Itt vagy: » Hírek » Európa Nap 2010

Európa Nap 2010

2010. május 11., kedd

A Kovászna Megye Tanácsa keretében működő EUROPE DIRECT Információs Központ, Európa Napja alkalmából az idén is megszervezte, a már hagyományossá vált középiskolák közti vetélkedőjét. 

 A Kovászna Megye Tanácsa keretében működő EUROPE DIRECT Információs Központ, Európa Napja alkalmából az idén is megszervezte, a már hagyományossá vált középiskolák közti vetélkedőjét. 

A  május 10-én zajlott vetélkedőt nagy érdeklődés övezte, hisz 16 csapat vett részt, a megye szinten minden fontosabb középiskolája és térsége képviseltette magát.
A csapatok különböző típusu feladatokat kellet megoldjanak, amelyek  történelmi, földrajzi, és európai uniós ismerteket igényeltek, de az érveléssi képességüket, találékonyságukat is próbára tettük.

A verseny legérdekesebb és kreativitis igénylő próbája a villáminterjú készités volt, mikor felváltva minden csapat vagy egy újságíró, vagy egy európai személyiség avagy egyszerű európai polgár bőrébe kellett bújjon. Az európai bizottság elnökéhez, a Gigi Becalihoz, Leonard Orbanhoz vagy egy csőlakóhoz intézett kérdések és válaszok sokat elárultak arról miként is vélekednek a Kovászna megyei diákok a fontosabb európai politikákról és problémákról mint szegénység, környezetvédelem, terrorizmus, vagy a kurdok helyzete Törökországban.

A résztvevő csapatok felkészültségét és rátermettségét bizonyitja, hogy a kissé hosszúra nyúlt vetélkedő egy pillanatig sem volt unalmas, valamint az a tény, hogy ismét szoros küzdelem volt az első három helyért. Végül 0,25 pont előnnyel a Mihai Viteazul Kollégium EUROPOLIS csapata lett a győztes, őket követte a Székely Mikó Kollégium ABDUL csapata és a Kézdivásárhelyi Református Kollégium REFISEK csapata.

Szintén a REFISEK nyerték meg a HÁRIT által felajánlott különdíjat, egy négy napos nyári tábort. A zsűri két további különdíját a Mihai Viteazul Kollégium ASTRAL csapata és a kovásznai THE X-EFFECT kapta.

Szakmai zsűri tagjai Grüman Róbert (Háromszéki Ifjúsági Tanács), Mădălin Guruianu (Asociația pentru Comunitate), Demeter Ferenc (Kovászna Megye Tanácsa) és Toth Szabolcs Barnabás (Europe Direct) voltak.
 

Hírek