Itt vagy: » Hírek » Érdekközösség helyett értékközösséget teremtenek

Érdekközösség helyett értékközösséget teremtenek

2010. május 21., péntek

Ötödik állomásához érkezett a Sikeres Székelyföld fórumsorozat május 21-én Csíkszeredában. Ezúttal Kultúra - Térség – Fejlesztés témával rendezték meg.

Sikeres Székelyföld fórumsorozat, 5.

Ötödik állomásához érkezett a Sikeres Székelyföld fórumsorozat május 21-én Csíkszeredában. Ezúttal Kultúra - Térség – Fejlesztés témával rendezték meg, kulturális intézmények vezetői és munkatársai, önkormányzati vezetők, társadalomkutatók, fejlesztési szakértők, döntéshozók, közéleti szereplők elemzik a székelyföldi kulturális erőforrások feltárásának, társadalmi hasznosításának lehetőségeit, módszereit.

Biró A. Zoltán, a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem dékánja köszöntötte a jelenlévőket, majd Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke mondott beszédet. Kijelentette, Székelyföld újjáépítéséhez nem elég a politikum, hanem a szakmával való közös, összehangolt munkával tehetik sikeressé a térséget. „A rendszerváltás után tizennyolc évig mindenki a saját kis várát építgette, két éve viszont, a legutóbbi helyhatósági választások óta, új fejezet kezdődött Székelyföldön: Hargita, Kovászna és Maros megye összefogott” – mutatott rá a Hargita megyei önkormányzat elnöke, aki szerint olyan értelmiségi réteg kialakítására van szükség, amely eléri a most kitűzött célokat.

A székelyföldi összefogás fontosságát hangsúlyozta Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke is. Sikeresnek nevezte a három megye partnerségével szervezett I. Székelyföld Napok rendezvénysorozatot, kiemelve két legutóbbi eseményt: a Domokos Géza-emlékszoba avatóját Zágonban és az I. Székelyföldi Grafikai Biennálét, amelyre 11 országból 263 művész 693 pályamunkát küldött. Kitért arra is, hogy ellenzéki román politikusok támadták a székelyföldi kulturális rendezvénysorozatot. Igaz, hogy válság van, de támogatni kell a kultúrát, hisz az teszi az embert emberré, jelentette ki Tamás Sándor. „Újra akarjuk építeni Székelyföldet, nemcsak infrastruktúra, hanem a kultúra szempontjából is. Két éve Borboly Csabával és más önkormányzati vezetőkkel együtt eldöntöttük, hogy teremtenünk kell egy olyan helyet, ahol a székelyek ügyei a legfontosabbak. Ez a hely a Székelyföld kell legyen” – szögezte le a Kovászna megyei tanácselnök.

„Jövőnk a kultúrán áll vagy bukik. Ha ezt megértettük, akkor érdekközösség helyett értékközösséget építhetünk” – jelentette ki Sógor Csaba európai parlamenti képviselő.

Ferencz Angéla, a Hargita Megyei Kulturális Központ igazgatója szerint az együttgondolkodás nem kerül pénzbe, csak szándék kell hozzá, ezzel a gondolattal adta át a szót az első előadónak, dr. Czene Zsoltnak, a budapesti VÁTI Nonprofit Kft. Stratégiai Tervezési és Vidékfejlesztési Iroda munkatársának, aki a kultúra és a kulturális örökség térségszervező és fejlesztő szerepéről értekezett.

A plenáris ülést követően a szakmai fórum résztvevői öt szekcióban folytatják a munkát. A rendezvény összegző kiértékeléssel, majd állófogadással zárul.
 

Hírek