Itt vagy: » Hírek » Elkezdődött a Mobilitás Hete

Elkezdődött a Mobilitás Hete

2010. szeptember 16., csütörtök

Háromszéken idén is megszervezik az autómentes közlekedést népszerűsítő rendezvényt a Mobilitás Hetét. Bár a kezdetekkor sokan kételkedve tekintettek a kezdeményezésre – azonban az elmúlt évek pozitív visszhangja arról tanúskodik, hogy Székelyföldön is teret hódít a környezettudatos gondolkodásmód.

Háromszéken idén is megszervezik az autómentes közlekedést népszerűsítő rendezvényt a Mobilitás Hetét. Bár a kezdetekkor sokan kételkedve tekintettek a kezdeményezésre – azonban az elmúlt évek pozitív visszhangja arról tanúskodik, hogy Székelyföldön is teret hódít a környezettudatos gondolkodásmód.

Az önkormányzati támogatással zajló rendezvény hivatalosan az Európai Mobilitási Hét nevet viseli, és szeptember 16–22 között zajlik. Ebben az időszakban Európa szerte a városi közlekedésben uralkodó autóhasználat helyett a környezetbarát alternatívákat helyezik előtérbe, azzal a nem titkolt céllal, hogy a döntéshozókat a közlekedési szokások megváltoztatására és a fenntartható közlekedési stratégiák kidolgozására ösztönözzék. A városi közlekedés egészségre és környezetre gyakorolt negatív hatásai miatt a Mobilitás Hetének mottója a következő: Közlekedj okosabban, élj egészségesebben!

A Sepsiszentgyörgyi Europe Direct Információs Központ a mobilitás hetén a következő rendezvényeket szervezi meg:
•    Szeptember 18., szombat,
11.00 órától „Sugás futás”, regisztráció és indulás a Kálvin térről („Három rózsa”). A résztvevők 9 km-es távon futnak Sugásfürdőig, ahonnan autóbusz szállítja vissza őket. Félúton frissítő pontot biztosítunk.  
•    Szeptember 22., szerda,
14.00 – 20.00 óra között, „Mobilitás maratonja”, Sepsiszentgyörgy központja, indulás a Tamási Áron Színház előtti térről. A maratonra gyalog, kerékpáron, görkorcsolyával és más nem motorizált közlekedési eszközökkel lehet benevezni,
17.00 órától Kerékpáros felvonulás, Kézdivásárhely központja, gyülekező a sportcsarnok előtti téren.
•    Szeptember 24, péntek,
16.30 – 17.30 óra között, Kerékpáros felvonulás, Sepsiszentgyörgy központja, gyülekező 16.00 órakor a Központi Parknál.

 Mind a négy rendezvényen keretében pár óráig a kerékpárosok, szaladók, görkorcsolyázók uralhatják az utcákat. A szervezésben részt vesz: Kovászna Megye Tanácsa, a Kovászna Megyei Rendőr felügyelőség, Sepsiszentgyörgy és Kézdivásárhely Polgármesteri Hivatalai, a Sepsiszentgyörgyi Közösségi Rendőrség, Kovászna Megye Tanfelügyelősége, a Gaál Lajos Futókör, a HÁRIT, a Multinr Kft., a Jacko Sport Kft. és a Zöld Nap Egyesület.
Az Európai Mobilitási Hetét először 2002-ben rendezték meg, azóta egyre több település vesz részt a rendezvényen. 2009-ben 2181 helységben szervezték meg az esemény, ezúttal rekordot is állítottak fel, hiszen megközelítőleg 237 millió európai polgár részesítette előnyben az alternatív közlekedési eszközöket. Az esemény hatására számos tartós változtatásra is sor került: elsősorban több kerékpáros és gyalogosút kialakításának formájában. Ezen kívül több helyen vezettek be forgalomcsillapító intézkedéseket, valamint olyan megoldásokat is alkalmaztak, amelyek a fenntartható közlekedési magatartást fejlődéséhez vezetnek.

A szervezők véleménye szerint az akció alkalmat ad arra, hogy az emberek elgondolkodjanak arról, valójában mire is szolgálnak a városi utcák és megvitathatják a települések előtt álló kihívások konkrét megoldásait. A gépjárművek, különösen a személyautók túlzott városi használata komoly egészségügyi kockázatokat rejthet. Ilyenek például a közlekedési balesetek miatti személyi sérülések, a levegőszennyezés következtében kialakuló légzőszervi betegségek, a mozgásszegény életmód miatti túlsúly, vagy az egyre több személyt érintő szív- és érrendszeri problémák.

További információk: Europe Direct Információs Központ: 0267-313335, web: www.edkovaszna.ro

 

Hírek