − Miklósvár szakaszon több mint húsz kilométer, valamint Hatod-Barót között újabb 14 km hosszan új aszfaltszőnyeget öntöttek. Jelenleg pedig a Brassó megyei Lügeten öntenek négy kilométer bitumenszőnyeget. Az elkövetkezőkben újra építik a Nagyajta központjában található hidat, amelynek a tervei már elkészültek, Erdővidéken most folyik a tervezése több mint 55 km megyei úthálózat építésének, amely magába foglal több mint 20 hidat és több száz átereszt. A tervek szerint az erdővidéki úthálózatot Vargyas irányába Hargita megyével, és Brassó megyével az ágostonfalvi híd, illetve Ürmös, Apáca, Magyarós irányába található utakat közösen javítja meg a Kovászna megyei önkormányzat.

Bihari Edömér, Nagyajta polgármestere elmondta, a tiltó tábla ellenére is mindennapos volt a forgalom. „Jogosan mondhatjuk, hogy a híd Erdővidék barcasági ki- és bejárata, Erdővidék kapuja, létfontosságú kötelék. Nagy öröm töltött el bennünket, amikor az építő cég gépjei megjelentek a terepen, nagy érdeklődéssel követtük a munkálatok mozzanatait. Ez a legnagyobb öröm számunkra, hogy most itt állhatunk és használatba vehetjük”- tette hozzá.

Apáca polgármestere, Bölöni László kifejtette, az Olt szabályozása miatt több mint kétszák hektár termőföld Nagyajta területére esett, így nyolc éve közel húsz kilométert kellett pluszba megtegyenek a gazdák, azért, hogy terményeiket betakarítsák.  Ezeket a nehézségeket az új híd használatba helyezése megoldotta.

Az ajtai Bíró Mihály megkérdezésünkre örömét fejezte ki a hídépítés kapcsán. „Annak idején harminc évig ingáztam itt. Az emberek nehezen értik meg, hogy sok problémába ütköztek, amíg ez elkészült, de reméltem, hogy meg lesz, és meglett. Örvendek, hogy a gyerekeim és az unokáim nyugodtan közlekedhetnek itt, nem kell kerülő utat tegyenek.”

Az eseményen a Sepsiszentgyörgyi Művészeti és Népiskola középajtai néptánccsoportja lépett fel.

 

Hírek