Itt vagy: » Hírek » Elkezdődött a támogatási szerződések aláírása - Háromszéken több mint 1200-an pályáztak a Pro Economica Alapítványhoz

Elkezdődött a támogatási szerződések aláírása - Háromszéken több mint 1200-an pályáztak a Pro Economica Alapítványhoz

2019. november 22., péntek

Nagy sikere volt a magyar kormány gazdaságfejlesztési programjában kiírt vissza nem térítendő támogatásnak, melynek székelyföldi lebonyolítója a Pro Economica Alapítvány. A székelyföldi kisgazdák legtöbb 15 ezer eurós vissza nem térítendő támogatást igényelhettek a program keretén belül. Háromszéken a támogatási szerződések aláírása pénteken Bodokon kezdődött el.

Nagy sikere volt a magyar kormány gazdaságfejlesztési programjában kiírt vissza nem térítendő támogatásnak, melynek székelyföldi lebonyolítója a Pro Economica Alapítvány. A székelyföldi kisgazdák legtöbb 15 ezer eurós vissza nem térítendő támogatást igényelhettek a program keretén belül. Háromszéken a támogatási szerződések aláírása pénteken Bodokon kezdődött el.

Az eseményen Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke kiemelte, a megyében szervezett idei gazdafórumok meghozták gyümölcsüket, hiszen tavasszal több ezer mezőgazdaságban dolgozót tájékoztattak a magyar és román kormány, valamint az európai uniós pályázati lehetőségekről. „A Pro Economica pályázatán több mint 5 ezren vettek részt Székelyföldön. Kovászna megyében a pályázatok száma meghaladta az 1200-at, melyből több mint 1150 sikeres elbírálásban részesült. Sepsiszéken 267 nyertes projektet jegyeztek. A leginnovatívabb pályázatot egy háromszéki gazda nyerte meg permetező drónra. Ez is azt bizonyítja, hogy a székelyföldi gazdák nyitottak az újdonságokra, a formabontó és hatékony mezőgazdasági lehetőségekre.

Hozzátette: „Meggyőződésünk, hogy véget ért a száz éve tartó székelyföldi magány, hiszen Románia más régiójától eltérően mi székelyföldiek előnyt tudunk kovácsolni a több évtizede tartó hátrányból. Székelyföld válasza az elmúlt évszázadra az összefogás, melyet tovább folytatva még több eredményt tudunk elérni a fejlődés útján. Mindannyiunk célja, hogy jobban éljünk. Ebben az évben, a magyarországi pályázati rendszeren belül a háromszéki nyertes projektek összértéke 30 millió euró: amelyből 12 millió euró az év elején a nagy mezőgazdasági vállalkozások és most 18 millió a kisgazdák számára. Ez egy nagyon szép eredmény. A mezőgazdasági támogatási rendszerben nagy szerepet játszanak természetesen a helyi gazdaszervezetek, a mezőgazdasággal foglalkozó szakintézmények, a LAM Alapítvány és Kovászna Megye Tanácsa.”

Kozma Mónika, a Pro Economica Alapítvány igazgatója elmondta, azon dolgoznak a beszállító cégekkel közösen, hogy a gazdák mihamarabb megkapják a rendelt eszközöket. A pályázati rendszer bizalmi elv alapján működik, ezért egyszerűsített pályázati feltételeket szabtak a gazdák számára. „Kivételes történelmi helyzetben vagyunk. Van egy olyan Magyarország és annak egy olyan kormánya, amely számára fontos a Kárpát-medencei magyarság támogatása, ezen gazdaságfejlesztési programok elindítása által is. Emellett az erdélyi magyar politikum felismerte, azon dolgozik, és azért lobbizik, hogy az egyik legerősebb ágazat, a mezőgazdaság fejlődjön. Az erdélyi gazdaságfejlesztésben, ezen belül a székelyföldi programban óriási összegek mozognak, hiszen az év elején meghirdetett mezőgazdasági nagy beruházási programok összértéke 70 millió euró, de ugyancsak jelentős az ötezer székelyföldi családot érintő, 61 millió eurós de minimis támogatás is. Azt szeretnénk, hogy ezekből a támogatásokból építkezzünk” – fogalmazott az alapítvány képviselője.

Fodor István, Bodok község polgármestere házigazdaként köszöntötte a jelenlevőket, kiemelve, örvendetes, hogy a magyar kormány ilyen hathatósan segíti a székelyföldi embereket. Jó lenne, ha a román kormány is lemásolná ezt a mintát.

Háromszéken főként mezőgazdasági gépekre, illetve csatolható eszközökre pályáztak (96,1%), de volt közöttük tenyészállatok vásárlására leadott igény is. A megyében összesen 327 traktor, 251 pótkocsi, 106 rendsodró, 10 vadvédelmi kerítésrendszer kerül megvásárlásra, ugyanakkor 29 személy pályázott szarvasmarha vásárlásra. Növénytermesztéssel, gyümölcsösök korszerűsítésével kapcsolatos beruházások is szép számban valósulnak meg, ugyanakkor a méhészetet elősegítő eszközök is nagy népszerűségnek örvendtek.

A pályázat legfontosabb célkitűzései: a térségi mezőgazdasági tevékenységek fellendítése, a vállalkozási formák erősítése, a mezőgazdasági termelési géppark korszerűsítése és környezetbaráttá tétele, valamint a foglalkoztatottság növelése. Kovászna megyében legtöbben Kézdiszékről adták le a pályázati igényüket, illetve ide érkezett a legtöbb jóváhagyott, támogatott pályázat is, szám szerint 525. A legtöbb pályázat, településekre lebontva, Kézdiszentlélekről érkezett, azaz 66 nyertes projekt.

Az elkövetkező időszakban a pályázók megkötik a támogatási szerződéseket a Pro Economica Alapítvánnyal. Péntek délután, 16 órától az orbaiszéki gazdák a zabolai kultúrotthonban írják alá a dokumentumokat. November 25-én, hétfőn a kézdiszéki gazdák két időpontban, a kézdiszentléleki kultúrotthonban írhatják alá az említett szerződést: 11 órától Gelence, Kézdivásárhely, Nyújtód, Hatolyka, Kézdimartonfalva, Szentkatolna, Lemhény, Csomortán, Bereck, Kézdialmás, Ozsdola, Hilib, Kézdimartonos, Haraly, Imecsfalva és Márkosfalva települések pályázóit várják; illetve 16 órától Kézdiszárazpatak, Kézdiszentlélek, Torja, Albis, Csernáton, Ikafalva, Kézdikővár, Futásfalva, Kurtapatak, Esztelnek, Dálnok, Kézdiszentkereszt, Kiskászon és Bélafalva települések pályázóit várják szerződéskötésre. November 26-án, kedden Nagybaconban, 11 órától a kultúrotthonban várják az erdővidéki gazdákat, 16 órától pedig a bodzavidékiek Szitabodza községben, a Szarvasmarhatartó Egyesület székhelyén köthetik meg a szerződést. Az Alapítvány munkatársai mindenkit megkérnek a fent említett időbeosztás betartására.

Hírek