Itt vagy: » Hírek » Európa Nap Uniós kürtőskalács-félékkel

Európa Nap Uniós kürtőskalács-félékkel

2015. május 11., hétfő

Székelyföldön mindenki evett már hagyományos kürtőskalácsot. A dorongsütemények, azaz a kürtőséhez hasonló technikával készített édességek palettája azonban sokkal szélesebb: néhány „kürtős-unokatestvért” Sepsiszentgyörgyön is meg lehetett kóstolni.

Székelyföldön mindenki evett már hagyományos kürtőskalácsot. A dorongsütemények, azaz a kürtőséhez hasonló technikával készített édességek palettája azonban sokkal szélesebb: néhány „kürtős-unokatestvért” Sepsiszentgyörgyön is meg lehetett kóstolni.

Május 9-én, szombaton a megyeszék központjában újra állt a bál: az Európa napi kürtőskalács ünnepen összesen 13 helyen sütöttek kürtőst, ki-ki saját technikája és tudása szerint. A mezőnyben három hivatásos és tíz amatőr csapat mérte össze tudását. Ilyen alkalmakkor persze nehéz lenne azt mondani, hogy egyik-másik kalács finomabb, így a zsűrizésért felelős Szabadtűzi Lovagrend gasztronómiai szakértői is nehéz helyzetben voltak. A versenyzők egyébként igencsak  értékes nyereményeket vihettek haza: a profi kürtőskalácssütő felszerelés drága mulatság, különösen a kis csapatoknak.

A sütés csínját-bínját ellesni nehéz feladat – sokan a nagyszülők receptjét használják ma is. A bodosból érkezett csapat ennél is merészebb vállalkozásba kezdett, ők a svéd spettekaka-t készítették el. A kürtőskalácshoz viszonyítva csipkés mintázatú nyalánkság sütése nagyobb odafigyelést igényel, mint a székely unkatestvéré, ugyanis a parázs fölé kerülő massza folyékony és alig vastagabb, mint egy szeg. Az osztrák Prügeltorte beszédes nevű kürtős-rokon: a magyarra verekedős-tortának fordítható édesség szintén lágyabb masszából készül, ezért formája is szabálytalanabb – ezt is meg lehetett kóstolni az Európa napra szervezett kürtőskalács ünnepen. A mezőnyben akadtak merészebb vállalkozók is: volt, aki kolbászból készített kürtőst. A Kovászna Megyei Cukorbetegek szövetsége által készített nyírfacukros sütemény szintén különlegessége volt a rendezvénynek, hiszen a nyírfacukor, vagy más nevén xilit sokkal édesebb, mint a kristálycukor, azonban fogyasztása nem emeli a vércukor szintet, így diabéteszesek is biztonságosan használhatják.

Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke az esemény megnyitóján elmondta: „Összesen 9 kürtősfélét tartunk nyilván. Európa hagyományai számos ponton kapcsolódnak egymáshoz, ilyen a gasztronómia is. A kürtőskalács jellegzetesen székely termék, amire ugyanolyan büszkék vagyunk, mint a svédek, osztrákok, franciák, szlovákok a saját, helyi süteményeikre. Természetesen a legízletesebb kürtőst akarjuk megmutatni a világnak, ennek érdekében rendeztük ezt az eseményt is. A székely hagyományok mellett tárt karokkal várjuk az EU tagállamainak finomságait is. Célunk, hogy ezek a termékek védettek legyenek az Unióban, hogy a termékek minősége állandó javuljon, hogy azért is élmény legyen Székelyföldre ellátogatni, mert itt megkóstolható az igazi kürtőskalács!”

A nap folyamán folyamatos érdeklődés és sok-sok kürtősre éhező néző kísérte az ünnepséget, amelyen koncertektől gyerekprogramokig számos tevékenység zajlott. A díjazásra koradélután került sor, amatőr kategóriában az Eszter és csapata, az Őrangyalok és a Pokolsár nyert, a különdíjat pedig a cukorbetegek szövetségének csapata, a Cukik vitte el.

A profi kategóriában az első helyet a Ferdinand Presso Lovagjai csapat szerezte meg, őket követték a bodosiak, valamint az Oltisz kft.

Az eseményt Kovászna Megye Tanácsa, a Kovászna Megye Túrizmusáért Egyesület, a Europe Direct Központ szervezete, partnerségben a Szabadtűzi Lovagrend Erdélyi Rendjével, a Nemzetközi Kürtőskalács Szaktestülettel, Sepsiszentgyörgy Polgármesteri
Hivatalával, a Gyulafehérvári Caritas-al, a HÁRIT-tal, a KOVAKŐ-vel, valamint Sepsiszentgyörgyi Művészeti és Népiskolával.


 

 

Hírek