Itt vagy: » Hírek » Érték az Erdélyi Kárpát Egyesület - 125 éves a Háromszéki EKE

Érték az Erdélyi Kárpát Egyesület - 125 éves a Háromszéki EKE

2017. április 4., kedd

Odafigyelünk a bakancsos turizmusra

Rövid, közép és hosszú távú partnerséget ajánlott a Háromszéki Erdélyi Kárpát Egyesületnek Tamás Sándor abból az alkalomból, hogy a szervezet idén ünnepli megalakulásának 125. évfordulóját. Ebben az évben nemcsak a 26. vándortábor szervezését támogatja a megyei önkormányzat kiemelten, hanem önálló székház biztosítására is ígéretet tett a tanácselnök, aki a Bodoki-havasok tetejére építendő kilátó, menedékház építéséről is beszélt.

Az Erdélyrészi Kárpát-Egyesület Háromszékmegyei osztályának alakuló közgyűlésére Potsa József, Háromszék megye főispánjának kezdeményezésére pontosan 125 évvel ezelőtt, 1892. április 3-án került sor a Vármegye háza nagytermében, nem véletlen tehát, hogy hétfőre hívták össze a könyvtár Gábor Áron termébe az EKE-tagokat megemlékezni a jubileumi évfordulóra és megbeszélni a nyár vándortábor szervezési kérdéseit.

"Vármegyénkre nézve az osztály megalakítása rendkívül fontos, mert ismeretlen gyönyörű vidékeinkre a látogatókat, fürdőinkre az üdülőket és vendégeket ez osztály feladata leend a központ segítségével ide irányítania s vonzania és a turistasági helyeket utak nyitása, ösvények vágása által azok részére hozzáférhetőkké tenni – írta az alakulógyűlés meghívólevelében Potsa József. A cél ma is ugyanaz, hogy mások figyelmét Háromszékre irányítsuk" – idézte fel a főispán gondolatát Tamás Sándor tanácselnök, aki emlékeztette a jelenlevőket, hogy Háromszéken idén a Turizmus éve van. "Ez nemcsak azt jelenti, hogy ilyenkor a négy csillagos szállodákra, mofettákra kell  gondolni, hanem érdemes a bakancsos turizmusra is odafigyelni. Kiemelten támogatjuk az EKE vándortáborát, ami idén a Rétyi Nyírben lesz, hiszen az a cél, hogy a táborba érkező 1300 vendég érezze jól magát nálunk, vigye jó hírét Háromszéknek, mert akkor visszatérnek barátaikkal, családjaikkal más alkalommal is" – hangsúlyozta Tamás Sándor tanácselnök, aki ígéretet tett arra, hogy segítenek a Háromszéki EKE székház gondjának megoldásában, hogy önálló székhelye legyen a nagy múltú szervezetnek. "A múlt adóssága az is, hogy a hetven évvel ezelőtt a Bodoki-havasokra tervezett menedékházat vagy kilátót megépítsük, a folyamat elindult, elkezdtük az egyeztetést a bodoki önkormányzattal és a közbirtokossággal, amelynek területén van, körvonalazódnak az elképzelések" – számolt be a tanácselnök.
 
Dr. Kovács Lehel, az EKE országos elnöke kiemelte, hogy már 125 évvel ezelőtt is érték volt az Erdélyi Kárpát Egyesület, megalakulását követően hamar 35-re nőtt a tagszervezetek száma volt, ezek között volt a háromszéki szakosztály is. Az EKÉ-nek ma 15 tagszervezete van Erdélyszerte. Az EKE elnöke felszólalásában arról is beszélt, hogy 13 megyei önkormányzathoz fordultak beadvánnyal, hogy többnyelvű turista jelzéseket helyezzenek ki, két helyről kaptak választ: Arad megye elutasította a kérést, a Kolozs megyeiek minisztériumi szakvéleményt kértek. Ma mindössze Hargita és Kovászna megyében vannak többnyelvű turista jelzések, elszórtan még Maros és Bihar megyében is találni.

 

Dukrét Lajos, a Háromszéki EKE elnöke a szervezet 1990 utáni újraalakulás éveiről beszélt, felidézve, hogy az elmúlt 25 év alatt számtalan túrán vettek részt, rendszeresen tartottak előadásokat a természetjáráshoz kötődően, túravezetői tanfolyamot szerveztek, több mint kétezer kilométernyi turistautat festettek újra, jelöltek ki, pár éve pedig kezdeményezték a kisgyerekes családokhoz szóló kisbakancsos mozgalmat, hogy ezáltal is tudják biztosítani a természetjárók szervezetének utánpótlását.    

Tóth Szabolcs Barnabás történész, a megyei tanács munkatársa az Erdélyrészi Kárpát-Egyesület Háromszékmegyei osztályának megalakulásának időszakát, kiadványait, a túrázás korabeli szokásait mutatta be vetített képes előadásában.

Az EKE 26. vándortáborát idén a Rétyi Nyírben szervezik július 25-30. között, a rendezvény ideje alatt 30 túrát szerveznek, ugyanakkor a napi programot számos kulturális esemény is gazdagítja. A táborba megközelítőleg 1300 vendéget várnak.

Hírek