Itt vagy: » Hírek » Erdélyt képviselték a háromszéki diákok Lakiteleken

Erdélyt képviselték a háromszéki diákok Lakiteleken

2017. április 22., szombat

Jelesre vizsgáztak értékeinkből a csernátoni Végh Antal Általános Iskola Székölykök-, valamint a Székely Mikó Kollégium és a Mikes

Kelemen Elméleti Líceum tanulóinak Sicer nevű csapatai

 
A csernátoni Végh Antal Általános Iskola 5-8. osztályos diákjaiból álló Székölykök csapat, valamint a Székely Mikó Kollégium és a Mikes Kelemen Elméleti Líceum 9-12-es tanulóinak Sicer nevű csapata képviselte Erdélyt a magyarországi Lakiteleken megszervezett Értéktár vetélkedő Kárpát-medencei elődöntőjén április 21-én, pénteken. A Kárpát-medencéből részt vevő húsz csapat közül negyedik helyezést elért Sicerek május 19-én Budapesten az Országházban szervezett verseny döntőjén teszik próbára tudásukat.
A Lakiteleken megtartott versenyen anyaországi és határon túli 4 tagú csapatok vettek részt, akiknek öt próbát kellett kiállniuk: elsőként plakátot készítettek egy hungarikumról: a csernátoni csapat a kürtőskalácsra, a sepsiszentgyörgyiek a táncházmozgalom erdélyi vonatkozására építették munkájukat. A második, kvíz jellegű feladat után egy kisfilmből választottak ki értékeket, majd egy gasztronómiai érték kisorsolása után leírták annak receptjét és bemutatták azt.
Végül a csapatok megyei és tájegységre jellemző értékeket kellett megnevezzenek.
 
 
Szőts Papp Zsuzsa, a Kovászna Megyei Művelődési Központ munkatársa, a Kovászna Megyei és a Székelyföldi Értéktár Bizottság elnöke – aki jelentős szerepet vállalt a diákok felkészítésében Márkosi Márta filozófia szakos és Kovács Erika történelem szakos tanárok mellett – a verseny kapcsán elmondta: „A vetélkedő lehetőséget nyújtott arra, hogy a diákjaink betekintést nyerjenek és rálátásuk legyen az értékfeltáró és értékmegőrző rendszerünkbe, bővítve ezáltal általános műveltségüket. Célunk, hogy minél tágabb közösségben megismertessük értékeinket, de mindenekelőtt a legfontosabb, hogy a fiatal generáció felismerje a közvetlen környezetében megtalálható hungarikumokat, örökségeket, becsülje meg azokat, és tegyen azok fennmaradásáért, hiszen bőven van, amire büszkék legyünk.”
 
Szőts Papp Zsuzsa hozzátette, büszkék a háromszéki diákokra, akik derekasan helytálltak a versenyen és jelesre vizsgáztak értékeinkből.

Hírek